Kesihatan

Hati-hati Sakit di Dada Ketika Batuk Tanda-tanda Pleuritis

, Jakarta - Pleuritis adalah keradangan pada lapisan paru-paru. Keterukan keadaan boleh berkisar dari ringan, hingga mengancam nyawa. Gejala utama pleurisy adalah sakit yang tajam, menusuk, atau berterusan di dada.

Kesakitan mungkin berlaku di satu atau kedua-dua belah dada, bahu, dan punggung. Perkara ini selalunya akan bertambah buruk dengan pergerakan pernafasan.

Gejala Pleurisy Lain, Termasuk:

  • Nafas pendek, atau nafas pendek dan cepat

  • Batuk

  • Pengurangan berat badan yang tidak dapat dijelaskan

  • Denyutan jantung yang cepat

Pleurisy sering disebabkan oleh jangkitan virus. Dalam kes ini, gejalanya juga meliputi:

  • Sakit tekak

  • Demam

  • Menggigil

  • Sakit kepala

  • Sakit sendi

  • Sakit otot

Pelbagai faktor boleh menyebabkan pleurisy. Dalam banyak kes, ia berlaku sebagai komplikasi keadaan perubatan yang lain.

Baca juga: Bukan hanya sakit dada, ini adalah 14 tanda penyakit jantung

Anemia sel sickle adalah kemungkinan penyebab pleurisy. Ia dicirikan oleh adanya sel darah merah yang berbentuk seperti sabit. Penyebab yang paling biasa adalah jangkitan virus paru-paru yang merebak ke ruang pleura.

Penyebab lain termasuk jangkitan bakteria, seperti radang paru-paru dan tuberkulosis, luka dada yang menembusi rongga pleura, tumor pleura, gangguan autoimun, seperti lupus dan rheumatoid arthritis, pankreatitis, emboli paru, pembedahan jantung, barah paru-paru atau limfoma, jangkitan kulat atau parasit , penyakit radang usus, dan ubat-ubatan tertentu, misalnya procainamide , hidralazin , atau isoniazid , Jangkitan kadang-kadang boleh merebak, tetapi jarang pleurisy dari orang lain. Ia tidak berjangkit.

Pleurisy lebih kerap terjadi pada orang yang berumur 65 tahun ke atas, mereka yang mempunyai keadaan perubatan atau yang baru-baru ini mengalami kecederaan dada atau menjalani pembedahan jantung. Keseronokan dan merokok tidak berkaitan erat. Merokok jarang menjadi penyebab langsung. Walau bagaimanapun, seseorang dengan pleuritik dinasihatkan untuk tidak merokok kerana sering menyebabkan batuk, yang dapat meningkatkan rasa sakit.

Baca juga: 7 Punca Sakit Dada Kiri

Pada orang yang sihat, pleura meluncur dengan lancar di antara satu sama lain semasa bernafas, meninggalkan jurang yang disebut ruang pleura. Semasa pleurisy, mereka menggosok antara satu sama lain. Gosok ini adalah penyebab sakit dada yang berkaitan dengan pleurisy.

Pleurisy biasa menjadi komplikasi pneumonia bakteria, tetapi sekarang kurang biasa kerana penggunaan antibiotik. Pleurisy hanya berjangkit sekiranya jangkitan yang mendasari juga menular. Jangkitan boleh berlangsung dari beberapa hari hingga 2 minggu bergantung pada penyebab dan keparahan keradangan.

Pengesanan awal dan pengurusan segera keadaan yang mendasari memungkinkan untuk mencegah penyakit ini. Sebagai contoh, diagnosis awal dan rawatan jangkitan tepat pada masanya dapat mencegah cairan terkumpul di rongga pleura, atau dapat meminimumkan tahap keradangan.

Baca juga: 4 Perkara Yang Perlu Anda Ketahui Sebelum Melakukan X-ray Paru

Pleurisy sukar didiagnosis, dan mudah dikelirukan dengan penyakit lain. Apabila dirawat untuk sebarang keadaan, berehat banyak, dan menjaga diet yang sihat dapat membantu mencegah komplikasi, seperti pleurisy. Pleurisy juga dapat didiagnosis melalui ujian pencitraan, seperti CT scan atau MRI. Biopsi juga dapat mengenal pasti pleurisy jika barangkali disyaki barah.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai pleurisy dan hubungannya dengan sakit dada ketika batuk, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .