Kesihatan

Diet GERD, inilah cara untuk melakukannya dengan baik

, Jakarta - Penyakit refluks gastroesophageal atau GERD adalah keadaan serius refluks asid yang memerlukan perubahan diet. Sebilangan buah-buahan dan sayur-sayuran selamat untuk dimakan oleh penghidap GERD. Refluks asid berlaku apabila asid perut memasuki bahagian bawah esofagus. Dalam beberapa kes, refluks asid dapat berkembang menjadi GERD.

Gejala GERD adalah sakit dada, regurgitasi makanan, pedih ulu hati, mengi, dan batuk. Bahagian mengurus dan merawat GERD adalah mengubah diet atau diet GERD anda untuk membantu mengurangkan refluks asid. Lalu, seperti bagaimana melakukan diet GERD?

Baca juga: Adakah benar bahawa penghidap GERD terdedah kepada barah esofagus?

Cara Melakukan Diet GERD

Diet GERD digunakan untuk mengurangkan rasa tidak selesa pada kerongkongan yang disebabkan oleh GERD. Gejala seperti pedih ulu hati, ketidakselesaan dada, dan rasa pahit di mulut sering timbul kerana cecair memasuki saluran pernafasan. Batuk, suara serak, atau sesak nafas mungkin berlaku apabila terdapat refluks kandungan gastrik ke kerongkong.

Esofagus adalah tiub yang menghubungkan tekak dan perut. Di bahagian bawah esofagus, terdapat injap yang biasanya menghalang asid keluar dari perut. Otot biasanya memastikan injap ini tertutup rapat.

Sebilangan makanan menyebabkan otot-otot di bahagian bawah esofagus menjadi rileks. Makanan lain menyebabkan perut menghasilkan lebih banyak asid. Makanan ini dirancang untuk mengelakkan makanan ini. Pilih makanan mengikut Piramid Panduan Makanan untuk memenuhi keperluan anda.

Baca juga: Ketahui Perbezaan Antara Dispepsia dan GERD

Panduan untuk Diet GERD

Berikut adalah garis panduan diet GERD yang mesti diikuti, iaitu:

  • Berhenti merokok dan mengunyah tembakau.
  • Bincangkan berat badan dengan doktor melalui aplikasi . Kurangkan berat badan jika berlebihan.
  • Elakkan makan berlebihan. Makan bahagian kecil semasa makan dan makanan ringan.
  • Elakkan pakaian ketat dan tali pinggang yang ketat. Jangan berbaring atau membongkok pada 15-30 minit pertama selepas makan.
  • Elakkan mengunyah permen karet dan menghisap gula-gula keras, yang boleh menyebabkan belching dan refluks.
  • Elakkan makan atau minum coklat, tomato, saus tomat, jeruk, nanas, limau gedang, pudina, kopi, alkohol, minuman berkarbonat, dan lada hitam.
  • Makan makanan rendah lemak. Makanan berlemak dan berminyak menyebabkan perut menghasilkan lebih banyak asid.

Penyebab penyakit gastrik adalah gaya hidup yang tidak sihat dan pola makan yang tidak teratur. Matlamat diet GERD adalah mengambil makanan dan cecair dalam jumlah yang mencukupi untuk mencegah dan meneutralkan pembentukan asid perut yang berlebihan.

Perhatikan ini semasa melakukan diet GERD

Terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan ketika melakukan diet GERD, iaitu:

  • Makanan dalam bentuk lembut dan mudah dicerna, bahagian kecil tetapi kerap,
  • Elakkan makan makanan yang merangsang perut seperti masam, pedas, terlalu panas atau sejuk.
  • Cara memproses makanan direbus, dikukus, dibakar, dan tumis.

Seterusnya, anda perlu memahami bahawa perubahan diet dan gaya hidup GERD adalah proses mencari yang paling sesuai untuk anda. Tidak semua pencetus dan rawatan akan mempengaruhi semua orang dengan cara yang sama.

Perlu diingat, ketika anda makan mungkin sama pentingnya dengan apa yang anda makan. Makanan tertentu yang menyebabkan refluks ketika dimakan 3-4 jam sebelum tidur mungkin tidak begitu berbahaya pada waktu pagi.

Baca juga: Ketahui 4 jenis gangguan gastrik ini

Makanan yang tepat untuk penghidap GERD tidak bermaksud berhenti makan semua makanan kegemaran anda. Pilih beberapa, ubah suai secara sederhana, dan itu cukup untuk diet.

Sekiranya diet GERD tidak berkesan dalam merawat atau mengurus penyakit GERD anda. Kami mengesyorkan agar anda menjadualkan lawatan ke doktor di hospital terdekat melalui aplikasi . Dengan cara itu anda akan mendapat rancangan pemeriksaan dan rawatan yang sesuai dengan GERD anda.

Rujukan:

Mengenai GERD. Diakses pada tahun 2021. Perubahan Diet untuk GERD

Pantai Atlantik Gastro. Diakses pada tahun 2021. Diet GERD

Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2021. Buah-buahan dan Sayuran Yang Selamat Dimakan Dengan GERD