Kesihatan

Perlu diketahui, warna Mr P sesuai dengan keadaan kesihatan

Jakarta - Sebilangan besar lelaki akan menganggap bahawa memiliki organ seks yang sihat adalah suatu keharusan. Kerana ini akan mempengaruhi kualiti hubungan intim dengan pasangan anda. Namun, ramai lelaki tidak tahu bahawa mereka dapat memeriksa kesihatan organ seks mereka dari warna zakar mereka.

Tanpa mengira bangsa, secara umum warna kulit Mr P akan menjadi satu hingga dua tahap lebih gelap daripada warna kulit yang lain. Sekiranya terdapat perubahan warna, Dr Lindsey Bordone, pakar dermatologi dari Universiti Columbia mengatakan bahawa perubahan warna dipengaruhi oleh dua perkara, iaitu: melatonin dan hormon.

(Baca juga : Musim Hujan, Berhati-hati Mr P Susut)

Semasa memasuki akil baligh, tubuh akan menghasilkan lebih banyak hormon estrogen dan testosteron. Kedua-dua hormon ini akan menghasilkan melanin - asid amino yang berfungsi memberi warna pada rambut dan kulit. Sementara melatonin akan mengawal perubahan pigmentasi dengan pengumpulan melanin pada kulit sehingga kulit akan berubah warna. Inilah sebabnya mengapa zakar dan puting pada lelaki mempunyai warna yang lebih gelap. Nah, berikut adalah beberapa jenis warna dan ulasannya yang dapat dimiliki oleh Mr P anda.

  1. Dua warna

Seperti disebutkan sebelumnya, umumnya Mr P akan memiliki warna satu hingga dua warna lebih gelap daripada warna kulit yang lain. Namun, pada kepala zakar, warnanya biasanya sedikit lebih terang daripada warna kulit zakar. Sebilangan lelaki mempunyai dua atau lebih warna pada bahagian ini, dan ini masih dalam kategori normal.

  1. Titik atau Titik Putih

Sekiranya anda mempunyai tompok-tompok putih pada kulit zakar, ini biasanya merupakan tanda vitiligo. Ini hanya masalah autoimun yang mempengaruhi pigmen kulit, menyebabkan tompok-tompok itu. Anda tidak perlu panik jika terdapat tanda seperti ini pada zakar, kerana ini masih boleh dikategorikan dalam keadaan normal dan tidak akan disebarkan kepada pasangan anda.

  1. Titik Gelap

Memang ada sebilangan lelaki yang mempunyai variasi pigmentasi tompok gelap sementara bahagian lain ringan. Sekiranya anda sudah lama mengetahui keadaan ini, maka ini tidak berbahaya kerana masih normal. Walau bagaimanapun, jika bintik-bintik kadang-kadang ada dan kadang-kadang hilang, anda boleh berjumpa doktor kulit dan pakar sakit puan dengan segera.

  1. Kemerahan

Bagi lelaki yang mempunyai kulit Mr P berwarna putih kemerahan, ini adalah tanda bahawa Mr P mengalami alergi atau jangkitan. Sementara itu, jika kemerahan menyerang kepala dan disertai dengan gatal, kemungkinan penyebabnya termasuk:

  • Tinea, yang merupakan jangkitan kulit kulat
  • Dermatitis atopik, iaitu alergi kerana bahan tertentu
  • Jangkitan saluran kencing
  • Penyakit kelamin seperti gonorea, trichomonas vaginalis, klamidia, dll.
  • kudis

Sekiranya anda merasa kemerahan dan gatal yang terus berulang, anda boleh mengesahkan keadaan ini kepada ahli dermatologi sehingga doktor akan memberikan rawatan yang tepat.

  1. keunguan

Warna ungu pada kulit Mr P adalah petunjuk kecederaan yang menyerang tisu peredaran darah. Biasanya keadaan ini akan disertai dengan lebam akibat dipukul, dicubit dengan ritsleting, atau melakukan hubungan seks yang terlalu kasar. Selain itu, warna keunguan juga dapat disebabkan oleh anda mengalami alergi terhadap ubat yang anda minum. Yang paling mengerikan adalah, warna ungu juga dapat menunjukkan gejala penyakit kelamin seperti sifilis dan herpes. Oleh itu, untuk maklumat lebih lanjut, anda harus segera berjumpa dengan pakar dermatologi dan pakar sakit puan.

Sekiranya anda ingin bertanya mengenai kesihatan Tuan P anda tetapi enggan datang terus ke hospital. Anda boleh menggunakan aplikasi pertama. Muat turun permohonan untuk berbincang dengan doktor melalui Panggilan Video / Suara dan berbual. Mari muat turun aplikasi di App Store atau Google Play sekarang!

(Baca juga: Bolehkah Sunat Mempengaruhi Kesuburan Lelaki?)

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found