Kesihatan

Cara mencegah kanak-kanak daripada dijangkiti bakteria E Coli

, Jakarta - Escherichia coli alias E coli adalah bakteria komensal dalam usus besar manusia, tetapi juga termasuk bakteria yang paling sering menyerang manusia. Pada dasarnya, bakteria ini terdiri daripada beberapa jenis dan kebanyakannya tidak berbahaya. Dengan kata lain, hanya beberapa jenis bakteria E. coli yang boleh mencetuskan gangguan pada tubuh, sehingga membahayakan kesihatan.

Walaupun begitu, serangan bakteria ini tidak boleh dipandang ringan, terutama jika menyerang kanak-kanak. Terdapat satu jenis bakteria E. coli yang sebenarnya boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius, seperti keracunan makanan dan jangkitan berbahaya. Toksin yang dihasilkan oleh bakteria E. coli dapat merosakkan dinding usus kecil dan menyebabkan kekejangan perut, cirit-birit, dan muntah.

Baca juga: 4 Penyakit yang Disebabkan oleh E. Coli

Sebilangan besar bakteria ini memasuki badan kerana memakan makanan atau minuman yang tercemar. Berita buruknya ialah bakteria E. coli paling kerap menyerang kanak-kanak, menyebabkan masalah kesihatan. Selain kanak-kanak, bakteria ini juga lebih mudah menyerang wanita hamil dan orang yang sudah tua. Jadi, apa yang boleh dilakukan untuk mencegah jangkitan bakteria E. coli pada kanak-kanak?

  • Ajar Anak Mencuci Tangan

Salah satu kaedah terbaik untuk mencegah jangkitan E. coli adalah dengan mengajar kanak-kanak mencuci tangan dengan kerap. Ajarkan tabiat ini terutama setelah si kecil menyentuh haiwan, bermain di luar, selepas menggunakan tandas, dan sebelum makan.

  • Mencuci Buah dan Sayuran

Bakteria E. coli juga dapat dijumpai dalam buah-buahan dan sayur-sayuran, kemudian dapat memasuki tubuh ketika makanan ini dimakan. Oleh itu, mencegah penularan dan jangkitan bakteria ini dapat dilakukan dengan meminta anak-anak mencuci buah-buahan dan sayur-sayuran yang akan dimakan. Ibu juga harus membasuh makanan sebelum memasak dan memberikannya kepada bayi.

  • Kebersihan Pinggan mangkuk

Selain menjaga kebersihan tangan dan badan, mencegah jangkitan bakteria ini juga dapat dilakukan dengan menjaga kebersihan peralatan makan. Ajar anak-anak untuk selalu memisahkan alat makan yang bersih dan kotor. Di samping itu, minta anak anda mengganti pinggan atau gelas yang dia gunakan sekiranya kelihatan kotor.

Baca juga: Apa yang Perlu Dilakukan Apabila Dijangkiti E. Coli?

  • Hati-hati dengan Makanan Mentah

Bakteria E. coli paling sering dijumpai dalam makanan mentah. Agar anak-anak tidak tercemar, biasakanlah memisahkan daging mentah dari makanan yang dimasak atau benda-benda bersih yang lain. Di samping itu, pastikan anak anda tidak mengambil susu mentah kerana boleh meningkatkan risiko penyebaran virus E. coli.

  • Simpan Makanan di dalam Peti Sejuk

Makanan sisa yang tersisa di atas meja ternyata berisiko dijangkiti bakteria penyebab penyakit, termasuk bakteria E. coli. Sekiranya makanan itu dimakan, bakteria dapat memasuki tubuh dan menjangkiti dan mencetuskan masalah kesihatan. Untuk mengelakkan ini, biasakan menyimpan sisa makanan di dalam peti sejuk atau peti sejuk.

  • Jangan Masak Semasa Cirit-birit

Salah satu cara untuk melindungi anak kecil anda dari bakteria E. coli adalah dengan mengelakkan memasak makanan semasa cirit-birit. Ini kerana ibu dapat menyebarkan bakteria penyebab cirit-birit, termasuk E. coli, ke dalam makanan yang dimasak. Apabila makanan dimakan, anak juga akan dijangkiti penyakit ini.

Baca juga: Inilah Sebab-Sebab Penting Mengapa Jangkitan Bakteria E. coli Berbahaya

Ketahui lebih lanjut mengenai bakteria E. coli dan bahaya untuk kesihatan dengan meminta doktor di aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!