Kesihatan

Selepas Caesarean? Ini adalah Petua Sukan Selamat

, Jakarta - Setelah melahirkan, banyak wanita ingin segera berolahraga agar tubuh mereka kembali sihat. Sebabnya, selama 9 bulan kehamilan, hampir pasti bahawa ibu mengalami kenaikan berat badan kerana kehadiran janin.

Malangnya, ibu-ibu yang terpaksa menjalani proses bersalin C-harus lebih sabar sebelum kembali bersenam. Ini kerana wanita yang baru bersalin caesar memerlukan waktu lebih lama untuk pulih. Termasuk jika anda ingin kembali bersenam, ibu mesti benar-benar memulihkan keadaan badan.

Setelah menjalani pembedahan C, tubuh wanita memerlukan rehat sekurang-kurangnya 1.5 hingga 2 bulan. Maksudnya, dalam jangka masa ini ibu tidak boleh melakukan aktiviti yang terlalu berat. Selepas 2 bulan, ibu dapat kembali memulakan aktiviti secara beransur-ansur. Perkara yang paling penting adalah memberi perhatian kepada kemampuan dan keadaan badan.

Baca juga : Melahirkan Caesar? Inilah Yang Harus Diketahui Ibu

Sekiranya anda ingin mula bersenam lagi, cubalah melakukan jenis senaman sederhana terlebih dahulu. Pilih jenis senaman yang tidak melibatkan pergerakan kompleks yang terlalu banyak. Contohnya, berjalan-jalan santai sekurang-kurangnya 5 hingga 10 minit sehari. Selepas itu, anda boleh mula meningkatkan tempoh dan intensiti secara perlahan.

Selain berjalan santai, ibu juga boleh mencuba sukan seperti berenang dan berbasikal. Tetapi perlu diingat, pastikan anda selalu berjumpa doktor terlebih dahulu. Ini bertujuan untuk menentukan sama ada badan fizikal ibu dapat digunakan secara normal dan cukup sihat untuk bersenam. Semua pertimbangan, terutama yang berkaitan dengan keadaan kesihatan, bertujuan untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku pada ibu yang baru melahirkan oleh Caesarean.

Tetapi jangan risau, biasanya keadaan badan akan bertambah baik dan membolehkan ibu kembali aktif. Secara amnya, rehat selama 4 hingga 6 bulan setelah melahirkan cukup untuk menyiapkan badan untuk kembali bersenam. Termasuk sukan yang dilakukan untuk mengencangkan perut.

Baca juga : 4 Cara Diet Selepas Bersalin

Petua Latihan selepas bahagian C

Tidak apa-apa jika ibu menginginkan untuk kembali ke bentuk badan ideal setelah melahirkan. Salah satu kaedah terbaik untuk mencapainya adalah dengan melakukan senaman secara teratur. Namun, tentu ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum memutuskan untuk bersenam setelah menjalani bahagian C.

Perkara yang paling penting ketika bersukan adalah tidak memaksa diri. Kerana, selebihnya pengaruh hormon semasa hamil sebenarnya masih boleh mempengaruhi tubuh ibu sehingga 6 bulan setelah melahirkan. Mulailah bersenam dengan perlahan, kemudian sesuaikan jangka masa dan kekerapan bersenam mengikut keadaan badan anda.

Kuncinya, jika anda ingin menurunkan berat badan dan menegangkan badan anda selepas melahirkan adalah bersikap konsisten dan bersenam secara teratur. Ibu boleh berusaha bersenam di pusat kecergasan dengan bantuan tenaga pengajar yang biasanya merawat wanita yang kembali bersenam setelah menjalani pembedahan C.

Baca juga : Rahsia Di Sebalik Persalinan yang lancar: Bersenam

Di samping itu, anda harus mengelakkan mengangkat beban yang terlalu berat. Sekurang-kurangnya sehingga 3 bulan selepas bersalin. Sebaliknya, elakkan melakukan gerakan sukan yang memusatkan perhatian pada perut, seperti duduk, papan, atau angkat kaki sambil berbaring. Jenis senaman ini berisiko menyebabkan gangguan pada otot perut.

Ada pertanyaan mengenai masalah kesihatan, terutama persediaan bersenam selepas menjalani pembedahan C? Tanya doktor di aplikasi hanya! Hubungi doktor melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang . Dapatkan cadangan dan petua untuk menjaga kesihatan setelah melahirkan doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun di App Store dan Google Play!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found