Kesihatan

Demam naik turun, ini adalah fasa berlakunya gejala denggi

, Jakarta - Baru-baru ini, musim panas yang panas menyebabkan kemarau. Keadaan ini boleh menyebabkan berlakunya genangan air, kerana pembetung tidak mengalir dengan betul. Kerana genangan, nyamuk dapat membiak dengan cepat dan menyebabkan pelbagai jenis penyakit. Salah satunya ialah demam denggi.

Demam denggi lebih kerap berlaku di kawasan tropika. Demam denggi (DHF) boleh menyebabkan beberapa fasa yang menunjukkan seseorang menghidap penyakit ini. Berikut adalah perbincangan mengenai fasa demam denggi ketika ia berlaku!

Baca juga: Lakukan ini untuk Mengubati Gejala Demam Denggi

Fasa Kejadian Gejala DHF

Demam denggi adalah penyakit yang boleh menyebabkan demam, ruam, dan sakit otot dan sendi pada penghidapnya. Penyakit ini disebabkan oleh nyamuk Aedes aegypti. Selain itu, gangguan ini dapat menyebabkan pendarahan yang teruk, penurunan tekanan darah secara tiba-tiba, dan bahkan kematian.

Nyamuk Aeded aegypti betina boleh menyebabkan gangguan ini, sehingga seseorang mengalami demam akut. Gejala ini boleh berlaku dari dua hari sebelum suhu badan meningkat hingga 5 hari setelah demam dirasakan. Gejala ini sukar dikenali kerana serupa dengan gangguan lain.

Seseorang yang menghidap demam denggi, umumnya orang tersebut akan mengalami 3 fasa apabila diserang gangguan ini. Berikut adalah fasa gangguan ini:

  1. Fasa Demam

Simptom pertama DHF mengalami demam. Seseorang yang dijangkiti virus dari gigitan nyamuk akan mengalami demam hingga 40 darjah celcius. Demam ini akan berlaku sekitar 3-4 hari dan tidak dapat disembuhkan dengan mengambil ubat panas biasa.

Selain mengalami demam tinggi, penderita juga akan merasa lemah badan, sakit kepala, dan sakit sendi dan otot. Orang yang diserang gangguan ini juga akan mengalami penurunan selera makan, serta mual dan muntah.

Sekiranya anda mengalami fasa ini, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan agar gangguan tidak terlalu teruk. Anda boleh minum lebih banyak air untuk menurunkan suhu badan anda. Ia juga berguna untuk mencegah dehidrasi dalam badan.

Demam denggi adalah penyakit berbahaya. Oleh itu, anda mesti mendapatkan nasihat daripada pakar agar perkara berbahaya tidak berlaku. Doktor dari boleh menolong anda dengan itu. Ia mudah, hanya dengan itu muat turun permohonan dalam telefon pintar -kamu sekarang!

  1. Fasa Kritikal

Setelah memasuki tahap demam tinggi, fasa seterusnya gejala DHF adalah berlakunya tempoh kritikal yang berlangsung selama 2 hari. Seseorang akan mengalami demam yang mereda, walaupun tidak berkaitan dengan penyembuhan. Sebenarnya, saat ini adalah tempoh berisiko tertinggi ketika demam denggi berlaku.

Fasa ini menyebabkan saluran darah bocor, sehingga timbul gejala pendarahan pada kulit dan organ. Gejala yang berlaku seperti mimisan dan pendarahan di saluran gastrousus. Ini menyebabkan suhu badan menurun. Selain itu, bintik-bintik merah pada kulit juga merupakan salah satu gejala.

Baca juga: 5 Gejala DHF yang tidak dapat diabaikan

  1. Fasa Penyembuhan

Setelah melalui fasa kritikal, seseorang yang melewati masa kritikal selama 48 jam akan merasakan kekuatannya kembali. Orang tersebut akan merasakan suhu badan yang normal, nadi yang lebih kuat, dan peningkatan fungsi badan yang lain. Di samping itu, penghidapnya akan merasakan selera makannya kembali dan hilangnya bintik-bintik merah pada kulit.

Baca juga: Apa yang anda perlu ketahui mengenai Demam Berdarah Denggi

Oleh itu, apabila anda atau orang terdekat anda mengalami fasa demam tinggi, segera berjumpa doktor. Ini dilakukan supaya pencegahan awal dapat dilakukan dan tidak berkembang menjadi keadaan yang teruk. Perlu diingat bahawa demam denggi boleh menjadi penyakit yang mengancam nyawa.

Rujukan:
Klinik Mayo (Diakses pada tahun 2019): Demam berdarah
Buku nota GP (Diakses pada tahun 2019): fasa jangkitan denggi