Kesihatan

Pengambilan Telur Secara Rutin Semasa Kehamilan Trimester Kedua Adakah Baik untuk Janin?

Jakarta - Selama kehamilan, ibu tidak hanya perlu menjaga kondisi kesehatan, tetapi juga memenuhi setiap pengambilan nutrisi yang diperlukan untuk menjaga kesehatan janin yang masih berkembang pada janin. Dilaporkan, telur adalah makanan yang mesti dimiliki dan mesti dimakan oleh ibu semasa trimester kedua kehamilan. Kenapa begitu?

Semasa memasuki trimester kehamilan kedua, kalsium dan vitamin D adalah dua nutrien yang mesti dipenuhi oleh ibu. Ini kerana trimester kedua adalah masa tulang dan gigi janin berkembang. Kekurangan kalsium dan vitamin D menjadikan pertumbuhan keduanya tidak sempurna, jadi janin akan mudah terkena pelbagai penyakit tulang. Salah satu sumber makanan yang kaya dengan kalsium dan vitamin D adalah telur.

Pelbagai Kandungan Pemakanan Telur dan Faedahnya

Sekurang-kurangnya, terdapat sebanyak 12 vitamin dan mineral yang terkandung dalam telur, terutama protein yang merupakan nutrien terpenting bagi wanita hamil. Seorang pakar diet mengikuti pengarang buku Harapkan yang Terbaik, Panduan Anda untuk Makan Sihat Sebelum, Semasa, dan Selepas Kehamilan mengatakan bahawa memakan telur akan menyumbang sekitar 90 kalori dan pengambilan protein yang mencukupi untuk memaksimumkan perkembangan sel ibu dan janin.

Bukan hanya itu, telur juga kaya dengan kolin yang membantu memaksimumkan perkembangan otak pada janin. Kolin juga berperanan dalam mengurangkan risiko kecacatan tiub saraf. Kolin juga membantu janin tumbuh sepenuhnya. Kemudian, kandungan omega-3 yang berperanan menjaga dan memaksimumkan kerja otak dan penglihatan pada bayi.

Baca juga: Ketahui Risiko Keguguran pada Trimester Kedua

Risiko Telur dan Kolesterol

Pada dasarnya, makan telur setiap hari pada trimester kedua kehamilan tidak menjadi masalah. Walaupun begitu, ibu masih perlu memperhatikan pengambilan kolesterol dalam badan. Kuning telur tinggi kandungan kolesterol, jadi jika ibu mempunyai kadar kolesterol tubuh yang cukup tinggi, anda harus mengelakkan memakan telur setiap hari, terutama dengan lebih dari satu telur.

Oleh itu, penting bagi ibu untuk menjaga pengambilan kolesterol daripada makanan lain yang dimakan oleh ibu. Sekiranya ibu tidak dapat melakukan ini, anda harus mengambil tiga hingga empat telur setiap satu minggu. Namun, jika tahap kolesterol dalam tubuh ibu cenderung normal, memakan satu hingga dua telur sehari tidak menjadi masalah. Atau, jika anda masih mahu makan telur setiap hari, anda harus mengelakkan memakan kuning telur.

Kandungan Pemakanan Lain untuk Wanita Hamil Trimester Kedua

Sebagai tambahan kepada kalsium dan vitamin D, jangan lupa untuk memenuhi pengambilan nutrien berikut semasa trimester kedua kehamilan:

1. Besi

Semakin tua usia kehamilan, ibu akan memerlukan lebih banyak zat besi, terutama menjelang hari kelahiran. Keperluan zat besi bertujuan untuk pembentukan sel darah merah yang sememangnya meningkat semasa kehamilan. Untuk dipenuhi, pastikan makanan yang anda makan adalah sayur-sayuran hijau, sedikit daging merah, dan kacang-kacangan.

2. Folat

Folat adalah nutrien penting untuk mengurangkan risiko kecacatan kelahiran pada bayi, seperti spina bifida. Folat dapat diperoleh dari jeruk, kerang, ikan, dan ayam.

3. Zink

Seperti folat, zink juga memainkan peranan penting dalam mengurangkan berlakunya kecacatan kelahiran, kelahiran pramatang, dan sekatan pertumbuhan. Makanan laut, daging, dan sayur-sayuran adalah beberapa sumber zink terkaya.

Baca juga: Perlu Tahu, Makna Impian Ibu pada Trimester Kedua

Telur baik untuk wanita hamil pada trimester kedua, tetapi jaga pengambilannya setiap hari, terutama jika ibu mempunyai sejarah penyakit kolesterol. Semasa mengandung, selalu tanyakan semua masalah yang dialami oleh ibu untuk menjaga kesihatan dan keselamatan bayi. Gunakan aplikasinya untuk memudahkan ibu bertanya dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja. Permohonan ini boleh ibu muat turun di App Store dan Play Store.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found