Kesihatan

Kenali Gejala Awal Bronkitis Yang Boleh Berlaku Pada Bayi

, Jakarta - Bronkitis adalah penyakit pernafasan yang boleh disebabkan oleh bakteria atau virus. Bronkitis berlaku apabila saluran udara yang menghubungkan tekak ke paru-paru menjadi meradang. Bronkitis juga boleh menjadi akut (jangka pendek) atau kronik (jangka panjang). Perbezaan lain, gejala bronkitis akut dapat berkembang dengan cepat dan tidak bertahan lama, sedangkan bronkitis kronik adalah sebaliknya.

Bronkitis adalah penyakit yang boleh mempengaruhi usia. Walau bagaimanapun, bayi dan kanak-kanak adalah kumpulan individu yang paling mudah terkena bronkitis. Ini kerana sistem imun bayi dan kanak-kanak tidak terbentuk sepenuhnya seperti orang dewasa. Si kecil yang menghidap bronkitis pasti membuat ibu bapa risau. Sebagai langkah pencegahan, ibu mungkin perlu mengetahui gejala bronkitis berikut pada bayi.

Baca juga: Bukan Hanya Rokok, 6 Faktor Ini Mencetuskan Bronkitis

Gejala Bronkitis pada Bayi

Batuk adalah gejala utama bronkitis. Walau bagaimanapun, batuk yang disebabkan oleh bronkitis tidak seperti batuk biasa. Biasanya, batuk bayi dengan bronkitis terdengar kering atau mungkin mempunyai lendir. Selain batuk, si kecil juga boleh mengalami hidung berair, sakit tekak, demam, dan sesak nafas. Gejala bronkitis lain termasuk:

  • Batuk kering atau dipenuhi lendir.
  • Muntah atau tercekik.
  • Hidung berair, selalunya sebelum mula batuk.
  • Kesesakan dada atau sakit.
  • Keseluruhan badan tidak selesa atau tidak sihat.
  • Menggigil.
  • Demam ringan.
  • Sakit belakang dan otot.
  • Hiss.
  • Sakit tekak.

Gejala ini mungkin berlanjutan selama 7-14 hari, tetapi batuk boleh berlanjutan selama 3-4 minggu. Perkara yang perlu diperhatikan adalah bahawa gejala bronkitis mungkin kelihatan seperti masalah kesihatan yang lain. Oleh itu, anda harus meminta doktor atau membawa anak kecil anda ke hospital secara langsung untuk mendapatkan diagnosis yang tepat.

Baca juga: Dehidrasi boleh menjadikan bronkitis lebih teruk

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi . Melalui aplikasi ini, ibu dapat menghubungi doktor kapan saja dan di mana sahaja melalui e-mel Berbual atau Panggilan Suara / Video . Ibu harus segera berjumpa dengan doktor jika dia mengalami batuk yang tidak hilang setelah dua minggu, mengi atau sesak nafas dan munculnya darah di lendir yang dikeluarkannya.

Rawatan dan Pencegahan Bronkitis pada Bayi

Bronkitis yang disebabkan oleh virus biasanya tidak memerlukan rawatan khas dan boleh hilang sendiri dalam 1-2 minggu. Sekiranya bronkitis disebabkan oleh bakteria, si kecil anda perlu mengambil antibiotik yang ditetapkan oleh doktor. Sekiranya batuk dan mengi anak anda tidak hilang, doktor biasanya mencadangkan penggunaan ubat anti-asma jangka pendek.

Selain mengambil ubat, madu dianggap dapat mengurangkan keparahan dan tempoh bronkitis batuk. Namun, ibu tidak boleh memberi madu kepada anak di bawah 12 bulan kerana boleh meningkatkan risiko botulisme. Bronkitis mudah dicegah dengan kaedah sederhana.

Baca juga: Kedua-duanya Membuat Batuk, Apa Perbezaan Antara Emfisema dan Bronkitis Kronik?

Secara amnya, langkah berjaga-jaga ini serupa dengan langkah-langkah untuk mencegah penyebaran virus dan bakteria secara umum. Pencegahan termasuk mencuci tangan dengan kerap menggunakan air suam dan sabun, mengelakkan tangan menyentuh wajah dan batuk atau bersin dengan tisu atau ke siku. Bagi bayi, langkah pencegahan adalah mendapatkan imunisasi wajib, mengelakkan menyentuh kanak-kanak apabila tangan mereka kotor dan menjauhkannya dari orang yang sakit.

Rujukan:
Membesarkan Anak. Diakses pada tahun 2020. Bronkitis.
Kesihatan Kanak-kanak Stanford. Diakses pada tahun 2020. Bronkitis Akut pada Kanak-kanak.