Kesihatan

Inilah Cara Seronok untuk Meningkatkan Mood Anda

, Jakarta - Bukan hanya wanita yang sering mengalami mood yang tidak baik. Keadaan ini boleh dialami oleh sesiapa sahaja dari mana-mana jantina hingga usia. Ya, mood memang salah satu faktor yang sangat sukar untuk diramalkan. Bukan sahaja dapat menurunkan kualiti hidup, mood yang buruk dapat meningkatkan risiko terjejas hubungan dengan orang lain. Lebih buruk lagi, mood buruk dalam jangka masa panjang boleh mempengaruhi keadaan kesihatan fizikal dan mental.

Baca juga: Tingkatkan Mood Anak Anda Dengan 5 Makanan Sihat Ini

Mengalami suasana hati yang buruk memang merupakan perkara yang wajar dan normal, tetapi anda harus segera mengatasi keadaan ini agar tidak berlarutan dan menyukarkan hidup. Walaupun cara untuk menyenangkan orang berbeza dari orang ke orang, tidak ada salahnya mengetahui beberapa cara yang menyeronokkan untuk meningkatkan mood anda. Sudah tentu, mood yang ceria dan gembira dapat membuat anda terhindar dari pelbagai masalah kesihatan.

1. Dengarkan Lagu Kegemaran

Jangan biarkan mood buruk mengganggu aktiviti harian anda. Anda boleh mendengar lagu kegemaran anda yang bersemangat dan dapat meningkatkan mood anda menjadi lebih baik. Lancarkan Psikologi Hari Ini , muzik mempunyai tenaga emosi positif untuk tubuh dan minda. Mendengarkan muzik adalah salah satu cara untuk mengubah mood dan menghilangkan tekanan. Muzik dapat membantu anda menghilangkan perasaan negatif dan emosi yang tidak diingini.

2. Sukan

Biasanya apabila anda berada dalam mood yang tidak baik, anda akan malas untuk bergerak. Anda harus mengelakkan perasaan ini kerana dengan melakukan senaman ringan anda dapat meningkatkan mood anda menjadi lebih baik. Lancarkan akal fikiran Bersenam adalah salah satu cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi kemurungan dan tekanan. Berlatih selama 30 minit sehari dapat membuat anda mempunyai mood yang lebih baik. Selain membuat anda merasa senang, tentu saja, senaman yang dilakukan secara teratur dapat membuat anda lebih sihat dan terhindar dari pelbagai masalah kesihatan.

Baca juga: Latihan Boleh Meningkatkan Mood, Bagaimana Anda?

3. Tidur

Siapa yang tidak suka tidur? Semasa tidur anda boleh berehat dan juga meningkatkan mood anda menjadi lebih baik. Seseorang yang kurang waktu tidur atau mengalami gangguan tidur akan lebih mudah mengalami perubahan mood dan mengalami keadaan tertekan. Oleh itu, anda harus menetapkan jadual tidur setiap hari, elakkan pengambilan makanan dalam jumlah yang banyak dan hadkan pengambilan kafein dan alkohol sebelum tidur, dan mewujudkan suasana yang selesa di dalam bilik tidur. Keadaan ini akan meningkatkan kualiti tidur sehingga mood dapat bertambah baik.

4. Percutian

Sudah tentu, semua orang suka percutian. Selain dapat menambah pengalaman, bercuti juga boleh menjadi cara yang menyenangkan untuk meningkatkan mood anda, anda tahu. Tidak perlu pergi ke tempat yang jauh, anda boleh menikmati lokasi yang sebelumnya sukar anda lawati di bandar anda. Pergi ke muzium atau taman di tengah bandar untuk suasana yang lebih baik.

Berikut adalah beberapa cara yang menyeronokkan yang dapat menaikkan mood anda. Beberapa cara ini jangan lupa disertakan dengan diet yang sihat dan teratur. Pemakanan dan pemakanan yang betul juga dapat membantu anda mengubah mood anda menjadi lebih baik.

Baca juga : 5 Jenis Gangguan Mood yang Perlu Anda Ketahui

Jangan ragu untuk menggunakan aplikasinya untuk bertanya kepada doktor secara langsung jika anda telah mengalami mood yang tidak baik selama beberapa hari. Terutama jika keadaan ini disertai dengan penurunan kualiti hidup dan peningkatan masalah kesihatan. Ayuh, muat turun melalui App Store atau Google Play sekarang!

Rujukan:
Yayasan Kesihatan Tidur. Diperoleh pada tahun 2020. Tidur dan Suasana Terhubung Dekat.
Inovasi Berakal. Diakses pada tahun 2020. Perubahan Gaya Hidup untuk Menguruskan Mood Anda.
Masa. Diakses pada tahun 2020. Mengapa Percutian Baik untuk Kesihatan dan Kebahagiaan.
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Muzik, Emosi, dan Kesejahteraan.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found