Kesihatan

Ujian Antigen Cepat Telah Diluluskan oleh WHO, Inilah Faktanya

, Jakarta - Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO) telah menyetujui penggunaan ujian antigen cepat di sejumlah negara dengan jumlah PCR yang rendah. Ujian antigen cepat yang disetujui oleh WHO ini kerana memberikan hasil yang lebih pantas, yang hanya 15-30 minit, lebih mudah, dan harganya lebih rendah.

Harga yang ditetapkan oleh WHO untuk ujian antigen cepat adalah US $ 5 per buah, atau sekitar Rp 74.500. Perlu diperhatikan bahawa ujian antigen cepat ini akan mengesan kehadiran antigen virus SARS-CoV-2 dalam sampel dari saluran pernafasan. Antigen akan dikesan ketika virus aktif mereplikasi.

Baca juga: Darah Jenis A rentan terhadap Virus Corona, benarkah?

Ujian Antigen Pantas Kurang Tepat daripada Ujian PCR

Melancarkan dari Kompas.com , ahli biologi molekul, Achmad Rusdjan Utomo, menasihatkan pemerintah untuk mengesahkan keberkesanan kit ujian antigen yang disyorkan oleh WHO terlebih dahulu.

Ini juga sama dengan apa yang disampaikan oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), bahawa penting bagi doktor dan pegawai ujian untuk memahami ciri-ciri prestasi, termasuk kepekaan dan spesifikasi analisis, mengenai ujian antigen cepat tertentu yang digunakan.

CDC mengatakan bahawa kepekaan ujian antigen cepat umumnya lebih rendah daripada ujian PCR pesat. Ujian antigen pertama yang menerima FDA EUA menunjukkan kepekaan antara 84.0 - 97.6 peratus berbanding RT-PCR.

Tahap antigen dalam spesimen yang dikumpulkan selepas 5-7 hari dari permulaan gejala boleh jatuh di bawah had pengesanan ujian. Ini boleh menghasilkan keputusan ujian negatif, sedangkan ujian yang lebih sensitif, seperti RT-PCR dapat memberikan hasil yang positif.

Doktor atau profesional perubatan lain yang melakukan ujian antigen mesti memahami faktor-faktor yang mempengaruhi ketepatan ujian antigen untuk mendapatkan keputusan ujian yang tepat.

Faktor yang perlu dipertimbangkan adalah ciri peralatan ujian, tanda, gejala, dan sejarah klinikal orang yang ingin melakukan ujian. Tetapi tetap saja, untuk beberapa keadaan, setelah melakukan ujian antigen ini disarankan untuk melakukan PCR untuk mendapatkan hasil yang lebih tepat.

Baca juga: Ujian Risiko untuk Corona Virus atau COVID-19

Ujian Antigen Pantas Lebih Tepat Daripada Ujian Antibodi

Walaupun ujian antigen cepat COVID-19 kurang sensitif untuk keadaan tertentu, ujian ini masih dianggap dapat memberikan hasil yang lebih tepat daripada ujian antibodi. Ujian cepat antigen ini juga diramalkan akan menggantikan ujian antibodi pada masa akan datang.

Dari segi masa keputusan peperiksaan, kedua-dua ujian ini memberikan hasil yang agak cepat berbanding PCR. Walau bagaimanapun, ujian antigen difokuskan untuk mengesan jangkitan COVID-19. Itulah perbezaannya dengan ujian cepat antibodi yang meramalkan antibodi, bukan COVID-19.

Itulah sebabnya ujian antigen dianggap lebih tepat, kerana kadangkala antibodi tidak semestinya muncul pada awal gejala. Jadi, keputusan ujian antibodi boleh menjadi salah. Cara kerja ujian ini dianggap lebih efektif daripada ujian antibodi, kerana yang dikesan adalah bahagian luar virus COVID-19. Dengan begitu, hasilnya lebih spesifik daripada sekadar mengesan antibodi.

Anda juga perlu tahu, setakat ini pakar kesihatan masih menganggap PCR sebagai ujian yang memberikan ketepatan tinggi. PCR mengesan bukan sahaja bahagian luar virus, tetapi juga keseluruhan virus. Oleh itu, hasilnya jauh lebih tepat daripada ujian lain.

Baca juga: Ketahui perbezaan antara PCR, Rapid Antigen Test dan Rapid Antibody Test

Namun, untuk langkah pencegahan dalam situasi yang memerlukan waktu yang cepat, pengujian antigen dianggap sebagai pilihan yang tepat. Pencegahan penularan COVID-19 yang dapat dilakukan pada masa ini adalah dengan selalu mematuhi protokol kesihatan, iaitu mencuci tangan, memakai topeng, dan menjaga jarak yang selamat ketika meninggalkan rumah.

Itulah penjelasan mengenai ujian antigen cepat. Sekiranya anda mengalami gejala penyakit seperti demam dan sesak nafas, hubungi doktor anda secepat mungkin. Sekiranya anda ingin melakukan ujian antigen ini, mudah dan anda boleh menggunakan aplikasinya . Untuk itu, segera muat turun permohonan sekarang, ya!

Rujukan:
CDC. Diakses pada tahun 2020. Panduan Interim untuk Ujian Antigen Cepat untuk SARS-CoV-2
Kompas. Diakses pada tahun 2020. Ujian Antigen Covid-19 Diluluskan oleh WHO, Pakar Mendesak Kerajaan untuk menjadi Agresif
Berita Satu. Diakses pada tahun 2020. Kerajaan Akan Menggunakan Ujian Antigen Cepat untuk Pengesanan Covid-19