Kesihatan

Lihat bagaimana cara melatih anak anjing

, Jakarta - Latihan kecil adalah perkara penting yang harus diajar kepada anjing peliharaan. Secara umum, latihan potty adalah amalan menggunakan tandas atau tempat membuang air besar atau buang air kecil. Melalui latihan ini, anda dapat mengajar anjing peliharaan anda untuk membiasakan diri dengan membuang air besar di tempat yang betul.

Latihan kecil harus diberikan seawal mungkin, agar anjing peliharaan terbiasa dan dapat melakukannya dengan mudah. latihan buang air besar latihan potty pada anak anjing adalah perkara yang sukar dan senang dilakukan. Tetapi jangan risau, ada beberapa petua yang boleh anda cuba untuk menjadikannya lebih mudah. Ada apa-apa?

Baca juga: Kelebihan Anjing sebagai Haiwan Peliharaan

Petua untuk melatih anjing membuang air besar

Latihan kecil bukan sahaja bercakap tentang di mana anjing itu kotoran, tetapi juga kapan. Anda mungkin menganggap ini sukar diterapkan pada anak anjing. Tetapi jangan risau, ada beberapa petua yang boleh anda cuba berikan latihan potty pada anak anjing, termasuk:

  • Berlatih dan Berlatih

Salah satu cara untuk membiasakan anjing peliharaan membuang air besar di tempatnya adalah dengan berlatih dan berlatih. Bagi anak anjing, kemampuan tubuhnya untuk mengenali keinginan untuk membuang air kecil tidak sempurna. Inilah yang sering membuat anjing peliharaan membuang air besar secara sembarangan. Oleh itu, anda harus selalu melatih anak anjing anda untuk mengeluarkannya sekerap mungkin. Biasakan untuk melatih atau merangsang dia untuk membuang air kecil selepas setiap tidur, bermain, makan, dan minum.

  • Jadual dan Diet

Memberi makan anjing anda mengikut jadual dapat membantu anda mengenal pasti kapan tiba masanya untuk pergi ke bilik mandi. Oleh itu, disarankan memberi makan anak anjing secara berkala dan mengikut jadual, misalnya dua kali sehari pada waktu yang sama setiap hari. Selepas makan dan minum, cuba bawa anjing itu latihan potty .

Baca juga: Berhati-hatilah, ini adalah 2 bahaya anjing yang memakan rumput yang terlalu banyak

  • Pilih Tempat Yang Betul

Membiasakan anak anjing membuang air besar di tempatnya dengan mudah dapat dilakukan dengan kotak sampah atau peti yang digunakan sesuai keperluan. Anda boleh memilih peti sesuai dengan ukuran anjing peliharaan anda dan faedahnya. Untuk anak anjing, pilih peti atau kotak sampah yang mudah dan senang digunakan.

  • Beri Sokongan Bukan Hukuman

Salah satu kunci kejayaan latihan potty pada anak anjing adalah kesabaran. Lama kelamaan, anak anjing itu akan mula terbiasa. Juga, elakkan menghukum atau memarahi anak anjing yang tidak pandai buang air kecil, kerana ini hanya akan membuatnya merasa takut dan membuatnya lebih sukar untuk terbiasa. Sentiasa memberi sokongan positif untuk berjaya latihan potty pada anak anjing dapat dicapai. Anda boleh memberikan hadiah atau hanya sentuhan kegemaran anak anjing anda semasa anda melakukannya latihan potty .

  • Ketahui Masa Kencing Anjing Haiwan Peliharaan

Pengawasan berterusan adalah bahagian penting lain dalam mencapai kejayaan latihan potty pada anak anjing. Kerana, ini dapat membantu mempelajari dan mencari corak ketika anjing peliharaan membuang air kecil. Biasanya, anjing juga akan memberi tanda ketika menyedari keinginan untuk membuang air kecil, seperti mengendus, membuat bulatan, mengembara, merengek, atau duduk di dekat pintu.

Baca juga: 4 Sebab Anjing Perlu Berjalan dan Bermain

Sekiranya anjing peliharaan anda mengalami masalah usus atau masalah pencernaan, cuba beritahu doktor haiwan anda melalui aplikasi . Lebih mudah menghubungi doktor haiwan melalui Video / Panggilan suara dan Berbual . Muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
PetMD. Diakses pada tahun 2021. Cara Melatih Potty Anjing atau Anjing Dewasa.
Kelab Kennel Amerika. Diakses pada tahun 2021. Cara Melatih Anak Anjing: Panduan Komprehensif untuk Berjaya.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found