Kesihatan

Ketahui 10 Gejala Hipertiroidisme pada Wanita Hamil

"Hipertiroidisme pada wanita hamil adalah syarat yang harus diperhatikan. Sebabnya, keadaan ini boleh mencetuskan masalah kesihatan pada wanita hamil dan janin yang dikandung. Oleh itu, penting bagi ibu-ibu untuk mengetahui apa simptom penyakit ini.

, Jakarta - Hipertiroidisme boleh menyerang sesiapa sahaja, termasuk wanita hamil. Keadaan ini berlaku apabila kelenjar tiroid menghasilkan jumlah hormon tiroid yang berlebihan. Kelenjar tiroid adalah kelenjar berbentuk kupu-kupu yang berfungsi menghasilkan hormon tiroid, hormon yang berperanan mengatur metabolisme badan.

Hormon ini juga berfungsi untuk menjaga suhu badan agar tetap panas dan menyokong prestasi organ tubuh, seperti otak, jantung, dan otot. Pada wanita hamil, gejala hipertiroidisme yang muncul secara amnya tidak banyak berbeza dengan orang yang mempunyai penyakit pada umumnya. Apakah gejala yang dapat dikenali sebagai tanda penyakit ini?

Baca juga: Inilah ciri-ciri barah tiroid yang jarang disedari

Punca Hipertiroidisme pada Wanita Hamil

Hyperthyroidism boleh mempengaruhi sesiapa sahaja. Pada wanita hamil, penyakit ini umumnya disebabkan oleh penyakit autoimun, iaitu penyakit Graves 'alias penyakit Graves' Penyakit Kubur. Penyakit ini menyebabkan penghidapnya mempunyai sistem imun yang menghasilkan antibodi khas yang disebut imunoglobulin yang merangsang tiroid (TSI). TSI melekat pada sel tiroid menyebabkan kelenjar ini menghasilkan hormon tiroid yang terlalu banyak.

Walau bagaimanapun, penyakit Graves pada dasarnya adalah keadaan yang jarang berlaku. Keadaan ini dikatakan hanya dijumpai atau mempengaruhi sekitar 2 dari 1.000 kehamilan. Sebenarnya, kelenjar tiroid boleh menjadi terlalu aktif semasa kehamilan. Keadaan ini secara amnya berlaku apabila tubuh menghasilkan terlalu banyak hormon gonadotropin korionik manusia (hCG).

Pada awal kehamilan, tubuh memang akan menghasilkan hormon hCG. Tahap hormon ini kemudian akan meningkat dengan cepat pada trimester pertama kehamilan. Apabila tahap hormon ini terlalu tinggi, kelenjar tiroid dapat diserang, mencetuskan gangguan pada kelenjar. Ini kemudian meningkatkan risiko hipertiroidisme.

Baca juga: Inilah Ujian yang Dapat Mendiagnosis Penyakit Tiroid

Apakah Gejala Gangguan Tiroid pada Wanita Hamil?

Terdapat beberapa gejala yang boleh menjadi tanda hipertiroidisme pada wanita hamil. Gejala yang muncul boleh berbeza-beza dari satu orang ke orang lain, tetapi ada beberapa gejala umum yang dapat muncul. Ibu mengandung mesti berjaga-jaga sekiranya gejala berikut muncul:

  1. Penurunan berat badan yang drastik atau tidak ada kenaikan berat badan semasa mengandung.
  2. Selalunya berasa tidak selesa atau gugup.
  3. Perubahan mood tiba-tiba aka perubahan emosi.
  4. Mudah berasa letih.
  5. Keletihan otot.
  6. Tangan bergetar dengan mudah sehingga sukar untuk digerakkan.
  7. Denyutan jantung meningkat.
  8. Selalunya berasa panas dan menghadapi masalah tidur
  9. Cirit-birit.
  10. Bengkak di kawasan leher.

Wanita hamil yang membawa lebih dari satu bayi juga mempunyai risiko tinggi untuk menghidap penyakit ini. Oleh itu, ibu hamil disarankan untuk melakukan pemeriksaan kebidanan secara rutin, terutamanya jika mereka mengandung anak kembar atau merancang untuk mengandung anak kembar. Semakin cepat dikesan, risiko keadaan yang teruk dapat dielakkan sehingga kehamilan selalu dapat dijaga.

Sekiranya tidak dirawat dengan betul, hipertiroidisme pada wanita hamil boleh menyebabkan sejumlah komplikasi. Beberapa komplikasi yang boleh timbul adalah keguguran atau kematian janin di rahim, kelahiran pramatang, bayi dengan berat lahir rendah, dan preeklamsia. Walau bagaimanapun, tidak semua wanita hamil dengan gangguan tiroid akan mengalami ini.

Baca juga: Hati-hati, hipertiroidisme lebih mudah menyerang wanita

Sekiranya seorang wanita hamil mengalami gejala yang menyerupai penyakit ini dan keadaan tubuhnya bertambah buruk dari masa ke masa, anda harus segera pergi ke hospital. Untuk mempermudah, anda boleh menggunakan aplikasi untuk mencari senarai hospital yang sesuai dengan keperluan anda. Ayuh, muat turunpermohonan sekarang di App Store atau Google Play!

Rujukan:
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2021. Hipertiroidisme semasa kehamilan.
ubat-ubatan. Diakses pada tahun 2021. Hipertiroidisme semasa Kehamilan.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found