Kesihatan

Ibu, Inilah Cara Menghilangkan Bau Ketiak pada Anak

, Jakarta - Bau badan yang dialami seseorang boleh dianggap mengganggu penampilan dan dapat mengurangkan keyakinan diri. Namun, bukan hanya pada orang dewasa, bau badan juga dapat dialami oleh kanak-kanak, terutama mereka yang memasuki usia baligh.

Baca juga: 6 Punca Bau Badan Buruk

Aktiviti fizikal yang dilakukan oleh kanak-kanak juga mencetuskan peluh berlebihan pada kanak-kanak. Sekiranya tidak dirawat, keadaan ini boleh menyebabkan bau badan. Tetapi jangan risau, ibu dapat menolong anak mengatasi masalah bau badan dengan melakukan beberapa cara.

Punca Ketiak Berbau pada Kanak-kanak

Sudah tentu, seperti orang dewasa, kanak-kanak juga mempunyai kelenjar peluh yang dikenali sebagai kelenjar ekrin dan kelenjar apokrin. Kedua-dua kelenjar peluh ini akan mengeluarkan peluh yang berfungsi untuk menstabilkan suhu badan ketika anak melakukan aktiviti yang cukup berat, demam, atau setelah makan makanan pedas.

Lancarkan Kesihatan Kanak-kanak Perubahan hormon yang berlaku semasa akil baligh juga menyebabkan badan berpeluh secara berlebihan. Peluh yang dikeluarkan oleh badan kanak-kanak pada amnya tidak berbau. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor pencetus yang menyebabkan peluh mempunyai bau yang tidak menyenangkan pada badan, salah satunya adalah bakteria.

Baca juga: Cara menghilangkan bau ketiak tanpa deodoran

Ibu, Lakukan Ini untuk Mengatasi Bau Badan Anak

Ibu tidak boleh panik apabila anak mempunyai bau badan yang tidak sedap. Segera ketahui penyebabnya dan kemudian ajar anak-anak untuk melakukan kaedah mudah untuk mengurangkan risiko bau badan.

1. Ajar Menjaga Kebersihan Badan

Lakukan satu cara yang cukup berkesan untuk mengatasi bau badan pada kanak-kanak, iaitu menjaga kebersihan badan. Ajar anak-anak cara mandi dengan baik, jangan lupa mengingatkan mereka untuk membersihkan lipatan, seperti ketiak, leher, kawasan kemaluan, dan jari kaki ketika mandi untuk mengelakkan bau badan.

Ibu juga boleh menyediakan sabun antibakteria untuk digunakan oleh anak-anak mereka sehingga bau badan yang mereka alami akan segera hilang. Pastikan selepas mandi, anak memastikan seluruh badan kering sehingga tidak lembap dan menjadi tempat pembiakan bakteria yang boleh mencetuskan bau badan.

2. Jaga Kebersihan Pakaian Kanak-kanak

Ibu, tidak ada salahnya menjaga kebersihan pakaian anak-anak. Pastikan anak anda memakai pakaian yang bersih dan dicuci sebelum keluar. Pemakaian pakaian yang bersih dan steril menghalang kanak-kanak daripada masalah kesihatan kulit yang menyebabkan bau badan. Bukan hanya kebersihan pakaian, anda juga harus memastikan anak anda menggunakan pakaian yang dapat menyerap peluh dan bahan yang selesa.

3. Perhatikan Menu Makanan Kanak-kanak

Selain menjaga kebersihan badan, ibu dapat memperhatikan menu makanan yang dimakan oleh anak mereka setiap hari. Melancarkan dari halaman Kesihatan Terdapat beberapa makanan yang menyebabkan bau badan jika dimakan secara berterusan, seperti bawang putih dan bawang. Ini kerana bawang jenis ini mengandungi sulfur.

Baca juga: Menyingkirkan bau badan dengan makanan ini

Itulah yang perlu diberi perhatian oleh ibu untuk mengatasi bau badan pada anak. Ibu juga boleh memperkenalkan beberapa bahan semula jadi untuk mengatasi bau badan atau deodoran yang sesuai untuk digunakan oleh anak-anak.

Anda juga boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan untuk rawatan bau badan pada kanak-kanak. Bau badan yang dapat diatasi pada anak tentu meningkatkan keyakinan anak ketika bersosial.

Rujukan:
Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 7 Makanan Yang Mungkin Memberi Anda B.O.
Ibu Bapa Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Cara Mengendalikan Bau Tubuh Anak Anda
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. Semua Mengenai Pubertas