Kesihatan

Mengenal Sindrom Baby Blues Lebih Dekat dengan Ayah

, Jakarta - Ramai ibu mengalami gangguan mood setelah melahirkan. Kelainan ini juga dikenali sebagai sindrom baby blues . Keadaan ini boleh menyebabkan seseorang yang menderita lebih mudah bersedih, emosi yang tidak terkawal, menangis tanpa sebab yang jelas, kepada tubuh yang cepat letih.

Namun, tahukah anda adakah sindrom ini boleh berlaku pada bapa? Gejala yang sama boleh berlaku pada lelaki yang menemani isterinya setelah melahirkan. Sindrom baby blues ini bahkan boleh berlaku dalam 3 hingga 6 bulan selepas itu. Untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh membaca perbincangan lengkap di sini!

Baca juga: Ibu Baru Boleh Mengalami Sindrom Baby Blues, Inilah Cara Mengatasinya

Sindrom Baby Blues pada Ayah

Sebenarnya, seorang lelaki sebenarnya tidak dapat mengalami sindrom baby blues , tetapi lebih kepada kemurungan postpartum. Sindrom ini sebenarnya hanya dialami oleh wanita dan berlaku kerana perubahan hormon selepas melahirkan. Walaupun begitu, adalah perkara biasa bahawa kebanyakan orang menganggap bahawa sindrom ini juga berlaku pada ayah, walaupun berbeza.

Disebutkan jika seorang daripada 10 bapa boleh mengalami kemurungan selepas kelahiran bayi atau kemurungan selepas bersalin. Gangguan ini boleh menyebabkan ayah baru memerlukan sokongan dan dorongan untuk mengatasi kerisauan yang dirasakannya.

Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan perasaan tertekan, iaitu:

  • Ketakutan menjadi ayah. Lelaki boleh mengalami sindrom baby blues disebabkan oleh perasaan bimbang tentang tanggungjawab baru. Mereka takut kerana peranan baru mereka sebagai bapa mempunyai tanggungjawab baru dan rasa kehilangan kebebasan.
  • Masalah kewangan. Bapa juga dapat mengalami perasaan bimbang, sehingga menimbulkan sindrom baby blues berkaitan dengan masalah kewangan menjadi keluarga dan berkaitan dengan pengurusan semua pendapatan.

Baca juga: Inilah Cara Menghilangkan Blues Bayi

Takut akan peranan baru. Seseorang juga boleh mengalami ketakutan sama ada seseorang itu boleh menjadi bapa yang baik. Ini berlaku ketika dia mempunyai kenangan buruk sejak kecil dan lelaki itu cuba menjadi ibu bapa yang berbeza dari ayahnya. Oleh itu, sindrom baby blues boleh berlaku kerana ini.

Selain itu, apa yang dapat merumitkan masalah adalah lebih sukar bagi lelaki untuk membicarakan perasaannya atau berkongsi ketakutannya kerana dia merasa harus menghadapinya sendirian.

Mengawal emosi anda atau cuba mengalihkan perhatian anda dengan alkohol dan bekerja sebenarnya dapat meningkatkan tekanan. Oleh itu, lebih baik membincangkan masalah yang ada dengan pasangan anda.

Sentiasa cuba bercakap dengan pasangan anda mengenai kebimbangan mengenai sindrom baby blues supaya perubahan positif dapat berlaku dan cara untuk saling menyokong.

Sekiranya anda tidak dapat bercakap dengan semua ahli keluarga, sekurang-kurangnya dengan pasangan anda. Ayah mungkin perlu mendapatkan perspektif dan sokongan yang berbeza untuk merasa lebih baik. Dengan cara itu, masalah itu dapat diselesaikan dengan segera.

Itulah perbincangan mengenai sindrom baby blues itu boleh berlaku pada ayah. Sekiranya anda merasakan simptom yang berkaitan dengan masalah ini, ada baiknya anda berbincang dengan pasangan anda dan berjumpa dengan ahli psikologi atau psikiatri untuk mendapatkan rawatan yang lebih kerap.

Baca juga: Kenali Gejala Awal Sindrom Baby Blues semasa Selepas Bersalin

Di samping itu, bapa juga boleh meminta psikologi atau psikiatri dari gangguan yang berkaitan sindrom baby blues yang menyerang ayahnya. Ia sangat mudah, hanya secara sederhana muat turun permohonan dalam telefon pintar yang digunakan setiap hari untuk mendapatkan akses kesihatan yang mudah!

Rujukan:
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah ayah mendapatkan bayi itu?
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Lelaki juga mendapat Baby Blues.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Ayah Baru Dapat Bayi Blues, Terlalu
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2021. Mengapa Kita Perlu Bercakap Lebih Lanjut Mengenai Depresi Selepas Bersalin Lelaki
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found