Kesihatan

Ketahui Terapi EMDR Trauma Putera Harry

, Jakarta - Melalui siri dokumentari berjudul "Aku Tidak Dapat Melihat" diketahui bahawa Pangeran Harry telah lama melakukan terapi EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Dia menggunakan terapi ini untuk merawat trauma yang dialaminya, salah satunya adalah trauma masa kanak-kanak akibat kematian ibunya, Puteri Diana.

Terapi EMDR adalah teknik psikoterapi interaktif yang digunakan untuk menghilangkan tekanan psikologi. Ia adalah rawatan berkesan untuk trauma dan gangguan tekanan pasca trauma (PTSD). Teknik ini dipercayai dapat mengurangkan kesan ingatan atau pemikiran terhadap trauma. Jadi, apa prosedur dan faedahnya?

Baca juga: Trauma Kanak-kanak Boleh Menyebabkan Gangguan Keperibadian

Bagaimana Terapi EMDR Berfungsi?

Semasa sesi terapi EMDR, anda menghidupkan kembali pengalaman traumatik. Ahli terapi akan mencetuskannya dalam jangka pendek, sementara melalui pergerakan mata anda.

Terapi EMDR dianggap berkesan kerana mengingati peristiwa tertekan sering kurang mengganggu emosi apabila perhatian anda terganggu. Ini membolehkan anda terdedah kepada kenangan atau fikiran tanpa tindak balas psikologi yang kuat.

Seseorang yang berhadapan dengan ingatan traumatik dan mempunyai PTSD dianggap mendapat manfaat paling banyak daripada terapi EMDR. Terapi ini juga digunakan untuk merawat:

  • Kemurungan.
  • Keresahan.
  • Serangan panik.
  • Gangguan makan.
  • Ketagih.

Mengenai bagaimana ia berfungsi, terapi EMDR dibahagikan kepada lapan fasa yang berbeza, jadi diperlukan banyak sesi. Rawatan biasanya memakan masa sekitar 12 sesi berasingan.

  • Fasa 1: Sejarah dan Perancangan Rawatan

Pertama, ahli terapi akan mengkaji sejarah anda dan memutuskan di mana anda berada dalam proses rawatan. Fasa penilaian ini juga merangkumi membicarakan trauma dan mengenal pasti kenangan trauma berpotensi untuk rawatan khas.

  • Fasa 2: Persiapan

Ahli terapi dapat membantu anda mempelajari pelbagai cara untuk mengatasi tekanan emosi dan psikologi yang anda alami. Teknik pengurusan tekanan seperti pernafasan dalam dan kesedaran dapat digunakan.

Baca juga: Gangguan Makan Binge Vs Bulimia, Mana Yang Lebih Berbahaya?

  • Fasa 3: Penilaian

Semasa fasa ketiga terapi EMDR, ahli terapi akan mengenal pasti memori khusus yang akan disasarkan dan semua komponen yang berkaitan (seperti sensasi fizikal yang dirangsang ketika anda menumpukan perhatian pada suatu peristiwa) untuk setiap memori sasaran.

  • Fasa 4-7: Rawatan

Ahli terapi kemudian mula menggunakan teknik terapi EMDR untuk merawat kenangan yang anda sasarkan. Semasa sesi ini, anda akan diminta untuk memusatkan perhatian pada pemikiran, ingatan, atau gambar negatif.

Ahli terapi secara serentak akan meminta anda melakukan pergerakan mata tertentu. Rangsangan dua hala juga merangkumi ketukan campuran atau pergerakan lain, bergantung pada kes anda.

Selepas rangsangan dua hala, ahli terapi akan membantu membawa anda kembali ke masa kini sebelum beralih ke kenangan trauma yang lain. Seiring berjalannya waktu, tekanan pada pemikiran, gambar, atau ingatan tertentu akan mulai pudar.

  • Fasa 8: Penilaian

Pada peringkat terakhir, anda akan diminta untuk menilai kemajuan anda selepas sesi ini.

Seberapa Berkesan Terapi EMDR?

Telah diketahui bahawa lebih daripada 20,000 pengamal telah dilatih untuk menggunakan EMDR sejak psikologi Francine Shapiro mengembangkan teknik ini pada tahun 1989. Pada suatu hari ketika berjalan melalui hutan, Shapiro kebetulan menyedari bahawa emosi negatifnya sendiri diperkuat ketika matanya mengalir dari sisi ke sisi, menemui kesan positif yang sama pada pesakit.

Baca juga: Gangguan Makan Yang Perlu Anda Ketahui

EMDR nampaknya merupakan terapi yang selamat, tanpa kesan sampingan negatif. Walaupun penggunaannya semakin meningkat, ada juga pengamal kesihatan mental yang membahaskan keberkesanan EMDR.

Pengkritik menyatakan bahawa kebanyakan kajian EMDR hanya berkesan pada sebilangan kecil orang yang mengalami gangguan mental. Walau bagaimanapun, kajian lain menunjukkan terapi ini berkesan.

Ingin melakukan terapi EMDR atau terapi kesihatan mental yang lain? Lebih baik bercakap terlebih dahulu mengenai masalah yang anda hadapi dengan ahli psikologi melalui aplikasi tersebut . Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Institut EMDR. Diakses pada tahun 2021. APAKAH EMDR?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Terapi EMDR: Apa yang Perlu Anda Ketahui
WebMD. Diakses pada tahun 2021. EMDR: Desensitisasi dan Pemprosesan Semula Pergerakan Mata
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found