Kesihatan

9 Fakta Mastiff Tibet Menarik yang Perlu Anda Ketahui

"Pelindung yang baik dengan perawakan yang hebat dan bulu tebal, menjadikan tiang Tibet berbeza dengan anjing jenis lain. Terdapat banyak fakta menarik mengenai anjing ini yang mungkin membuat anda teruja. Bermula dari penampilan seperti singa, hingga hobi mengejar burung. "

Jakarta - Walaupun namanya masih asing, mastiff Tibet adalah salah satu jenis anjing yang unik dan mempunyai peminatnya sendiri. Ciri khas anjing ini adalah pada ukuran badannya yang besar dan bulu tebal yang jatuh seperti singa.

Anjing mastiff Tibet rata-rata hidup hingga usia 12-15 tahun, beratnya hingga 70 kg dan lebih. Walaupun besar dan berat, anjing-anjing ini sangat tangkas, cepat, dan kuat. Ingin mengetahui lebih banyak fakta mengenai anjing ini? Mari lihat perbincangan!

Baca juga: Petua Merawat dan Merawat Anjing Samoyed

Mastiff Tibet dan Fakta Menarik

Mastiff Tibet adalah jenis anjing yang dikembangkan berabad-abad yang lalu di Tibet, untuk melakukan pelbagai pekerjaan. Berikut adalah beberapa fakta menarik mengenai anjing ini yang mungkin membuat anda ingin memilikinya:

  1. Mempunyai bulu tebal di leher

Salah satu perkara unik mengenai Tibet Mastiff adalah bulunya yang tebal, terutama di leher. Ini menjadikan mereka sekilas kelihatan seperti singa jantan.

  1. Matang perlahan

Jangka hayat mastiff Tibet cukup lama, sehingga 15 tahun. Walau bagaimanapun, anjing ini boleh dikatakan memerlukan banyak masa untuk matang. Secara fizikal, anjing ini memerlukan masa 4-7 tahun untuk matang secara fizikal.

  1. Boleh dipercayai dan Sabar

Berbeza dengan penampilan mereka yang garang, Mastiff Tibet sebenarnya sangat sabar. Mereka dapat mengawal setiap situasi kritikal dengan baik, dan dapat diandalkan. Namun, itu tidak bermaksud anda dapat memprovokasi dia, oke?

Baca juga: Ini adalah 4 Jenis Anjing yang Mempunyai Umur Panjang

  1. Penjaga yang Baik

Anjing ini mempunyai naluri untuk menjaga wilayahnya dengan baik, terutama pada waktu malam. Walaupun mereka kelihatan malas pada waktu siang, mereka sebenarnya menjimatkan tenaga untuk "meronda" malam. Inilah sifat semula jadi mereka.

  1. Lebih suka di dalam dan cuaca sejuk

Mastiff Tibet suka menghabiskan masa dengan pemiliknya di dalam rumah. Oleh kerana kot tebal mereka, anjing ini lebih suka cuaca sejuk.

  1. Ketaatan dan Kefahaman

Anjing ini sangat patuh dan senang dilatih. Mereka juga dikenali secara emosional pintar dan dapat membaca perasaan pemiliknya. Ini bermakna mereka dapat merasakan ketika anda marah, sedih, gembira, atau merasakan emosi lain.

  1. Kulitnya kuat

Anjing jenis ini diketahui mempunyai kulit kayu yang sangat kuat dan kuat. Mereka dapat menyalak ketika mereka melihat ancaman, bahkan ketika mereka bosan, kesepian, dan menginginkan perhatian. Ini boleh menjengkelkan pada mulanya. Namun, anda boleh melatihnya untuk tidak menggonggong terlalu kerap dari usia dini.

  1. Mempunyai Naluri Membunuh Burung

Mastiff Tibet sebenarnya bukan anjing yang agresif. Namun, mereka entah bagaimana memiliki minat khusus dalam mengejar, menangkap, dan membunuh burung.

Baca juga: 5 Jenis Sukan yang Menyeronokkan untuk Anjing Haiwan Peliharaan

  1. Perlu diajar cara bersosial

Anjing ini secara amnya akan baik dengan anjing dan kucing lain yang tinggal di rumah yang sama. Namun, mereka sering ingin menegaskan dominasi mereka dengan anjing sesama jenis. Oleh itu, jika anda ingin memelihara anjing lain, anda harus memilih lawan jenis.

Sosialisasi yang betul adalah kunci di sini. Selagi anda melatih anjing ini bagaimana bermain dan berinteraksi dengan anjing lain dengan betul, semestinya tidak ada masalah.

Itulah beberapa fakta menarik mengenai anjing mastiff Tibet. Telah diketahui bahawa anjing ini boleh menjadi peliharaan yang penyayang, dan pelindung yang baik. Sekiranya ada yang ingin anda tanyakan lebih lanjut mengenai anjing ini, anda boleh muat turun permohonan untuk meminta doktor haiwan pada bila-bila masa.

Rujukan:
Pos Roti Bakar. Diperoleh pada tahun 2021. 15 Fakta Mengenai Mastiff Tibet Yang Akan Menarik Anda Memiliki Satu.
Panduan Mastiff. Diperoleh pada 2021. 20 Fakta Menarik Tentang Anjing Mastiff Tibet.
Fakta Cukup Menyeronokkan. Diakses pada tahun 2021. Fakta menarik mengenai mastiff Tibet.