Kesihatan

Kenali Perbezaan antara ARI dan Bronchopneumonia pada Kanak-kanak

, Jakarta - Anak-anak rentan terhadap gangguan pernafasan atau jangkitan, termasuk jangkitan pernafasan akut (ARI) dan bronkopneumonia. Kedua-dua penyakit ini menyerang saluran pernafasan, tetapi apa sebenarnya perbezaan antara ARI dan bronkopneumonia? Lihat ulasan dalam artikel berikut!

Infeksi saluran akut (ARI) adalah keadaan yang menyebabkan jangkitan pada saluran pernafasan dan menyebabkan gejala berupa batuk dan hidung berair disertai demam. Umumnya, penyakit ini disebabkan oleh jangkitan virus dan sangat menular, terutama pada kanak-kanak dan orang tua. Sementara bronkopneumonia adalah jangkitan pernafasan yang disebabkan oleh virus, bakteria, atau jamur. Penyakit ini biasanya disebut pneumonia lobular. Walaupun serupa, kedua-dua penyakit ini mempunyai perbezaan.

Baca juga: Ketahui Pengendalian Jangkitan Saluran Pernafasan Atas pada Kanak-kanak

Membezakan ARI dan Bronchopneumonia

ARI dan bronkopneumonia kedua-duanya menyerang saluran pernafasan. Kedua-dua penyakit ini mudah menyerang kanak-kanak dan orang-orang yang berumur alias tua. Walaupun pada pandangan pertama mereka kelihatan serupa, kedua-dua penyakit ini sebenarnya berbeza. ARI adalah penyakit yang menyerang saluran pernafasan dan disebabkan oleh virus. Sementara bronkopneumonia adalah sejenis radang paru-paru kerana jangkitan dan keradangan saluran udara utama, iaitu bronkus, disebabkan oleh jangkitan bakteria, virus, atau kulat.

Selain itu, gejala kedua penyakit ini berbeza. Bronchopneumonia biasanya dicirikan oleh gejala seperti demam, kesukaran bernafas, seperti sesak nafas, sakit dada yang mungkin bertambah teruk dengan batuk atau pernafasan dalam, batuk lendir, berpeluh, menggigil, sakit otot, keletihan, penurunan selera makan, sakit kepala, mual dan muntah, dan batuk darah.

Baca juga: Mengapa Kanak-kanak mudah dijangkiti Jangkitan Saluran Pernafasan?

Manakala gejala ARI termasuk batuk, bersin, hidung berair, hidung tersumbat, sakit tekak, sesak nafas, demam, sakit kepala, dan sakit otot. Kedua-dua penyakit ini tidak boleh dipandang ringan kerana boleh menyebabkan keadaan berbahaya pada kanak-kanak. ARI dan bronkopneumonia yang diabaikan boleh mencetuskan komplikasi berbahaya, iaitu kegagalan pernafasan dan menyebabkan kehilangan nyawa.

Bagaimana untuk mencegah jangkitan pernafasan akut dan bronkopneumonia pada kanak-kanak? Sebenarnya, berinteraksi dengan orang lain dapat memudahkan penularan, jadi jika anda mempunyai anak kecil, berikut adalah langkah-langkah untuk mencegahnya:

Baca juga: Kenali Jangkitan Pernafasan Kerana Pencemaran Udara

  • Elakkan orang sakit.
  • Sekiranya anak anda sakit, tinggal di rumah sehingga mereka tidak lagi sakit.
  • Elakkan menyentuh hidung, mata dan mulut dengan tangan yang tidak dicuci.
  • Tutup batuk dan bersin, bersin, dan batuk harus ditutup dengan siku atau lengan, bukan dengan tangan.
  • Basuh tangan anda dengan kerap, dan lakukan dengan betul (20 saat atau lebih dengan sabun dan air suam).
  • Sebagai ibu bapa, pengubahsuaian gaya hidup melalui pemberhentian merokok dan pengurusan tekanan, untuk mengurangkan kerentanan terhadap selesema yang boleh mempengaruhi anak-anak.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai jangkitan pernafasan akut dan bronkopneumonia, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual.

Rujukan:
NHS UK. Diakses pada tahun 2020. Jangkitan Saluran Pernafasan (RTI).
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Jangkitan Pernafasan Akut.
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2020. Pneumonia pada Kanak-kanak.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Bronchopneumonia: Gejala, Faktor Risiko, dan Rawatan.
Medscape. Diakses pada tahun 2020. Apa itu bronkopneumonia?
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found