Kesihatan

4 Cara Memilih Makanan Yang Sesuai Selepas Bersalin

“Merancang diet selepas melahirkan adalah penting. Tujuannya adalah untuk mempercepat pemulihan dan menjadikan proses penyusuan lebih lancar. Perkara ini mungkin sukar dilakukan. Namun, hanya memerlukan petua mudah untuk merancang diet setelah melahirkan. "

, Jakarta - Setelah melahirkan, ibu harus memperhatikan makanan dan minuman yang mereka makan. Sebabnya ialah pengambilan nutrien adalah perkara penting untuk mempercepat pemulihan dan melancarkan susu ibu. Menjalani proses melahirkan membuatkan tubuh ibu kehilangan banyak tenaga, jadi perlu makan makanan berkhasiat untuk menggantikannya.

Selain itu, ibu masih harus menangani banyak perkara setelah melahirkan, dari awal kehidupan sebagai ibu, berurusan dengan bayi yang baru lahir, dan aktiviti lain yang memaksa ibu untuk mengekalkan stamina sepanjang hari. Oleh itu, ibu memerlukan pengambilan tenaga dari makanan yang sihat. Jadi, bagaimana memilih makanan selepas melahirkan?

Baca juga : 4 Persediaan untuk Menyambut Tenaga Kerja

Pengaturan Makan selepas Bersalin

Semasa mengandung, ibu mungkin menjalani diet atau pola makan yang sihat. Ini bertujuan untuk mengekalkan kehamilan. Nah, diet yang digunakan sebelumnya disarankan untuk dilanjutkan setelah melahirkan. Bagi ibu baru, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan semasa merancang diet, termasuk:

1. Mengandungi Karbohidrat Kompleks

Salah satu nutrien yang harus segera diambil oleh ibu setelah melahirkan adalah karbohidrat kompleks. Ini kerana karbohidrat kompleks memerlukan waktu lebih lama untuk dicerna oleh badan daripada karbohidrat sederhana, jadi ibu akan mempunyai tenaga yang lebih lama. Selain itu, makanan yang mengandungi karbohidrat kompleks juga dapat membuat perut terasa kenyang lebih lama.

Makanan terbaik yang mengandungi karbohidrat jenis ini adalah roti gandum dan bijirin. Sebenarnya, jenis makanan ini juga mengandungi vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh.

2. Protein Tinggi

Selain karbohidrat, protein juga harus memasuki makanan utama setelah melahirkan. Nutrien ini diperlukan untuk menggantikan tisu yang mungkin rosak semasa melahirkan. Protein juga berperanan dalam meningkatkan tenaga badan agar ibu akan lebih bertenaga.

Jenis makanan yang memiliki protein tinggi adalah susu, telur, yogurt, daging tanpa lemak, kacang kering, dan kacang. Pastikan sumber makanan protein ada di pinggan makan supaya badan ibu sentiasa cergas dan bersedia untuk menjaga si kecil.

Baca juga : Melahirkan secara normal, Elakkan Ini Semasa Mendorong

3. Keperluan Air yang mencukupi

Setelah melahirkan, peringkat seterusnya adalah hari-hari awal keibuan. Pada masa itu, ibu akan mula memberikan susu ibu (ASI) kepada si Kecil. Atas sebab ini, sangat penting untuk menjaga tubuh yang sihat agar penyusuan berjalan lancar.

Salah satu caranya adalah dengan mengambil banyak air untuk mengelakkan ibu mengalami dehidrasi. Sebabnya, dehidrasi setelah melahirkan dapat membuat badan terasa lebih lemah, mudah letih, dan mengantuk sepanjang hari. Selain itu, keadaan ini juga boleh mencetuskan masalah kesihatan yang lain sehingga harus dielakkan. Semasa menyusu, ibu akan memerlukan lebih banyak cecair. Minum lebih kurang 13 gelas air dalam satu hari.

4. Makan Sedikit tetapi Selalunya

Salah satu petua untuk makan setelah melahirkan adalah makan bahagian kecil tetapi kerap. Sekiranya ibu biasa makan 3 kali sehari dengan bahagian yang besar, ubah coraknya. Contohnya, dengan mengatur bahagian makan lebih sedikit, tetapi 5 kali sehari. Corak ini dikatakan berkesan untuk menjadikan badan lebih bertenaga dan mencegah ibu merasa lemah di tengah-tengah jeda waktu makan yang mungkin terlalu lama.

Baca juga : Apa yang Perlu Diperhatikan Selepas Bersalin Normal

Sekiranya ibu mengalami gejala kelemahan yang berpanjangan, anda harus segera ke hospital untuk mendapatkan bantuan perubatan. Untuk mempermudah, cari senarai hospital yang boleh dikunjungi dengan aplikasi . Ibu juga boleh membuat janji temu dengan doktor melalui aplikasi ini. Muat turun di sini!

Rujukan:
Kesihatan Kanak-kanak Stanford. Diakses pada tahun 2021. Ibu Baru: Menjaga Diri Anda Selepas Lahir.
myhealth.gov. Diakses pada tahun 2021. Diet Selepas Bersalin.