Kesihatan

6 Faedah Membasuh Bayi

, Jakarta - Sudah menjadi kepercayaan turun-temurun bahawa bayi yang baru lahir harus dilapisi selama beberapa bulan untuk menjaga kakinya lurus. Tetapi tahukah anda, walaupun tanpa berpusing, sebenarnya kaki bayi akan meluruskan diri ketika tiba waktunya. Akhirnya, masalah membengkak bayi juga mempunyai kebaikan dan keburukannya. Oleh itu, adakah benar perlu membungkus bayi dan apa faedahnya?

Membalut bayi dengan kain berbentuk segi empat yang biasanya terbuat dari flanel telah lama dilakukan. Tidak menjadi masalah jika anda ingin membalut bayi yang baru lahir. Namun, tujuannya bukan kerana takut kaki bengkok, kerana itu hanya mitos. Berikut adalah kelebihan membasuh bayi:

1. Bantu Bayi Tidur Lebih Baik

American Academy of Pediatrics (APP) mendedahkan bahawa membungkus bayi dapat membuatnya tidur lebih nyenyak dan selesa, dan menenangkan bayi. Sudah tentu, faedah ini hanya dapat dirasakan oleh anak kecil anda jika anda memegangnya dengan cara yang betul dan tidak terlalu ketat.

2. Jadikan Tidur Bayi Lebih Lama

Bayi yang baru lahir kadang-kadang mengalami refleks mengejutkan atau refleks Moro ketika memasuki fasa tidur nyenyak atau tidur nyenyak . Bayi tiba-tiba mengejutkan diri mereka tanpa sebab. Ini boleh mengganggu tidurnya sehingga dia tidak dapat tidur lama. Nah, swaddling membantu bayi mengatasi refleks yang mengejutkan dan membolehkan mereka kembali tidur dengan segera kerana mereka merasa seperti dipeluk.

3. Menjadikan Bayi Rasa Selesa

Membalut bayi dengan kain automatik akan membuatnya berasa lebih panas. Keadaan ini akan mengingatkan mereka kepada persekitaran ketika mereka masih dalam kandungan. Bayi yang dibengkak juga biasanya jarang menangis. Sekiranya dia menangis atau menggeliat semasa dibalut, itu bermakna bayi mungkin merasa tegang dan tidak selesa. Jadi, anda harus melonggarkan sedikit pelindung.

(Baca juga: 5 Fakta Menangis Bayi yang Lucu dan Unik )

4. Membantu Ibu Semasa Menyusu

Sebilangan ibu yang menyusu untuk pertama kalinya sering mengalami kesukaran untuk mencari posisi penyusuan yang betul. Selalunya bayi juga banyak bergerak untuk mencari kedudukan yang betul untuk memberi makan, jadi semakin sukar bagi ibu untuk meletakkannya pada kedudukan yang betul dan selesa. Sekarang, dengan cara membengkak, bayi akan lebih tenang, sehingga proses pembelajaran penyusuan susu ibu dapat lebih lancar.

5. Menenangkan Bayi Kolik

Bayi yang kolik biasanya akan menangis berterusan kerana merasa sakit. Dia menjadi lebih cerewet daripada biasa dan menarik kakinya. Sekarang, dengan membalutnya, bayi akan merasa hangat dan selesa, sehingga dia akan menjadi lebih tenang.

(Baca juga: Hati-hati bayi rewel kerana kolik bayi )

6. Mengurangkan Risiko Kejadian Sindrom Kematian Bayi secara tiba-tiba (ANAK)

Membawa bayi secara automatik akan meletakkannya pada posisi terlentang semasa tidur, sehingga kematian bayi secara tiba-tiba atau SIDS dapat dicegah.

Walaupun terdapat banyak faedah, anda tidak boleh membungkus bayi anda dengan terlalu ketat. Ikat kain sedikit longgar sehingga bayi masih dapat bergerak sedikit dan tidak bernafas. Sekiranya anak kecil anda kelihatan panas seperti berpeluh, rambutnya basah dan pipinya berwarna merah, anda harus menanggalkan swaddle.

Semasa si kecil tidur, anda juga harus mengawasinya agar bayi yang dililit itu tidak terguling dan berisiko SID. Bayi hanya perlu disapukan selama dua bulan sejak lahir. Selepas itu, ibu dapat menanggalkan swaddle.

Tanyakan lebih lanjut mengenai masalah pelanggaran bayi dan petuanya kepada doktor pakar dan profesional melalui aplikasi tersebut . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , anda boleh berbual dengan doktor di mana sahaja dan bila-bila masa. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.