Kesihatan

Jerawat boleh menjadi gejala tekanan, inilah cara untuk mengatasinya

Jakarta - Jerawat boleh terjadi kerana banyak perkara. Tidak menjaga kebersihan wajah, kulit berminyak, dan menggunakan produk pencuci muka atau kecantikan kulit yang salah adalah beberapa di antaranya. Namun, ternyata, jerawat yang muncul di wajah juga boleh menjadi tanda bahawa anda mengalami tekanan, anda tahu!

Tekanan langsung tidak boleh menjadi penyebab timbulnya jerawat. Walau bagaimanapun, kajian yang diterbitkan dalam DAMA Dermatologi mendedahkan bahawa tekanan boleh menjadikan jerawat yang muncul di wajah atau bahagian badan lain menjadi lebih teruk. Para penyelidik mendapati bahawa luka, termasuk jerawat, sembuh jauh lebih perlahan ketika seseorang mengalami tekanan.

Hubungan antara Stres Hormon dan Kulit

Kulit yang rawan jerawat adalah hasil gabungan banyak faktor yang menyebabkan liang pori tersumbat, di antaranya dipengaruhi oleh hormon kortisol dan androgen yang dikeluarkan oleh sistem endokrin sebagai tindak balas kepada tekanan.

Baca juga: 4 Makanan Yang Boleh Menyebabkan Jerawat

Hormon ini akan meningkatkan pengeluaran sebum, bahan pelindung dengan sifat berminyak yang dihasilkan secara semula jadi oleh kelenjar berhampiran folikel rambut sebagai sebahagian daripada sistem imun badan. Sel darah putih yang tertarik oleh bakteria penyebab jerawat akan mengeluarkan enzim yang dapat merosakkan dinding folikel rambut, melepaskan isinya ke dalam batang rambut yang seterusnya memicu reaksi keradangan.

Tanda-tanda Jerawat akibat Tekanan

Jerawat berlaku apabila terdapat minyak yang berlebihan, sel kulit mati, bakteria, dan kadang-kadang rambut yang menyumbat liang. Walaupun begitu, sebab sebenar mengapa jerawat muncul masih belum diketahui dengan pasti.

Terdapat beberapa keadaan yang dipercayai menyumbang kepada jerawat, seperti perubahan hormon yang berlaku semasa kehamilan dan baligh pada remaja, kesan sampingan ubat-ubatan tertentu, seperti pil kawalan kelahiran, terhadap sejarah keluarga. Lalu, bagaimana untuk mengetahui bahawa jerawat yang muncul adalah tanda bahawa anda mengalami tekanan?

Baca juga: Tekanan di rumah menyebabkan makan berlebihan, inilah cara untuk mengelakkannya

Mudah. Cuba perhatikan, ketika jerawat muncul pada masa yang sama anda merasa tertekan, ini bermaksud bahawa ini adalah tanda bahawa jerawat muncul sebagai gejala tekanan. Namun, ia juga boleh terjadi, jerawat muncul bukan kerana anda tertekan, tetapi kerana tabiat buruk yang anda lakukan sebagai akibat tekanan yang anda rasakan, salah satunya memakan lebih banyak kopi daripada biasa.

Bukan hanya itu, orang dewasa yang rawan jerawat juga boleh menjadi lebih teruk dengan mengabaikan kepentingan menjaga kebersihan diri, mengubah diet, atau melakukan rutin penjagaan kulit. Semua perkara ini boleh berlaku dengan mudah semasa anda mengalami tekanan.

Bagaimana mengatasinya?

Rawatan langsung ke ahli dermatologi atau pakar kecantikan adalah cara terbaik yang boleh anda lakukan untuk merawat jerawat yang muncul di wajah anda atau bahagian badan yang lain. Anda boleh mengemukakan soalan terlebih dahulu dengan pakar dermatologi melalui aplikasi . Sekiranya anda memerlukan rawatan segera, anda juga boleh membuat janji temu untuk rawatan di hospital terdekat menggunakan aplikasi tersebut .

Baca juga: Adakah benar ubat gigi dapat menghilangkan komedo?

Namun, jika jerawat yang muncul adalah akibat tekanan yang anda rasakan, anda pasti harus mengurangkan tahap tekanan ini. Sebabnya, setiap kali anda melakukan rawatan, tetapi masih tertekan, maka jerawat akan tetap muncul. Anda boleh melakukan aktiviti yang menyeronokkan untuk menghilangkan tekanan, seperti membaca buku, mendengar muzik, bersenam, bertafakur, dan yoga.Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Hubungan antara Tekanan dan Jerawat.
Fikiran yang sangat baik. Diakses pada tahun 2020. Hubungan antara Tekanan dan Jerawat Dewasa.
Annie Chiu, B.S., et al. 2003. Diakses pada tahun 2020. Tindak Balas Penyakit Kulit terhadap Tekanan Perubahan pada Keterukan Vulgaris Jerawat seperti yang Dipengaruhi oleh Tekanan Pemeriksaan. DAMA Dermatologi 139 (7): 897-900.