Kesihatan

15 Buah dan Sayuran yang Lebih Sihat Untuk Makan Dengan Kulitnya

, Jakarta - Tidak ada keraguan bahawa makan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat sihat dan disarankan sebagai menu harian. Namun, persoalannya adakah makan buah-buahan dan sayur-sayuran dengan kulitnya sebenarnya lebih sihat?

Sebenarnya, kulit buah dan sayur mempunyai nutrien. Epal dengan kulit mengandungi lebih banyak vitamin K, A, C, kalsium, dan kalium daripada epal yang dikupas. Kentang rebus dengan kulit juga mengandungi lebih banyak nutrien daripada yang telah dikupas.

Baca juga: 5 Tabiat Salah Semasa Makan Buah

Kulit Sayur dan Buah Mengandungi Antioksidan

Kulit sayur mengandungi lebih banyak serat dan antioksidan. 31 peratus daripada jumlah serat dalam sayur-sayuran dapat dijumpai di kulit. Tahap antioksidan boleh mencapai 328 kali lebih tinggi pada kulit buah daripada pada daging. Oleh itu, makan buah-buahan dan sayur-sayuran tanpa kacang sebenarnya dapat meningkatkan pengambilan nutrien anda.

Kulit buah dan sayur juga dapat mengurangkan rasa lapar dan membantu anda merasa kenyang lebih lama kerana kandungan seratnya yang tinggi. Serat juga berfungsi sebagai makanan untuk bakteria baik yang hidup di dalam usus.

Apabila bakteria ini memakan serat, mereka menghasilkan asid lemak rantai pendek yang dapat meningkatkan rasa kenyang lebih lama. Pada akhirnya, ia dapat memberikan kesan penurunan berat badan.

Antioksidan pada kulit buah dan sayur-sayuran juga dapat mengurangkan risiko beberapa penyakit. Fungsi utama antioksidan adalah untuk melawan molekul tidak stabil yang dikenali sebagai radikal bebas. Apabila tahap radikal bebas menjadi terlalu tinggi, ia dapat menyebabkan tekanan oksidatif, yang akhirnya dapat merosakkan sel-sel tubuh dan berpotensi meningkatkan risiko penyakit.

Antioksidan tertentu yang terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran dikaitkan dengan pengurangan risiko penyakit termasuk penyakit neurologi seperti Alzheimer. Buah-buahan dan sayur-sayuran secara semula jadi tinggi antioksidan, tetapi antioksidan ini lebih banyak terdapat di lapisan luar atau kulit.

Tidak semua kulit buah dan sayur (perlu) dimakan

Kulit buah-buahan atau sayur-sayuran tertentu mungkin sukar dimakan atau tidak dimakan. Contohnya, kulit alpukat dan tembikai dianggap tidak boleh dimakan. Kulit buah-buahan dan sayur-sayuran lain, seperti nanas, tembikai, atau pisang, mempunyai tekstur yang sukar yang membuatnya sukar dikunyah dan dicerna. Kulit ini biasanya paling baik dikeluarkan dan tidak perlu dimakan. Buah sitrus juga mempunyai kulit yang keras dan pahit, sehingga sukar dimakan mentah.

Baca juga: 5 Jenis Tomato yang Baik untuk Kesihatan

Sebilangan kulit buah dan sayur, walaupun boleh dimakan, mempunyai rasa pahit dan dilapisi dengan lapisan lilin atau kotoran yang sangat sukar untuk dikeluarkan. Oleh itu, tidak semua kulit buah dan sayur-sayuran dianjurkan untuk dimakan.

Berikut adalah beberapa jenis buah-buahan dan sayur-sayuran yang disyorkan untuk dimakan bersama kulit:

1. Epal.

2. Aprikot.

3. Asparagus.

4. Beri.

5. Lobak.

6. Ceri.

7. Timun.

8. Terung.

9. Anggur.

10. Kiwi.

11. Cendawan.

12. Ubi keledek.

13. Persik.

14. Pir.

15. Kentang.

Walaupun alpukat, lemon, pisang, lychee, nanas, betik, bawang putih, labu, dan bawang tidak digalakkan memakan kulitnya.

Baca juga: 4 Makanan Sihat yang Baik untuk Prestasi Paru-Paru

Jangan lupa sebelum memakannya, basuh buah-buahan dan sayur-sayuran di bawah air yang mengalir. Sebenarnya ada satu perkara lagi yang perlu diberi perhatian, iaitu kemungkinan racun perosak pada kulit buah atau sayur-sayuran. Walaupun begitu, menurut beberapa kajian, ini tidak perlu dibimbangkan kerana sudah ada peraturan mengenai penggunaan racun perosak yang selamat pada tanaman. Jadi, kesan pembasmi makhluk perosak tidak boleh terlalu ketara.

Maklumat lebih lanjut mengenai perkara ini boleh diajukan terus di . Anda boleh bertanya apa sahaja dan doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Ia mudah, hanya muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Sekiranya Anda Mengupas Buah dan Sayuran Anda?
Pencernaan Pembaca. Diakses pada tahun 2020. 14 Buah dan Sayuran yang Tidak Harus Anda Kupas — Dan 9 Anda Harus.