Kesihatan

10 Tanda dan Gejala Lupus, Penyakit Yang Dialami Selena Gomez

Jakarta - Pada tahun 2017, Selena Gomez dilaporkan menjalani pemindahan buah pinggang akibat komplikasi penyakit lupusnya. Dia didiagnosis menderita lupus pada tahun 2015, dan selama 2 tahun dia menderita penyakit itu. Jadi, apa sebenarnya lupus? Apakah tanda dan simptomnya? Cari di sini, ayuh!

Lupus atau Lupus Erythemotosus sistemik adalah salah satu daripada banyak penyakit autoimun, iaitu penyakit yang berlaku ketika sistem kekebalan tubuh menyerang tisu badan yang sihat. Berikut adalah beberapa tanda dan gejala lupus yang perlu diperhatikan:

  1. Ruam Rama-rama

Ruam rama-rama adalah ruam dengan penampilan seperti rama-rama. Ruam ini biasanya muncul di pipi dan hidung penghidap.

  1. Ruam Discoid

Ruam discoid adalah ruam berbentuk bulat berbentuk cakera dengan tepi merah. Ruam ini sering meninggalkan bekas luka, dan biasanya muncul di kulit kepala, wajah, dan leher.

  1. Sensitiviti kepekaan

Orang yang menghidap lupus biasanya tidak suka menghabiskan masa yang lama di bawah sinar matahari. Kerana, ruam pada wajah dan badan akan terasa lebih menyakitkan jika terkena cahaya matahari langsung.

  1. Tumis

Thrush juga boleh menjadi tanda dan gejala lupus. Terutama jika sakit kepala yang dialami (di rongga lidah dan mulut) sering berulang.

  1. Artritis

Artritis juga boleh menjadi tanda dan gejala lupus. Gejala ini boleh menyebabkan sakit dan bengkak pada sendi.

  1. Serositis

Serositis adalah keradangan pada lapisan dalam paru-paru (pleuritis) dan jantung (perikarditis). Keradangan ini boleh menyebabkan sakit dada, terutama ketika penghidapnya menarik nafas.

  1. Gangguan buah pinggang

Lupus boleh menyebabkan masalah ginjal (dalam bentuk kebocoran ginjal) yang dicirikan oleh penemuan protein dalam air kencing (proteinuria).

  1. Gangguan Neurologi dan Psikotik

Sekiranya penyakit yang anda alami lupus bertambah teruk, keadaan ini boleh menyerang tisu saraf yang lain. Ini boleh menyebabkan gangguan pada sistem kerja otak dan saraf. Gejala termasuk sakit kepala, gangguan penglihatan, gangguan psikiatri, dan juga kejang.

  1. Gangguan Darah

Gejala ini dicirikan oleh penurunan jumlah sel darah merah (anemia), penurunan jumlah sel darah putih (leukopenia), dan penurunan sel platelet (trombositopenia).

  1. Gangguan Imuniti dan Positif ANA

Diagnosis penyakit lupus mesti berdasarkan kriteria makmal yang sesuai. Salah satu cara adalah dengan melakukan ujian ANA ( Uji Antibodi Antinuklear / ANA). Ujian ini dilakukan untuk mengukur tahap dan corak aktiviti antibodi dalam darah terhadap tubuh (reaksi autoimun). Hasil ujian ANA positif boleh disebabkan oleh banyak faktor, salah satunya adalah lupus.

Itu adalah sepuluh tanda dan gejala lupus. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai lupus, gunakan aplikasinya hanya. Sebab sampai , anda boleh bertanya kepada doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found