Kesihatan

Fakta Perubatan di Sebalik Makan Cepat Menjadikan Lemak

Jakarta - Pernahkah anda mendengar anggapan bahawa makan berlebihan boleh membuat anda gemuk? Adakah benar atau hanya tipuan?

Bagi sesetengah orang, nasihat itu mungkin terdengar klasik dan tidak mungkin. Tetapi jangan salah, penyelidikan telah mengesahkan fakta bahawa makan cepat dapat meningkatkan berat badan. Sebabnya, makan terlalu cepat berpotensi membuat seseorang makan dalam jumlah yang banyak.

Di samping itu, makan terlalu cepat akan mengganggu isyarat "kenyang" yang diberikan oleh tubuh ke otak. Isyarat ini berguna untuk mengingatkan anda bahawa anda sudah cukup makan, dan makan terlalu cepat tentu akan merosakkannya. Supaya anda terdorong untuk terus makan, walaupun perut sebenarnya sudah cukup kenyang.

Makan terlalu cepat menyebabkan otak tidak sempat menerima isyarat kenyang. Jadi walaupun badan sudah cukup terisi, rasa kenyang tidak pernah terasa. Akhirnya, anda harus mengalu-alukan pengumpulan lemak dan kenaikan berat badan.

Selain makan lebih banyak, menelan makanan terlalu cepat boleh menyebabkan seseorang mengambil lebih banyak kalori. Penyelidikan dalam Journal of the Dietetic Association mendedahkan bahawa orang yang makan dengan cepat cenderung tidak mendapat kepuasan daripada makan.

Sebenarnya risiko kegemukan sangat nyata pada seseorang yang biasa makan dengan cepat. Selain itu, kebiasaan ini boleh mencetuskan sindrom metabolik atau gangguan pencernaan yang lain.

Dalam kajian lain, para pakar menyarankan untuk membiasakan diri mengunyah makanan dengan perlahan sebelum menelannya. Ia berguna untuk mengelakkan makan berlebihan. Makan terlalu banyak boleh mencetuskan peningkatan kadar gula dalam darah secara tiba-tiba. Ini juga boleh menyebabkan ketahanan insulin.

Sindrom metabolik dan peningkatan kadar gula dalam darah dikaitkan dengan diabetes. Di samping itu, para penyelidik mengatakan bahawa obesiti dan penyakit jantung juga akan mengintai orang yang sering makan dengan cepat.

Selain mengelakkan kenaikan berat badan, makan secara perlahan juga berguna untuk mengurangkan selera makan. Ini juga akan mengisi masa yang diperlukan untuk otak menerima isyarat kenyang, iaitu sekitar 15-20 minit. Supaya tidak ada lagi isyarat "palsu" dan bahagian makanan pasti akan lebih terkawal.

Petua Makan Sihat

Untuk mengelakkan makan terlalu cepat dan melebihi bahagian normal, perlu juga melakukan kebiasaan makan yang baik. Agar pencernaan sihat dan anda tidak menambah berat badan, cubalah petua makan berikut:

1. Elakkan makan ketika lapar. Kerana ini boleh menyebabkan anda makan banyak untuk memuaskan keinginan. Jadi, elakkan menangguhkan makan sehingga rasa lapar tidak tertahankan.

2. Kunyah makanan sehingga bersih dan sebati. Ini dapat membantu proses pencernaan dan memudahkan makanan diserap oleh badan.

3. Makan secara sederhana dan tidak terlalu banyak. Biasakan mengambil makanan sedikit demi sedikit sehingga anda tidak perlu merasa terpaksa menghabiskan makanan yang sudah ada di pinggan.

4. Makan serat dari sayur-sayuran dan buah-buahan. Makanan jenis ini dapat membantu pencernaan lebih lancar. Selain itu, serat juga dapat menjadikan perut kenyang lebih cepat. Jadi anda tidak makan berlebihan dan jangan mengunyah terlalu cepat.

5. Minum air supaya makanan lebih senang ditolak ke dalam badan. Oleh itu, anda akan mengelakkan mengunyah terlalu cepat.

Sebenarnya, makan terlalu cepat terbukti berkaitan dengan kenaikan berat badan. Juga penting untuk memperhatikan kesihatan tubuh dengan memeriksa keadaan kesihatan badan secara berkala. Sekiranya anda memerlukan nasihat doktor mengenai kehidupan sihat, anda boleh menggunakan aplikasi tersebut untuk berbincang dengan doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual. Anda juga boleh membeli produk kesihatan dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun di App Store dan Google Play.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found