Kesihatan

Ketahui mengenai Varian Kappa, Mutasi Virus COVID-19 Terkini

"Coronavirus terus bermutasi dan menghasilkan beberapa varian baru. Salah satu jenis yang telah memasuki Indonesia adalah varian Kappa. Dikatakan bahawa varian baru ini lebih mudah menular dan mudah menjangkiti seseorang. "

, Jakarta - Virus korona adalah penyebab penyebaran penyakit COVID-19, ia terus bermutasi di banyak negara. Baru-baru ini, apa yang dilaporkan baru-baru ini di Indonesia adalah varian virus Delta dan Kappa. Walaupun begitu, tidak banyak orang yang benar-benar memahami varian Kappa yang menyebabkan COVID-19. Untuk maklumat lebih lanjut, baca ulasan ini!

Apakah Varian Kappa yang Menyebabkan COVID-19?

Varian Kappa adalah jenis virus mutan berganda yang juga dikenali sebagai B.1.167.1. Virus korona yang bermutasi ini telah menaikkan bendera merah dan dikatakan lebih mudah disebarkan. Dinyatakan bahawa varian baru ini telah terdeteksi di beberapa wilayah Indonesia, yaitu DKI Jakarta dan Sumatera Selatan.

Baca juga: Ketahui Varian Alpha, Beta, dan Delta Virus COVID-19

Mutasi ganda ini terdiri daripada dua varian virus, termasuk mutasi E484Q yang dipercayai menyebar dengan cepat, serupa dengan varian yang tersebar di Brazil dan Afrika Selatan. Kemudian, terdapat mutasi L452R yang membantu virus melepaskan tindak balas sistem imun. Oleh itu, penting untuk menyekat penyebarannya.

Varian Kappa dikategorikan oleh WHO sebagai Varian of Interest (VOI). Ini kerana genom mempunyai mutasi dengan implikasi fenotipik yang ditentukan atau disyaki. Virus ini sebelumnya telah dikenal pasti menyebabkan penularan yang menyebabkan kluster COVID-19, atau telah dikesan di banyak negara.

Varian Kappa Dipanggil Lebih Berjangkit

Sebilangan ahli epidemiologi mengatakan jika varian ini lebih mudah menyebar dan menyebabkan jangkitan ketika memasuki badan. Seseorang yang memilikinya boleh menyebabkan simptom seperti campak dan boleh memasuki badan walaupun hanya dengan melewati seseorang yang mengidapnya. Walaupun begitu, keberkesanan penularan dan kemampuannya untuk menghindari sistem imun masih dikaji.

Varian Kappa yang menyebabkan COVID-19 telah direkam telah merebak ke 27 negara, seperti UK, Amerika Syarikat, Singapura, Kanada dan Australia. Sebenarnya, Itali melaporkan lonjakan yang cukup tinggi pada bulan lalu terhadap serangan varian baru ini. Itali telah mengumumkan bahawa terdapat lebih daripada 100,000 kematian sejak Februari tahun lalu.

Sekiranya anda ingin memastikan badan anda dijangkiti virus korona atau tidak, anda boleh memesan Antigen Swab atau PCR melalui aplikasi tersebut , kamu tahu. Hanya dengan muat turun permohonan , semua kemudahan dalam mengakses kesihatan, termasuk pemeriksaan COVID-19, dapat dilakukan. Muat turun aplikasinya sekarang!

Baca juga: Variasi Delta COVID-19 adalah Rentan Menyerang Kanak-kanak, Inilah Faktanya

AstraZeneca Dipercayai Berkesan dalam Mencegah Varian Kappa

Dipetik dari kajian yang dijalankan Universiti Oxford, dinyatakan bahawa AZ dapat memberikan perlindungan terhadap varian Delta dan Kappa. Kajian ini mengkaji keupayaan antibodi monoklonal dalam serum dari orang yang pulih dan serum dari orang yang diberi vaksin untuk meneutralkan coronavirus yang bermutasi.

Kajian ini juga menyatakan bahawa peneutralan varian Delta dan Kappa setanding dengan varian Alpha dan Gamma. Ini memberikan petunjuk awal jika tahap perlindungan yang sama dapat dicapai untuk mencegah penyebaran penyakit COVID-19 untuk pelbagai mutasi.

Baca juga: Ketahui Keberkesanan Vaksin COVID-19 dari Varian Alpha hingga Delta

Oleh itu, sangat penting untuk mendapatkan vaksin untuk mencegah penyebaran virus korona, terutama varian Delta dan Kappa yang rentan menyebabkan penyakit COVID-19. Sudah tentu anda tidak mahu orang yang disayangi di sekitar anda mendapat penyakit ini kerana anda? Selain vaksin, juga perlu selalu mengikuti protokol kesihatan dan mengambil vitamin.

Rujukan:
WHO. Diakses pada tahun 2021. Menjejaki varian SARS-CoV-2.
The Quint. Diperoleh pada tahun 2021. Empat Varian COVID Baru pada Senarai Tonton Selain Delta Plus: Laporan.
Reuters. Diakses pada tahun 2021. Delta, varian Kappa melonjak di Itali hingga hampir 17% kes, kata institusi kesihatan.