Kesihatan

Makanan Manis Boleh Mencetuskan Sakit Tekak, Inilah Faktanya

Makanan manis dikelaskan sebagai makanan yang mengandungi kadar asid yang tinggi. Keasidan menyebabkan keradangan yang menjadikan individu dengan kecenderungan berlebihan asid rentan terhadap semua jenis keadaan yang berkaitan, seperti kerengsaan kulit, sakit sendi, dan juga radang tekak.

, Jakarta - Pernahkah anda memakan makanan manis yang kemudian berakhir dengan sakit tekak? Mengapa ia berlaku? Perlu diingat bahawa gula adalah makanan berasid yang boleh merosakkan keseimbangan asid-asas badan.

Segala bentuk makanan manis boleh mencetuskan sakit tekak, terutama pada orang yang sensitif. Walau bagaimanapun, jenis yang paling teruk adalah gula putih serta kek, biskut, puding, dan gula-gula. Lebih banyak fakta mengenai makanan manis boleh mencetuskan sakit tekak, boleh dibaca di sini!

Makanan Manis Kandungan Asid Tinggi

Tubuh cenderung mengatur kadar asid / alkali sendiri dengan bantuan makanan beralkali. Walau bagaimanapun, makanan yang biasanya dimakan setiap hari meninggalkan sisa asid. Patogen (agen berjangkit) seperti persekitaran berasid dan berkembang pada ketidakseimbangan dalam badan.

Oleh kerana keasidan menyebabkan keradangan, individu dengan kecenderungan berlebihan asid rentan terhadap semua jenis keadaan yang berkaitan, seperti kerengsaan kulit, sakit sendi, dan juga radang tekak.

Itulah sebabnya makanan bergula mengganggu fungsi imun, yang mungkin menjadi sebab reaksi lain dari badan termasuk radang tekak. Manusia tidak dapat mengubah gula menjadi vitamin C seperti yang boleh dilakukan oleh haiwan. Glukosa dan asid askorbik saling bersaing. Ini bermakna makan makanan tinggi gula bermaksud menurunkan kadar vitamin C yang mengakibatkan sistem kekebalan tubuh lemah.

Sekiranya anda mengalami radang tekak yang disebabkan oleh memakan makanan bergula, anda boleh melakukan perkara berikut untuk mengatasinya:

1. Mulailah meningkatkan keseimbangan asid / alkali dalam badan dengan makanan kaya kalsium dan alkali seperti sayur-sayuran berdaun hijau dan minum segelas air dengan potongan lemon segar.

2. Mengonsumsi probiotik juga baik untuk membantu mengembalikan keseimbangan bakteria di saluran pencernaan.

3. Cukup tidur.

4. Pengambilan air pada suhu bilik.

5. Menghilangkan tabiat yang merosakkan imuniti, misalnya merokok, pengambilan makanan bergula, dan lain-lain.

Makanan yang dapat Melegakan Sakit Tekak

Mengalami sakit tekak adalah keadaan yang tidak selesa, kerana ada beberapa jenis makanan yang disarankan untuk dimakan, yaitu:

1. Jus Delima

Kajian menunjukkan bahawa nutrien dalam jus delima dapat menangkis jangkitan dan mengurangkan keradangan.

2. Pisang

Tekstur lembut buah menjadikan pisang sesuai untuk sakit tekak.

3. Sup Ayam

Penyelidikan menunjukkan bahawa sayur-sayuran dan sup ayam mempunyai sifat anti-radang dan membantu membersihkan saluran udara, yang dapat mengurangkan gejala sakit tekak.

4. Sayang

Madu adalah pemanis semula jadi yang dapat membantu melawan jangkitan dan membantu penyembuhan luka. Anda boleh menambahkan madu ke dalam teh untuk mengurangkan keradangan.

5. Halia

Halia mempunyai sifat anti-radang yang dapat membantu sakit tekak dengan mengurangkan bengkak dan sakit.

6. Telur Kacau

Telur adalah sumber protein yang baik, yang diperlukan oleh tubuh untuk memperbaiki tisu. Telur hancur biasanya cukup lembut untuk ditoleransi oleh kerongkong yang meradang.

7. Jeli

Jeli mudah ditelan dan mengandungi gelatin, yang merupakan sumber protein yang baik. Jeli boleh tinggi gula, tetapi anda boleh memilih yang bebas gula. Jello adalah sumber tenaga yang baik jika seseorang tidak menggunakan kalori yang mencukupi.

Itulah maklumat mengenai makanan yang disyorkan ketika mengalami radang tekak dan mengapa makanan manis mencetuskan radang tekak. Sekiranya anda memerlukan maklumat yang lebih terperinci mengenai bahaya makanan manis, tanyakan kepada doktor melalui aplikasi tersebut !

Rkecekapan:
Panjang Umur secara LANGSUNG. Diakses pada tahun 2021. Gula dan Sakit Tenggorokan: Apakah Pautan?
ubat-ubatan.com. Diakses pada tahun 2021. Rawatan dan Rawatan Tenggorokan Petang.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Apa yang Harus Dimakan dan Diminum Semasa Mengalami Sakit Tekak.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Makanan untuk dimakan dan diminum dengan tekak petang.