Kesihatan

Inilah Cara Melatih Anjing Retriever Labrador yang Boleh Anda Lakukan

"Labrador Retrievers adalah anjing yang sangat popular dan mereka dilahirkan sebagai pembantu. Untuk menguatkan naluri semula jadi ini, anda mesti tahu bagaimana melatihnya sejak mereka kecil. Dengan cara ini, mereka dapat berkembang menjadi sahabat manusia dan membantu dalam banyak pekerjaan manusia. "

Jakarta - Labrador retriever adalah salah satu anjing yang mendahului senarai baka anjing paling popular. Anjing yang ramah dan pintar ini terkenal dengan perangai dan kesabarannya yang baik. Pada masa lalu mereka dibiakkan sebagai anjing pemburu. Tetapi sekarang, dia boleh menjadi haiwan peliharaan biasa atau bahkan dilatih sebagai anjing pemandu untuk orang buta dan sebagai anjing terapi.

Dengan melatih retriever Labrador anda pada usia dini, anda dapat memanfaatkan naluri semula jadi mereka sebagai pelindung dan teman kepada manusia. Jadi, berikut adalah beberapa cara untuk melatih Labrador retriever anda:

Baca juga: 5 Baka Anjing yang Mudah Dilatih

Cara Melatih Retriever Labrador

Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk melatih anjing jenis ini, termasuk:

  1. Bersosial Sejak Anda Kecil

Pengambilan Labrador adalah anjing yang dilahirkan secara semula jadi. Perkenalkan anak anjing anda kepada sebanyak mungkin orang dan tempat baru pada bulan-bulan awal hidupnya. Pertahankan setiap pertemuan baru dan dapatkan pengalaman positif dan optimis. Melakukan ini akan meningkatkan kecenderungan semula jadi mereka untuk bersikap ramah dan menerima semua orang.

Sekiranya anda mempunyai anak kecil di rumah, pastikan anda bersosialisasi dengan haiwan dan sebaliknya. Walaupun keturunan ini sabar dan bertoleransi, mereka mungkin masih menggigit anak-anak yang cuba menggoda atau menyakiti mereka semasa bermain. Pastikan semua orang mengetahui had dan peraturan.

  1. Amalkan Setiap Hari

Pengambilan Labrador adalah anjing bertenaga tinggi, itulah sebabnya mereka adalah haiwan peliharaan yang sempurna untuk keluarga aktif. Namun, jika mereka tidak mendapat latihan yang cukup, mereka akan cepat bosan.

Akibatnya, ini boleh menyebabkan tingkah laku yang merosakkan dan masalah tingkah laku biasa yang lain, seperti menyalak, mengunyah, dan menggali. Inilah juga sebab mengapa baka anjing ini tidak sesuai untuk tempat tinggal pangsapuri. Mereka terlalu besar dan terlalu aktif.

Cuba beri anjing ini satu jam atau lebih latihan setiap hari. Sebilangan besar mereka suka berjalan-jalan atau permainan lontaran dan tangkapan. Ia juga merupakan kaedah terbaik untuk membakar tenaga.

Namun, jangan lupa untuk terus memberi mereka makanan terbaik setiap hari yang kini boleh anda beli . Semua pilihan makanan anjing ada jadi anda tidak perlu bersusah payah datang ke kedai haiwan peliharaan untuk membeli makanan anjing. Pesanan anda boleh sampai dalam masa kurang dari satu jam. Praktikal bukan? Ayuh muat turun permohonan sekarang!

Baca juga: Baka Anjing Sesuai untuk Kanak-kanak

  1. Mulakan Program Pematuhan Asas

Sebilangan besar pengambil Labrador minat belajar. Manfaatkan kemampuan pembinaan semula jadi mereka dengan memulakan program ketaatan sebaik sahaja anda menggunakannya. Anda boleh membuat perintah ketaatan asas sendiri, atau mendaftar untuk kelas kepatuhan anjing dengan pelatih anjing. Mengikuti kelas khas juga merupakan kaedah yang baik untuk melatih anjing anda dan juga bersosial.

Oleh kerana pengambilan Labrador cukup besar dan cenderung untuk menggunakan tali, menjadikan berjalan dengan tali yang longgar menjadi keutamaan. Anda juga harus mengajar anjing ini untuk "datang", "turun", dan "menjemput".

  1. Gunakan Latihan Pengukuhan Positif

Keinginan mereka untuk belajar, suka bermain, sifat penyayang, dan cinta mereka terhadap makanan menjadikan Labrador sebagai calon yang hebat untuk latihan anjing penguat positif. Ganjaran tingkah laku baik mereka dengan makanan kecil, permainan, atau waktu berpelukan. Anda akan menemui anjing ini dengan segera memberikan tingkah laku yang anda sukai dengan sedikit dorongan.

Sekiranya anda memutuskan untuk menggunakan makanan ringan dalam latihan, ingatlah bahawa mereka cenderung menambah berat badan dengan mudah. Gunakan makanan ringan sekecil mungkin untuk menghargai tingkah laku, dan pastikan untuk mengurangkan jumlah makanan yang anda berikan pada waktu makan atau meningkatkan latihan untuk mengimbangi makanan.

  1. Rancang Masa Remaja yang Panjang

Salah satu kualiti yang paling menarik bagi pengambil Labrador adalah bahawa mereka tetap seperti anak anjing lama setelah mereka dewasa. Kelemahannya adalah bahawa tahap tenaga mereka dan kecenderungan untuk berkelakuan buruk terus menjadi dewasa. Oleh itu, ada baiknya kita mempunyai alat pengurusan tingkah laku yang berguna.

Baca juga: 10 Baka Anjing Yang Sesuai untuk Menemani Senaman

  1. Pertimbangkan Latihan Haiwan

Semua kualiti ini dapat menjadikan Labrador retriever sebagai haiwan perkhidmatan yang hebat. Latihan untuk menjadi haiwan pelayan akan berbeza-beza bergantung pada apa yang akan dilakukan oleh anjing. Ada yang dilatih untuk menjadi teman haiwan kepada anak-anak yang sakit dan orang dewasa di hospital, sementara yang lain dilatih untuk menjadi anjing pengintip. Dia mungkin juga dapat memberikan bantuan kepada orang yang mempunyai masalah mental atau masalah tingkah laku.

Rujukan:
masa anjing. Diperoleh pada 2021. Labrador Retriever.
Kelab Kennel Amerika. Diakses pada tahun 2021. Labrador Retriever.
Haiwan Peliharaan Spruce. Diakses pada tahun 2021. Cara Melatih Retriever Labrador.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found