Kesihatan

Abang Suka Bersama Adik, Ibu Melakukan 3 Perkara Ini

"Mempunyai dua anak bukanlah perkara yang mudah bagi sebilangan ibu bapa. Selalunya berlaku, kakak sebagai anak pertama mempunyai rasa iri terhadap adik bongsu yang cenderung lebih diperhatikan dan dipatuhi. Lalu, bagaimana menanganinya dan membuat saudara dan saudari ini selalu akur? "

Jakarta - Dua anak pasti akan merasa pelengkap dalam keluarga kecil ibu. Namun, apa yang berlaku sekiranya Tertua sering cemburu dengan Yang Bongsu yang selalu diperhatikan? Tidak ketinggalan, kebanyakan ibu bapa selalu menyuruh kakak yang lebih tua menyerah pada adik mereka. Ia mesti sangat rumit, ya?

Menjadi ibu bapa yang adil kepada anak-anak bukanlah perkara yang mudah, puan. Tertua, yang dulu adalah satu-satunya, kini harus berkongsi kasih ayah dan ibunya dengan adiknya. Tidak hairanlah jika persaingan saudara Ia sering berlaku kerana kakak yang lebih tua cemburu dengan adik lelaki dan mahu mendapatkan perhatian sepenuhnya daripada ibu bapanya lagi.

Baca juga: Agar anda tidak mencemburui adik baru anda, beritahu ini kepada kakak anda

Berurusan dengan Saudara yang iri kepada Saudaranya

Kecemburuan yang timbul dari kakak ke kakak adalah perkara biasa yang berlaku. Tidak jarang, ibu menjadi letih dan tidak sabar untuk menghadapi drama kakak yang sering mendapat perhatian. Harapan untuk bergaul dan saling melengkapi kadang-kadang perlu menunggu beberapa ketika. Lalu, bagaimana reaksi ibu terhadap perkara ini?

Memberi respon agar si abang tidak iri kepada adiknya boleh dikatakan sukar dan senang. Kakak mungkin hanya mahukan perhatian kepadanya. Semakin banyak ibu dan ayah memberi perhatian, semakin dia tidak tahu apa yang harus dilakukan. Oleh itu, ibu dan ayah mesti tahu bagaimana menangani anak sulung yang cemburu dengan adiknya. Inilah yang boleh dilakukan oleh ibu dan ayah:

  • Memuji Yang Tertua kerana Menjadi Saudara yang Baik

Salah satu cara yang dapat dilakukan oleh ibu untuk menangani kakak-kakak yang sering cemburu dengan adik-adik mereka adalah dengan sering memberi pujian kerana menjadi kakak yang baik. Ibu pasti sering melihat kakak merasa cemburu dengan adiknya. Nah, apabila ia berlaku, cubalah memujinya.

Selain itu, ibu juga mesti peka ketika anak pertama menjadi abang yang baik. Itulah saat yang tepat untuk memberikan pujian kepadanya. Dengan cara ini, kakak akan memberi rawatan yang lebih positif kepada adiknya. Ia juga dapat mengurangkan tingkah laku buruk terhadap adiknya.

Baca juga: Cara Menghalang Persaingan Antara Saudara dan Saudari

  • Sokong untuk bekerjasama tanpa perlu bersaing

Cara lain yang boleh dilakukan oleh ibu dan ayah untuk mengelakkan timbulnya rasa cemburu terhadap adik-beradik mereka adalah dengan memberi sokongan kepada mereka untuk selalu bekerjasama tanpa harus bersaing. Sebabnya, persaingan hanya akan membuat saudara dan saudari saling bertentangan, tidak saling melengkapi seperti yang diharapkan ibu dan ayah.

Semakin abang percaya bahawa adiknya boleh menjadi teman bermain, semakin dekat abang dengan adiknya. Dengki yang pada awalnya terasa sangat besar perlahan-lahan semakin berkurang, malah hilang. Sebaliknya, saudara dan saudari akan menjadi saudara yang selalu saling memerlukan, walaupun mereka sudah dewasa kelak.

Baca juga: Inilah Cara Membuat Saudara Sepakat

  • Sentiasa Libatkan Anak

Ibu, selalu meminta pertolongan kakak untuk menjaga adiknya sekiranya ibu ditimpa musibah. Ini akan membuat anda berasa seperti anda selalu disertakan. Selain menimba ilmu baru, melibatkan adik-beradik dalam menjaga adik-adik dapat mengeratkan hubungan mereka.

Sesungguhnya, kaedah ini tidak dapat memberikan hasil segera. Namun, tidak ada salahnya mencuba. Ibu hanya perlu bersabar dan tidak berputus asa untuk membuat kakaknya tidak lagi cemburu dengan kakaknya. Namun, jika anda merasa memerlukan bantuan daripada pakar, tidak ada salahnya meminta psikologi secara langsung melalui aplikasi tersebut . Cukup dengan muat turun permohonan di telefon bimbit anda, anda boleh bertanya dan menjawab soalan dengan doktor pada bila-bila masa tanpa perlu datang ke klinik.

Rujukan:
Globalnews.ca Diakses pada tahun 2021. Adakah anak anda cemburu dengan saudara mereka? Inilah yang boleh dilakukan oleh ibu bapa.
Tidur semestinya senang. Diakses pada tahun 2021. 7 Perkara Yang Perlu Anda Lakukan untuk Mengelakkan Cemburu Adik.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found