Kesihatan

Langkah Mudah Mencegah Jangkitan Kulit

, Jakarta - Kulit adalah salah satu bahagian tubuh yang perlu dijaga dengan sihat. Pelbagai masalah kesihatan pada kulit boleh terjadi, salah satunya adalah keadaan jangkitan kulit. Keadaan berjangkit ini umumnya disebabkan oleh pelbagai faktor, seperti pendedahan kepada kuman, bakteria, parasit, kepada virus. Bukan hanya itu, gejala yang dialami akibat jangkitan kulit juga berbeza-beza dan disesuaikan dengan tahap keparahan jangkitan kulit yang dialami.

Baca juga: 4 Punca Jangkitan pada Kulit Kepala

Atas sebab ini, sangat penting untuk menjaga kebersihan kulit sebagai langkah pertama untuk mencegah jangkitan kulit. Bukan itu sahaja, ketahui beberapa cara lain yang merupakan langkah pencegahan sederhana untuk mengelakkan jangkitan kulit. Keadaan ini yang tidak ditangani dengan betul tentunya boleh menyebabkan ketidakselesaan kepada penghidapnya. Sebenarnya, beberapa jangkitan kulit yang disebabkan oleh virus boleh menular kepada orang lain.

Kenali Punca Jangkitan Kulit

Jangkitan kulit disebabkan oleh pelbagai faktor pencetus. Berikut adalah empat pencetus yang perlu anda ketahui:

1. Bakteria

Bakteria boleh menyebabkan jangkitan kulit ketika memasuki kulit melalui luka terbuka atau calar pada kulit. Jangkitan kulit yang disebabkan oleh bakteria bermula sebagai lebam kecil yang berwarna kemerahan, tetapi perlahan-lahan membesar. Jangkitan kulit yang disebabkan oleh bakteria, seperti bisul, impetigo, hingga selulitis.

2. Virus

Virus adalah salah satu penyebab jangkitan kulit yang paling biasa. Terdapat beberapa jenis virus yang dapat menyebabkan jangkitan kulit, seperti virus poxvirus, papillomavirus, hingga virus herpes. Jangkitan kulit yang disebabkan oleh virus secara amnya akan menyebabkan gejala, seperti sakit, ruam merah pada badan, hingga munculnya demam.

Beberapa jangkitan kulit yang disebabkan oleh virus, seperti cacar air, campak, herpes zoster, dan penyakit tangan, kaki, dan mulut.

Baca juga: 5 Punca Jangkitan Kulit Yang Berlaku Pada Bayi

3. bilik mandi

Jangkitan kulit juga boleh dicetuskan oleh munculnya kulat pada kulit. Biasanya, keadaan ini disebabkan oleh berpeluh berlebihan dan tidak menjaga kebersihan kulit. Jangkitan kulit kulat biasanya tidak berjangkit dan tidak berbahaya.

Walau bagaimanapun, keadaan ini boleh menyebabkan ketidakselesaan kerana gejala yang muncul. Keadaan ini menyebabkan kulit bersisik dan gatal di kawasan kulit yang dijangkiti.

4. Parasit

Parasit dapat bersembunyi di bawah lapisan kulit dan membiak, menyebabkan jangkitan pada kulit. Jangkitan kulit jenis ini boleh merebak melalui aliran darah dan organ-organ badan yang lain. Jangkitan kulit yang disebabkan oleh parasit, seperti kusta, kutu kepala, kudis, dan jangkitan cacing pada kulit.

Inilah Cara Mudah untuk Mencegah Jangkitan Kulit

Jangan risau, anda boleh mencegah jangkitan kulit dengan melakukan beberapa cara mudah, seperti:

  1. Basuh tangan anda dengan kerap dan gunakan sabun antibakteria.
  2. Menjaga kebersihan badan selepas melakukan aktiviti.
  3. Bersihkan dan potong kuku dan kuku jari kaki secara berkala.
  4. Sentiasa gunakan kasut yang bersih untuk aktiviti luar.
  5. Jangan berkongsi barang peribadi dengan orang lain.
  6. Jaga kebersihan persekitaran agar tidak ada kutu dan serangga yang dapat menyebabkan jangkitan pada kulit.

Itulah beberapa kaedah mudah yang boleh anda lakukan setiap hari untuk mencegah jangkitan kulit. Jangan ragu untuk menggunakan aplikasi ini dengan segera dan tanyakan terus kepada doktor mengenai aduan kesihatan yang anda alami berkaitan dengan jangkitan kulit. Pengendalian yang betul tentunya akan membantu mengatasi jangkitan kulit yang anda alami.

Baca juga: Cara Mengatasi Jangkitan Kulit yang Berlaku pada Bayi

Rawatan juga akan dilakukan mengikut penyebab jangkitan kulit yang anda alami. Sekiranya jangkitan kulit gatal, anda harus mengelakkan menggaru kawasan tersebut kerana boleh meningkatkan risiko kerengsaan pada kulit. Gunakan kompres sejuk untuk mengurangkan rasa tidak selesa yang anda rasakan. Jangan lupa memenuhi pengambilan nutrisi dan pemakanan anda agar sistem ketahanan badan dijaga dengan baik dan keadaan jangkitan kulit dapat bertambah baik dengan segera.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Jangkitan Kulit: Jenis, Punca, dan Rawatan.
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Jangkitan Kulit.
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. Cara Menghentikan Jangkitan Kulit.