Kesihatan

Mula diperhatikan untuk rawatan, adakah ramuan selamat?

, Jakarta - Perubatan herba telah lama dikenal oleh masyarakat Indonesia dan telah menjadi resipi turun temurun untuk mengatasi penyakit. Akhir-akhir ini, banyak orang melihat kaedah rawatan ini sebagai alternatif rawatan kimia atau perubatan. Tetapi sebenarnya, adakah selamat menggunakan jamu untuk merawat serangan penyakit?

Pada masa ini, semakin banyak jenis ubat-ubatan herba beredar, beberapa di antaranya berasal dari daun tumbuhan, buah, bunga, kulit kayu, hingga akar. Berbagai tuntutan juga disebutkan, ubat-ubatan herba dikatakan dapat mengatasi masalah kesihatan mulai dari kronik hingga akut, dan bahkan dikatakan berperanan dalam meningkatkan kehidupan seksual seseorang. Jika dilihat dari bahan pembuatannya, ramuan yang berasal dari alam mungkin lebih sesuai untuk tubuh. Walau bagaimanapun, ada kemungkinan ubat jenis ini juga boleh memberi kesan buruk kepada tubuh.

Baca juga: Ini adalah 6 tumbuhan perubatan yang semestinya anda ada di rumah

Ketahui Manfaat dan Risiko Kesan Sampingan Ubat Herba

Walaupun diketahui mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan tubuh, tetapi tidak semua jenis herba selamat untuk dimakan. Bukan hanya itu, ternyata tidak semua orang boleh mengambil ubat herba. Terdapat beberapa keadaan perubatan yang mungkin tidak sesuai dengan ramuan dalam jenis ubat ini, seperti rasa yang terlalu masam atau terlalu pahit. Peredaran ubat-ubatan herba juga tidak diatur secara ketat oleh badan yang berwenang, dalam hal ini BPOM.

Sebenarnya, tidak ada salahnya mengambil ubat herba. Namun, untuk menjaga keselamatan, pastikan untuk mengambil produk yang telah terbukti secara saintifik sebelumnya. Ubat-ubatan herba perlu melalui beberapa ujian klinikal sebelum dinyatakan selamat untuk dimakan. Ubat-ubatan herba juga mesti lulus ujian dos, keberkesanan, cara penggunaan, dan kesan yang mungkin muncul ketika berinteraksi dengan sebatian lain ketika memasuki badan.

Baca juga: Perlu diketahui, ini adalah prosedur percubaan klinikal untuk perubatan herba

Melancarkan halaman Kementerian Kesehatan Indonesia (KEMENKES RI), penggunaan ubat-ubatan herba, misalnya yang telah diproses menjadi ubat herba, sebenarnya sangat baik. Tetapi ada satu perkara yang perlu diingat, pengambilan ramuan atau ubat herba hanya boleh digunakan sebagai bentuk pencegahan penyakit. Dengan kata lain, pengambilan herba hanya bertujuan untuk mengekalkan tubuh yang sihat dan bukannya menyembuhkan penyakit. Di samping itu, terdapat beberapa faktor yang harus dipertimbangkan sebelum mengambil ubat semula jadi jenis ini.

Pastikan anda sentiasa memperhatikan jenis tanaman atau ramuan yang anda makan untuk mengelakkan kesan sampingan yang berbahaya. Kerana, ada kemungkinan seseorang alergi atau tidak sesuai untuk jenis herba tertentu dan boleh mencetuskan kesan, seperti sakit perut.

Daripada menjadi sihat, memilih ubat herba yang salah sebenarnya boleh menyebabkan badan merasa tidak selesa. Namun, tidak dapat dinafikan bahawa pengambilan ubat-ubatan herba dapat membantu meningkatkan kualiti hidup dan kesihatan seseorang. Minum ubat herba secara berkala dapat membantu menghidupkan badan, sehingga menjadi lebih sihat. Sebelum mengambil ubat herba, pastikan anda selalu mengetahui keadaan kesihatan badan anda.

Tidak semua orang boleh mengambil ubat herba dan tidak semua jenis ubat semula jadi selamat untuk dimakan, seperti temulawak. Rempah jenis ini dikatakan dapat membantu meningkatkan selera makan dan mengatasi masalah pencernaan, seperti sembelit. Tetapi di sebalik manfaat ini, temulawak juga dikatakan mempunyai sifat penipisan darah yang dapat memberi kesan buruk dalam bentuk pendarahan. Risiko pendarahan dari temulawak harus diperhatikan dan dielakkan oleh orang dengan penyakit ginjal akut atau penyakit hati.

Baca juga: Dikenali sebagai Jamu, Inilah 4 Khasiat Temulawak untuk Kesihatan

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor? Gunakan aplikasinya hanya. Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Kementerian Kesihatan (2019). Minum ubat herba adalah cara yang murah untuk mencegah penyakit
Medpage (2019). Bahaya Tersembunyi Ubat Herba Disemak
The Telegraph (2019). Ubat herba 'berisiko memberi kesan sampingan yang berbahaya'