Kesihatan

Cegukan di rahim, adakah normal?

, Jakarta - Pernahkah anda merasakan dorongan dari dalam rahim dengan irama yang berterusan? Mungkin di rahim, bayi mengalami cegukan. Keadaan ini biasanya berlaku pada trimester kehamilan kedua atau ketiga. Sekiranya biasanya ibu merasa pukulan yang jarang berlaku, maka semasa cegukan janin membuat tekanan berterusan.

Sekiranya bayi dalam kandungan mengalami cegukan, maka anda tidak perlu risau. Kerana bayi mungkin mengalaminya beberapa kali sehari dan ini adalah perkara biasa. Dilaporkan Garis Kesihatan , walaupun alasan kejadiannya tidak diketahui dengan pasti seperti cegukan yang dialami oleh anak-anak dan orang dewasa, cegukan yang terjadi pada bayi di dalam rahim dipercayai berperanan dalam pematangan paru-paru.

Baca juga: Ingin tahu bagaimana janin berkembang setiap semester?

Fahami Perbezaan antara Cegukan dan Tendangan

Menukar kedudukan atau bergerak adalah cara terbaik untuk mengetahui sama ada bayi anda cegukan atau menendang. Kadang kala, bayi boleh bergerak jika merasa tidak selesa ketika ibu berada dalam kedudukan tertentu, atau jika ibu makan sesuatu yang panas, sejuk, atau manis. Kerana semua perkara ini dapat merangsang deria mereka.

Sekiranya anda hanya merasakan pergerakan ini berlaku di pelbagai bahagian perut atau pergerakan berhenti apabila anda mendapat kedudukan yang selesa, maka ini hanyalah tendangan biasa. Namun, jika ibu duduk diam dan selesa tetapi masih merasakan getaran berdenyut atau berirama dari satu bahagian perut, ini mungkin merupakan tanda bahawa bayi cegukan. Biasanya ibu akan tahu dengan pergerakan seperti ini.

Penting untuk diperhatikan bahawa cegukan janin, secara umum, dianggap sebagai pertanda baik. Namun, setelah minggu ke-32, secara amnya ibu akan merasa cegukan bayi lebih kerap di rahim.

Hubungi doktor anda sekiranya bayi anda terus cegukan setiap hari selepas usia ini, dengan kekerapan yang bertahan lebih lama daripada 15 minit, atau jika bayi anda mengalami tiga atau lebih cegukan dalam sehari. Anda boleh menghubungi doktor melalui sembang di aplikasi untuk berbincang dengan pakar obstetrik mengenai isu ini.

Baca juga: Jangan Panik, Inilah Cara Mengatasi Cegukan Bayi

Cegukan yang berlaku boleh membahayakan

Walaupun cegukan yang kerap tidak selalu menjadi tanda masalah, mungkin ada perkara berbahaya yang dialami oleh bayi dalam kandungan. Salah satunya adalah masalah dengan tali pusat yang telah dimampatkan atau berlarutan. Bekalan darah dan oksigen ke janin boleh menjadi terhad atau berhenti sepenuhnya dalam keadaan ini.

Penting untuk mengetahui bahawa tali yang berlarutan atau terkompresi boleh menyebabkan komplikasi, termasuk:

  • Denyutan jantung bayi menjadi perlahan;

  • Tekanan darah bayi turun;

  • Tahap CO2 (karbon dioksida) yang berlebihan dalam darah bayi;

  • Kerosakan otak;

  • Kelahiran Masih.

Lebih banyak bukti diperlukan untuk memastikan sama ada peningkatan kekerapan atau tempoh cegukan pada akhir kehamilan adalah yang perlu dikhuatiri. Walau bagaimanapun, laporan mengenai kemalangan tali pusat mengatakan bahawa cegukan janin boleh berlaku semasa tali pusat ditekan.

Sekiranya anda bimbang tentang cegukan pada bayi anda, anda harus segera menghubungi doktor anda. Ini dilakukan untuk menenangkan fikiran ibu, dan doktor dapat memeriksa sama ada bayi itu sihat. Sekiranya terdapat masalah dengan tali pusat, doktor juga akan memberi nasihat mengenai langkah rawatan yang sesuai.

Baca juga: Harus Tahu, 9 Gejala gangguan plasenta yang dialami oleh wanita hamil

Itulah fenomena cegukan yang boleh berlaku pada bayi di dalam kandungan. Pastikan anda berjumpa doktor dengan segera sekiranya kekerapan dan jangka masa kejadian itu cukup membimbangkan anda. Ingat, pemeriksaan seawal mungkin adalah kaedah terbaik untuk mengelakkan bayi anda mengalami risiko yang tidak diingini.

Rujukan:
Benjolan. Diakses pada tahun 2020. Adakah Bayi Mengalami Cegukan?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Cegukan Bayi Saya di Womb: Adakah Ini Biasa?
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada 2020. Apa yang Menyebabkan Cegukan pada Bayi di Womb?