Kesihatan

Sucralose, pemanis buatan yang lebih manis daripada gula pasir

Jakarta - Orang dengan diabetes disarankan untuk menjaga pengambilan gula harian mereka. Nasib baik, sekarang ada pemanis buatan yang boleh menjadi alternatif gula dan bebas kalori. Salah satu pemanis tiruan yang banyak digunakan dalam produk makanan dan minuman adalah sukralosa. Untuk mengetahui lebih lanjut, lihat penjelasan mengenai sucralose di sini, ayuh!

Apa itu Sucralose?

Sucralose adalah pemanis buatan yang 600 kali lebih tinggi daripada manisnya gula pasir dan aspartan (sejenis pemanis buatan). Anda hanya perlu menambahkan sedikit sucralose pada makanan dan minuman kerana rasanya sangat manis. Pengambilan ini hanya berfungsi menambahkan rasa manis tanpa mempengaruhi kadar gula dalam darah dan kalori dalam badan. Itulah sebabnya sucralose selamat diambil oleh penghidap diabetes.

Adakah Sucralose Sangat Selamat Dimakan?

Tuntutan selamat Sucralose dikeluarkan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA). Walau bagaimanapun, tuntutan ini mesti seimbang dengan mengehadkan pengambilan sucralose setiap hari. Pada orang yang tidak pernah menggunakan pemanis buatan, sucralose dapat memicu peningkatan gula darah dan insulin. Sementara itu, pada orang yang terbiasa menggunakan pemanis buatan, penggunaan sucralose tidak akan memicu peningkatan gula darah dan insulin dalam tubuh.

Pengambilan sukralosa harian yang disyorkan ialah 5 miligram per kilogram berat badan. Jadi, anda hanya disyorkan untuk mengambil 250 miligram sucralose jika berat badan anda 50 kilogram. Anda perlu berbincang dengan doktor anda sebelum mengambil sucralose atau pemanis tiruan lain untuk mengurangkan kesan sampingan.

Adakah Alternatif Untuk Gula Selain Pemanis Buatan?

Sekiranya anda suka makan makanan dan minuman manis, berikut adalah pemanis semula jadi yang boleh dimakan sebagai alternatif untuk gula:

1. Sayang

Madu diperoleh dari lebah yang mengambil nektar dari bunga dan membawanya ke sarang lebah. Madu itu kemudian diubah menjadi sirap pekat untuk diberi makan oleh koloni. Kelebihan madu berbanding gula adalah kandungan kaliumnya yang dapat mengurangkan sakit tekak, serta kandungan vitamin C dan D yang baik untuk meningkatkan daya tahan. Selain itu, madu juga tidak meningkatkan kadar gula darah dalam waktu yang singkat.

2. Stevia

Rasa manisnya berasal dari daun (glikosida) yang telah dilarutkan dalam air panas. Stevia dipercayai menurunkan tekanan darah dan kadar gula darah. Kelebihan lain adalah bahawa ia bebas kalori, jadi pengambilan stevia dapat membantu menurunkan berat badan.

3. Gula aren

Gula aren berasal dari ekstrak buah kelapa. Gula ini mengandungi beberapa nutrien seperti kalsium, zat besi, antioksidan, dan kalium. Berbanding dengan gula pasir, penyerapan gula aren dalam badan lebih perlahan sehingga kadar gula dalam darah lebih stabil.

4. Molasses

Molasses adalah sirap coklat pekat yang terbuat dari gula tebu atau gula bit. Walaupun bermanfaat untuk kesihatan jantung, pengambilan molase perlu dibatasi kerana masih mengandungi gula.

5. Sirap Maple

Sirap maple dibuat dari getah pokok maple yang telah dimasak. Sama seperti molase, pengambilan sirap maple perlu dihadkan kerana masih mengandungi gula.

Itulah penjelasan mengenai sucralose yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai sucralose, jangan ragu untuk bertanya kepada pakar pemakanan . Anda boleh memanfaatkan ciri tersebut Hubungi Doktor dalam aplikasi . Melalui aplikasi tersebut anda boleh berbincang dengan doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Sembang, Panggilan Suara / Video . Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga:

  • Kenali Perbezaan antara Gula Ringkas dan Gula Kompleks
  • Takut diabetes? Ini adalah 5 Pengganti Gula
  • Ini adalah tanda-tanda bahawa anda mempunyai gula darah yang berlebihan