Kesihatan

Ciri-ciri Pedofilia yang Perlu Anda Ketahui

, Jakarta - Pedofilia adalah gangguan mental yang menyebabkan penghidapnya mempunyai daya tarikan seksual terhadap anak-anak. Pada orang dengan pedofil, yang umumnya lelaki, kawasan otak yang memproses tindak balas seksual dirangsang oleh wajah anak-anak. Apakah ciri-ciri orang yang menderita pedofilia?

Lazimnya, apabila lelaki dewasa mendapati wanita dewasa menarik secara seksual, mereka secara tidak sedar akan menurunkan suara mereka dan mengambil sikap, untuk menunjukkan kekuatan dan kejantanan. Sementara itu, ketika mereka berhadapan dengan anak-anak kecil, mereka cenderung untuk menaikkan suara.

Namun, daripada menunjukkan tindak balas khas lelaki normal ketika melihat anak, otak pedofil mencetuskan tindak balas seks, seperti ketika melihat wanita dewasa. Bukannya tindak balas untuk melindungi dan memelihara seperti orang tua.

Baca juga: 5 Gangguan Seksual Yang Perlu Anda Tahu

Dari segi perubatan, pedofilia didefinisikan sebagai fantasi seksual, keinginan impulsif, atau tingkah laku yang melibatkan aktiviti seksual dengan anak di bawah umur yang diulang sekurang-kurangnya enam bulan. Dalam kebanyakan kes, seseorang dianggap sebagai pedofil jika dia berumur sekurang-kurangnya 16 tahun dan sekurang-kurangnya lima tahun lebih tua daripada anak di bawah umur.

Beberapa Ciri Pedofilia

Berikut adalah beberapa ciri umum yang dilihat dari pedofil, istilah untuk orang dengan pedofil:

1. Cenderung menyendiri, tetapi agresif ketika berhadapan

Sebilangan individu dengan pedofilia dapat menunjukkan diri mereka sebagai anggota masyarakat yang secara psikologi normal semasa siasatan atau pertemuan singkat. Namun, mereka mempunyai gangguan keperibadian yang teruk di sebalik semua penampilan luar ini. Orang dengan pedofilia pada umumnya mengalami perasaan rendah diri, pengasingan atau kesunyian, rasa tidak selamat, dysphoria dalaman, dan ketidakmatangan emosi.

Di samping itu, pedofil mengalami kesukaran untuk berinteraksi dengan orang dewasa lain yang sesuai dengan usia mereka. Terutama kerana kurangnya ketegasan, peningkatan tahap pencerobohan pasif, dan kemarahan atau kekejaman.

Ciri-ciri tingkah laku ini menyukarkan mereka menghadapi pengaruh yang menyakitkan, yang mengakibatkan penggunaan mekanisme pertahanan diri yang berlebihan dengan cara intelektualisasi, penolakan, penyimpangan kognitif (misalnya, memanipulasi fakta), dan rasionalisasi. Walaupun begitu, adalah mungkin bagi orang-orang dengan pedofil untuk berkahwin.

Baca juga: Hati-hati dengan Jenayah Pedofilia! Ini adalah 7 Langkah Mudah untuk Melindungi Anak Kecil Anda

2. Umumnya Mempunyai Kelainan Fizikal Khas dan kidal

Satu kajian baru-baru ini oleh University of Windsor di Kanada menunjukkan bahawa pedofil cenderung kidal dan mempunyai cacat wajah kecil, yang dikenal sebagai Anomali Fizikal Kecil (MPA), dilaporkan oleh Medical Daily. Hasilnya menunjukkan bahawa aspek tertentu perkembangan saraf dapat mempengaruhi risiko seseorang untuk kecenderungan pedofilik.

Kumpulan lelaki yang dikenal sebagai pedofil cenderung mempunyai kecacatan muka dan kepala yang kecil berbanding kumpulan lelaki lain yang bukan pedofil. Anomali muka dan kepala ini merangkumi cuping telinga yang terpisah, telinga yang rendah atau cacat, lidah berkerut, jari kelima melengkung, jari kaki ketiga lebih panjang daripada jari kedua, jarak yang besar antara jari kaki besar dan jari kedua, dan lelangit. Tinggi atau terlalu miring.

Di samping itu, sejumlah kajian sebelumnya mendapati bahawa pedofil cenderung mempunyai IQ 10-15 mata lebih rendah daripada purata. Mereka juga biasanya 2.3 sentimeter lebih pendek daripada rata-rata lelaki.

Kecacatan wajah cenderung berkembang kerana lapisan tisu embrio utama yang membentuk sistem saraf utama semasa trimester pertama dan kedua kehamilan. Noda wajah ini, yang lebih biasa di kalangan lelaki, biasanya disebabkan oleh pendedahan virus pranatal kepada virus, alkohol atau ubat-ubatan, komplikasi kehamilan, atau kekurangan nutrisi.

Baca juga: Ibu Bapa Harus Waspada, Pedofilia Menyasarkan Anak

Penemuan dari kajian ini juga menunjukkan bahawa kebanyakan pedofil kidal, sesuai dengan beberapa kajian yang lalu. Dominasi tangan diputuskan sejak awal dan merupakan hasil langsung dari perkembangan kognitif pranatal, 30 hingga 35 peratus pedofil kidal.

Itu sedikit penjelasan mengenai ciri-ciri orang yang menderita pedofil. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Bercakap dengan Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found