Kesihatan

Kenali Hematochezia, Pendarahan di Saluran gastrousus

, Jakarta - Masalah kesihatan seperti sakit perut disertai dengan cirit-birit dan demam tidak boleh dipandang ringan. Terutama jika disertai dengan penurunan berat badan dan anemia. Keadaan ini boleh menjadi gejala gangguan yang menyerang saluran pencernaan, iaitu hematochezia. Hematochezia adalah perkara biasa, terutama pada orang tua. Kenali keadaan ini dengan lebih mendalam agar gejala yang dialami dapat diatasi dengan segera agar tidak menimbulkan komplikasi.

Hematochezia adalah keadaan apabila tinja bercampur dengan darah segar. Penyebabnya adalah kerana gangguan pada saluran pencernaan bawah dan atas. Secara amnya, keadaan hematochezia disebabkan oleh gangguan pada saluran pencernaan yang lebih rendah. Diet yang sihat dapat membantu mengelakkan masalah kesihatan ini.

Baca juga: 6 Makanan Serat Terbaik untuk Kesihatan

Hematochezia Boleh Menyebabkan Komplikasi

Secara amnya, seseorang yang mengalami hematochezia mengeluarkan tinja yang dicampurkan dengan darah segar. Selain pendarahan, kenal pasti simptom lain yang dapat dialami oleh penghidap hematochezia.

Kadang-kadang, keadaan hematochezia yang tidak dirawat menyebabkan darah keluar dengan najis dengan cepat dan banyak. Keadaan ini boleh menyebabkan kejutan dan juga kematian. Pesakit dengan hematochezia yang mengalami kejutan menyebabkan simptom seperti keringat sejuk, berdebar-debar jantung, kekerapan membuang air kecil, dan penurunan kesedaran. Sekiranya ini berlaku, segera bawa dia ke hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Pendarahan di saluran gastrousus, biasanya berlaku di usus besar atau usus besar. Selain disebabkan oleh gangguan saluran gastrointestinal, terdapat beberapa penyakit lain yang menyebabkan seseorang berisiko lebih tinggi mengalami hematochezia, seperti buasir, bisul di dubur atau fisur dubur, barah usus besar, tumor jinak di saluran gastrointestinal, polip usus, dan keradangan usus.

Baca juga: Mempunyai Kolesterol Tinggi, Makan 10 Makanan Ini

Menjalankan pemeriksaan untuk mengesahkan keadaan hematochezia

Lakukan pemeriksaan dengan segera apabila anda merasakan simptom keadaan hematochezia yang muncul dalam kesihatan anda. Biasanya doktor meminta pesakit mengambil sampel najis supaya dapat diperiksa di makmal. Terdapat beberapa pemeriksaan yang boleh dilakukan, seperti:

  • Ujian darah

Pemeriksaan ini dilakukan untuk mengetahui jumlah sel darah dan kecepatan pembekuan darah pada orang yang menderita hematochezia.

  • Kolonoskopi

Pemeriksaan ini dilakukan untuk memeriksa keadaan usus besar.

  • Biopsi

Biopsi dilakukan dengan mengambil tisu untuk diperiksa di makmal.

  • Angiografi

Proses pemeriksaan ini dengan bantuan sinar-X menggunakan cecair kontras yang disuntik melalui vena.

  • Laparotomi

Pemeriksaan dengan pembedahan perut dilakukan dengan tujuan untuk mencari punca pendarahan pada saluran gastrousus.

Selepas pemeriksaan, tentu saja, pesakit akan melakukan rawatan yang sesuai dengan keadaan kesihatannya. Banyak kaedah dilakukan untuk merawat keadaan ini, seperti endoskopi atau pembedahan band ligasi . Ketahui lebih lanjut mengenai rawatan hematochezia dengan cara yang lebih mudah, dengan menggunakan aplikasi melalui ciri Ask a Doctor.

Lakukan gaya hidup sihat dengan menjaga diet untuk mengatasi keadaan ini di rumah. Kami mengesyorkan agar anda mengambil makanan yang mengandungi dan tinggi untuk mengelakkan penyakit yang mengganggu pencernaan. Makanan yang mengandungi serat membantu menjaga kesihatan pencernaan. Pencegahan yang betul dapat meminimumkan risiko agar penyakit ini tidak bertambah buruk.

Baca juga: Selain kaya dengan serat, ini adalah 4 ramuan dalam wortel

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found