Kesihatan

Pencetus Asid Perut Yang Meningkat Menyakitkan Tekak Ketika Menelan

, Jakarta - Sakit ketika menelan cukup menjengkelkan. Kesakitan bermula di bahagian atas tekak dan memancar ke bahagian belakang tulang dada. Dalam keadaan ini, penghidap akan merasakan sensasi terbakar atau tekanan di kerongkong. Bolehkah keadaan ini disebabkan oleh asid perut?

Baca juga: Bukan Keradangan, Ini Menyebabkan Tekak Sakit Semasa Menelan

Pencetus Asid Perut Yang Meningkat Menyakitkan Tekak Ketika Menelan

Sakit tekak bukan sahaja disebabkan oleh masalah pada organ ini. Masalah kesihatan ini juga dapat dipicu oleh adanya asid perut kronik, sehingga penghidapnya sukar menelan. Sakit tekak pada orang dengan asid perut itu sendiri disebabkan oleh asid perut mengalir kembali ke kerongkongan.

Kemudian, jus gastrik yang berasid menyebabkan kerengsaan pada lapisan esofagus, menyebabkan rasa sakit ketika menelan. Sekiranya dibiarkan begitu sahaja, asid perut boleh mencetuskan masalah pernafasan. Beberapa perkara boleh menyebabkan asid perut, seperti kegemukan, tekanan, memakan soda, atau makanan dan minuman lain yang boleh menyebabkan asid perut meningkat.

Baca juga: 6 Penyakit Ini Menyebabkan Tekak Sakit Semasa Menelan

Punca Lain Sakit Tenggorokan ketika Menelan

Kesakitan ketika menelan adalah masalah biasa yang boleh berlaku kepada semua orang. Tidak hanya merasa sakit dengan sensasi terbakar yang dapat memancar dari kerongkongan ke kawasan di belakang tulang dada, penderita juga merasa seolah-olah makanan masih tersekat di kerongkong, sehingga terasa berat ketika menelan. Berikut adalah penyakit lain yang boleh menyebabkan kesakitan ketika menelan:

  • Sakit tekak

Sakit tekak adalah penyakit yang disebabkan oleh jangkitan virus, jangkitan bakteria, atau reaksi alergi terhadap alergen. Biasanya, bakteria yang menyebabkan sakit tekak adalah bakteria Streptokokus terletak di amandel dan tekak. Bukan hanya bakteria, radang tekak juga dapat disebabkan oleh virus yang menyebabkan kerengsaan pada dinding tekak.

Sakit tekak sendiri biasanya ditandai dengan pembengkakan amandel, pembengkakan kelenjar getah bening, tompok-tompok putih kekuningan di permukaan tekak, demam, amandel kemerahan, dan sakit ketika menelan.

  • Tonsillitis

Penyakit ini boleh berlaku apabila dua kelenjar getah bening yang terletak di setiap sisi belakang kerongkong dijangkiti. Amandel sendiri berperanan untuk mencegah jangkitan yang disebabkan oleh bakteria dan virus masuk ke dalam badan. Apabila tonsilitis menyerang, orang yang menghidapnya dapat menyebarkannya kepada orang lain.

Gejala orang dengan radang amandel dapat dicirikan oleh sakit tekak, demam, dan amandel bengkak yang ditandai dengan bintik-bintik putih kekuningan. Sekiranya gejala yang muncul dibiarkan, keadaan ini akan menyebabkan komplikasi serius bagi penghidapnya.

  • Penyakit Difteria

Difteria adalah penyakit jangkitan bakteria yang disebabkan oleh bakteria Corynebacterium diphtheriae. Penyakit ini boleh membawa maut kerana toksin bakteria yang mempengaruhi membran mukus hidung dan tekak dengan membentuk selaput putih tebal di permukaan dalaman hidung, lidah, dan saluran pernafasan.

Bukan hanya lapisan putih tebal, kehadiran difteria dicirikan oleh demam dan menggigil, serak, sakit tekak, kesukaran bernafas, kelenjar getah bening di leher, merasa letih, hidung berair bercampur darah, kulit pucat dan sejuk, berpeluh, berdebar-debar, dan gangguan penglihatan.

Baca juga: Sakit Tekak ketika Menelan? Hati-hati, 5 Penyakit Ini

Kesakitan ketika menelan adalah perkara biasa bagi semua orang, termasuk kanak-kanak. Sekiranya anda menemui simptomnya, segera berjumpa doktor di hospital terdekat dengan membuat temu janji terlebih dahulu . Ingat, kesakitan ketika menelan boleh menjadi petunjuk bahawa anda menderita penyakit berbahaya yang boleh membawa maut kepada kesihatan anda.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Apa yang Menyebabkan Sakit Menelan?
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada 2019. Kerongkong petang dan refluks asid: Apakah pautan?