Kesihatan

Fibrilasi ventrikel menyebabkan kematian akibat serangan jantung

, Jakarta - Keadaan serangan jantung berbeza dengan serangan jantung. Penangkapan jantung disebabkan oleh penyumbatan saluran darah. Penangkapan jantung secara tiba-tiba disebabkan oleh gangguan pada irama jantung, terutamanya fibrilasi ventrikel.

Fibrilasi ventrikel adalah sejenis gangguan irama jantung. Ruang jantung, yang seharusnya berdegup, hanya bergetar apabila terjadi fibrilasi ventrikel. Ini disebabkan oleh gangguan aliran elektrik ke jantung.

Keadaan ini mengakibatkan jantung tidak dapat mengepam darah ke seluruh badan, sehingga oksigen dan nutrien yang dibawa oleh bekalan darah ke organ tubuh berhenti. Keadaan ini adalah keadaan kecemasan dan mesti diubati dengan segera. Kerana jika tidak dirawat dengan segera, boleh menyebabkan kematian hanya dalam beberapa minit.

Orang yang mempunyai sejarah penyakit jantung lebih berisiko mengalami serangan jantung, seperti penyakit jantung koronari, penyakit otot jantung (kardiomiopati), gangguan injap jantung, penyakit jantung kongenital, dan sindrom Marfan.

Baca juga: Ketagihan Alkohol Meningkatkan Risiko Gagal Jantung, Benarkah?

Fibrilasi ventrikel dicirikan oleh gejala penurunan kesedaran. Penderita juga akan kelihatan terengah-engah atau berhenti bernafas. Namun, sebelum kehilangan kesadaran dan terengah-engah, fibrilasi ventrikel dapat menyebabkan gejala mual, pening, sakit dada, dan berdebar-debar.

Keadaan ini berbahaya kerana boleh menyebabkan beberapa komplikasi. Komplikasi boleh berlaku kerana penyakit itu sendiri atau sebagai akibat tindakan penyelamatan. Komplikasi yang boleh berlaku termasuk kerosakan otak, luka bakar kulit akibat prosedur kejutan jantung, dan kecederaan tulang rusuk dari CPR.

Atas sebab ini, gaya hidup sihat perlu diterapkan untuk menjaga kesihatan jantung dan mencegah serangan jantung yang boleh menyebabkan fibrilasi ventrikel. Ini juga masanya untuk mula membuat beberapa perubahan pada gaya hidup anda dengan langkah-langkah berikut:

  • Laksanakan diet seimbang.
  • Mengekalkan berat badan yang ideal, mengikut indeks jisim badan (BMI).
  • Berhenti merokok.
  • Bersenam secara teratur, selama 30 minit setiap hari.

Baca juga: Adakah benar bahawa iskemia boleh mencetuskan serangan jantung?

Semasa kecemasan, rawatan untuk fibrilasi ventrikel memberi tumpuan untuk menjaga aliran darah ke seluruh badan. Terdapat 2 jenis rawatan yang dapat dilakukan secara serentak, yaitu:

  • Resusitasi kardiopulmonari atau CPR. Prosedur rawatan ini dilakukan untuk mengepam jantung dari luar, iaitu dengan memberi tekanan dari dinding dada luar (mampatan).
  • Peranti kejutan jantung (defibrilasi). Di negara maju, terutama di kawasan awam, alat kejutan jantung automatik (AED) tersedia. Sekiranya jantung seseorang berhenti, alat ini boleh dilekatkan secara langsung ke dinding dada untuk menganalisis impuls elektrik jantung, dan secara automatik akan memberikan kejutan elektrik jika perlu, untuk memulihkan irama jantung yang normal.

Baca juga: Atlet Juga Boleh Menyerang Hati Semasa Bersukan, Mengenali Tanda-Tanda

Kedua-dua tindakan di atas benar-benar perlu diketahui dan dikaji. Kerana tindakan ini dapat menyelamatkan nyawa penghidap sementara menunggu bantuan perubatan tiba. Sekiranya anda mengesyaki ada gejala dalam diri anda, jangan ragu untuk segera menyampaikannya kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Nasihat doktor boleh diterima secara praktikal dengan: muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang.