Kesihatan

Berhati-hatilah dengan Gigitan Tungau dan Cara Mengatasinya

, Jakarta –Siapa yang tidak mengenali tungau? Tungau adalah haiwan kecil yang menyerupai kutu dan tidak dapat dilihat dengan mata kasar kerana ukurannya hanya 0.5 milimeter. Tungau boleh tinggal di tilam kerana kebersihan tilam atau bilik yang tidak dijaga. Tungau katil adalah sejenis haiwan mikrospider yang tinggal di persekitaran yang kotor dan membiak dengan cepat. Biasanya, tungau katil akan meninggalkan serpihan badan di bawah dan di sekitar tepi tilam, atau di lipatan sprei.

Baca juga:4 Jenis Penyakit Kulit yang Perlu Diperhatikan

Tungau tilam boleh hidup lama di tilam, kerana pada dasarnya tungau mendapatkan makanannya dari kulit manusia mati yang terkelupas semasa tidur. Itulah yang menyebabkan tungau hidup dalam kumpulan dalam jumlah yang banyak.

Bahaya Gigitan Tungau

Gigitan tungau sebenarnya boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan kulit anda.

  • Menyebabkan Kulit Gatal

Tungau sebenarnya boleh menyebabkan kulit menjadi gatal. Lebih-lebih lagi, gatal ini tidak diatasi dengan segera, ada kemungkinan ia menyebabkan ruam di sekitar kulit yang terkena gigitan hama. Gigitan tungau bukan sahaja berbahaya, pada beberapa jenis tungau, kotorannya juga boleh menjadikan kulit gatal dan merah.

  • Tungau Menyebabkan Masalah Pernafasan

Apabila kotoran tungau bercampur dengan habuk dan disedut semasa bernafas, kemungkinan anda akan mengalami bersin kerana udara buruk. Di samping itu, kotoran tungau itu sendiri sangat berbahaya bagi sistem pernafasan. Jadi, tidak ada salahnya anda rajin membersihkan tilam anda dan rajin menukar sprei anda.

  • Menurunkan Kualiti Hidup Seseorang

Tungau sebenarnya dapat mengurangkan kualiti hidup seseorang secara perlahan. Kesan gigitan tungau atau kotoran sebenarnya boleh menyebabkan rasa tidak selesa jika anda tidak memperhatikan kebersihan di sekitar bilik atau tilam anda. Menurut pakar kesihatan, jika anda digigit tungau, ia boleh menyebabkan tekanan kerana kesan gigitan menjadikan kulit anda gatal. Jadi, ini boleh mempengaruhi anda untuk mengatur emosi anda dan dapat menurunkan kualiti hidup anda.

Cara Mengatasi Bahaya Tungau

Kehadiran tungau di rumah, terutama di dalam bilik, tidak dapat diabaikan. Terdapat banyak cara untuk mengatasi bahaya mengintai tungau.

  • Basuh Peralatan Rumah dengan Air Panas

Cara paling berkesan untuk menghilangkan tungau adalah membersihkan semua peralatan rumah tangga dengan air panas. Anda juga boleh menambahkan deterjen antibakteria untuk menghilangkan tungau yang melekat pada peralatan rumah anda. Agar tungau tidak kembali dengan mudah, tidak ada salahnya rajin membersihkan peralatan rumah anda dengan kerap sehingga tungau tidak bersarang.

  • Gunakan Bunga Lavender Kering dan Minyak Lavender

Walaupun minyak lavender mempunyai bau yang sangat menenangkan bagi kita, itu bukan untuk tungau. Minyak lavender mempunyai bau yang sangat menyakitkan dan tidak disukai oleh tungau. Anda boleh menyemburkan minyak lavender di tilam atau tempat tidur anda, sehingga tidak menjadi sarang tungau. Untuk keperluan rumah, anda boleh menjadikan bunga lavender kering sebagai penyegar udara semula jadi yang berfungsi untuk mengusir tungau dari rumah anda.

Baca juga:Inilah Kelebihan 8 Pelbagai Mineral untuk Kesihatan Kulit

Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan kulit, anda harus bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut untuk rawatan pertama. Ayuh, muat turun permohonan melalui App Store atau Google Play sekarang!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found