Kesihatan

Kenali Tanda-tanda Anak Kecil Anda Yang Tidak Sedia Mempunyai Anak Beradik

, Jakarta - Adakah anda ingin mempunyai anak lain sehingga anda dapat menemani anak lelaki / anak perempuan anda untuk menjadi kakak? Perkara yang perlu dipastikan untuk mendapatkan bayi baru adalah untuk mengetahui sama ada anak anda sudah bersedia untuk mempunyai saudara kandung atau tidak. Sekiranya ibu sering memaksakan kehendak mereka, tidak mustahil anak yang lebih tua sering merasa cemburu yang berlebihan dan tidak baik untuk tumbesaran mereka.

Oleh itu, ibu harus mengetahui beberapa tanda yang timbul ketika anak tidak bersedia untuk mempunyai saudara kandung. Dengan cara itu, si ibu tahu saat yang tepat sehingga abangnya benar-benar bersedia dari segi fizikal dan mental untuk menerima orang lain yang juga akan mendapat perhatian dari ibu bapanya. Berikut adalah beberapa tanda ketika anak kecil anda belum bersedia untuk mempunyai saudara kandung!

Baca juga: Inilah sebab mengapa anak-anak enggan mempunyai bayi perempuan

Tanda bahawa anak anda belum bersedia untuk mempunyai saudara kandung

Ketika si kecil adalah anak tunggal untuk waktu yang lama, ibu bapa mula merancang untuk mendapatkan saudara sehingga dia mempunyai kawan. Adik beradik boleh menjadi hadiah terbaik yang dapat dimiliki oleh adik beradik. Walaupun begitu, tidak semua anak bersedia untuk mempunyai adik-beradik, yang biasanya mempengaruhi usia. Lalu, apakah tanda-tanda jika anak anda belum bersedia untuk mempunyai saudara kandung? Berikut adalah beberapa tanda:

1. Masih tidur di tempat tidur yang sama dengan ibu bapanya

Salah satu tanda bahawa anak itu tidak bersedia untuk mempunyai adik lelaki adalah dia tidur di tempat tidur yang sama dengan ibu bapanya setiap malam. Semasa bayi dilahirkan, momen rehatnya tidak boleh dicampurkan dengan kakaknya. Ini dapat meningkatkan risiko SIDS pada bayi baru lahir kerana mereka dihancurkan oleh kakak mereka. Oleh itu, jika anda ingin mempunyai anak yang lain, ibu harus benar-benar memastikan bahawa calon adik tidur di tempat yang berasingan.

Baca juga: Cara Mempersiapkan Anak Kecil Anda untuk Mendapat Anak Beradik

2. Masih Menyusu

Perkara lain yang menunjukkan bahawa si kecil tidak bersedia untuk mempunyai adik kerana dia masih menyusu dari ibunya. Sebilangan ibu terpaksa menyapu anak-anak mereka yang lebih tua untuk menyediakan susu ibu untuk adik-adik mereka. Sebenarnya, pengambilan susu ibu yang terbaik sehingga anak mencapai usia dua tahun. Kakak lelaki mungkin merasakan bahawa susu yang dihasilkan oleh ibunya adalah dan tidak mahu berkongsi dengan adiknya. Semasa anak masih menyusu, lebih baik tidak memaksa untuk melahirkan bayi baru.

3. Selalunya Berkata Anda Tidak Mahu Saudara

Apabila anak-anak sering mengatakan bahawa mereka tidak mahu adik lelaki, adalah idea yang baik bagi ibu untuk mendengarnya. Sekiranya anda terus mendorong, ada kemungkinan perkara buruk berlaku pada masa akan datang. Sesungguhnya, kakak mungkin sukar menerima adik dan secara beransur-ansur mula terbuka. Namun, masa yang diperlukan untuk perkara ini tidak dapat dipastikan. Lebih baik menunggu saat yang tepat ketika dia mengatakan ingin mempunyai seorang kakak.

Itu adalah tanda yang boleh timbul apabila anak itu belum bersedia untuk mempunyai saudara kandung. Ibu pasti ingin juga mendapat sokongan daripada abangnya agar dia lebih bersemangat menjaga adiknya, bukan? Oleh itu, pastikan si kecil anda bersedia untuk memiliki adik beradik sehingga dia bersedia untuk membagikannya dengan adik perempuannya.

Baca juga: Bagaimana untuk mendapatkan anak pertama yang bersedia menjadi kakak

Anda juga boleh meminta ahli psikologi dari berkaitan dengan tanda-tanda ketika anak tidak bersedia untuk mempunyai saudara kandung. Beberapa ciri yang terdapat dalam aplikasi , sebagai Berbual atau Panggilan Suara / Video, boleh digunakan untuk mendapatkan akses mudah ke kesihatan. Tunggu apa lagi, muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
Rompers. Diakses pada tahun 2020. 5 Tanda Anak Anda Tidak Sedia Beradik, Menurut Pakar.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Saudara baru: Menyiapkan anak anda yang lebih tua.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found