Kesihatan

Kenali 4 Jenis Melanoma yang Boleh Berlaku

, Jakarta - Termasuk sejenis barah kulit yang cukup serius, melanoma boleh terjadi kerana gangguan pada sel yang menghasilkan melanin atau pigmen yang memberikan warna kulit. Kanser ini bermula dari tahi lalat, yang kemudian merebak ke kawasan sekitarnya. Kemudian, barah akan memasuki kulit, saluran darah, kelenjar getah bening, bahkan ke organ seperti hati dan paru-paru. Secara umum, terdapat 4 jenis melanoma, iaitu:

1. Melanoma Penyebaran Superfisial

Jenis melanoma ini adalah yang paling biasa. Gejala biasanya muncul pada batang badan atau anggota badan. Pertumbuhan sel barah cenderung tumbuh di sepanjang permukaan atas kulit, untuk beberapa lama sebelum akhirnya tumbuh ke lapisan kulit yang lebih dalam.

Baca juga: Ini adalah 4 Tanda Awal Melanoma

2. Melanoma nodular

Melanoma nodular adalah jenis melanoma yang juga agak biasa melanoma penyebaran dangkal . Jenis barah ini biasanya muncul di batang badan, seperti kepala dan leher. Walau bagaimanapun, pertumbuhannya cenderung lebih cepat daripada jenis melanoma lain. Benjolan yang muncul biasanya berwarna hitam, tetapi juga berwarna merah, merah jambu, atau seperti kulit.

3. Melanoma malignan Lentigo

Berbeza dengan 2 jenis melanoma yang telah dijelaskan di atas, lentigo maligna melanoma cenderung jarang berlaku. Kanser kulit jenis ini biasanya menyerang orang tua, dan gejalanya muncul pada bahagian badan yang paling terdedah kepada cahaya matahari.

Keadaannya boleh bermula dengan munculnya cela pada kulit. Selepas itu, sel barah akan tumbuh dengan perlahan, sebelum akhirnya mula merebak ke lapisan kulit yang lebih dalam.

4. Melanoma Lentiginous Akral

Ia adalah jenis melanoma yang paling jarang. melanoma lentiginous akral Biasanya muncul di telapak tangan, telapak kaki, atau di bawah kuku. Jenis melanoma ini paling sering dijumpai pada orang yang berkulit gelap, dan tidak ada kaitan dengan pendedahan cahaya matahari.

Baca juga: Selalunya Berjemur Dapat Melanoma

Bilakah Mengesyaki Melanoma?

Gejala awalnya serupa dengan tahi lalat biasa, yang menyebabkan melanoma sering diabaikan. Sebenarnya, pengesanan awal sangat penting untuk dapat meningkatkan peluang pemulihan. Segera berjumpa doktor sekiranya:

 • Melihat tahi lalat yang merebak dan menghitam.

 • Warna tahi lalat atau bintik hitam pada kulit menjadi merah atau kulit hitam di sekitar bintik hitam berubah menjadi coklat.

 • Tahi lalat pecah, berdarah, atau menjadi ulserasi.

Perlu diingat bahawa tubuh setiap orang bertindak balas secara berbeza. Oleh itu, lebih baik anda berbincang dengan doktor anda sekiranya anda bimbang akan munculnya cela atau pigmen pada kulit yang disyaki barah. Sekarang, perbincangan dengan doktor juga boleh dilakukan dalam aplikasi , melalui ciri Berbual atau Panggilan Suara / Video.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin melakukan pemeriksaan secara langsung, anda juga boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital melalui permohonan , kamu tahu. Oleh itu, pastikan anda mempunyai muat turun aplikasi di telefon anda, ya.

Kenali Perkara Yang Boleh Mencetuskan Melanoma

Sehingga kini, tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan melanoma. Walau bagaimanapun, barah kulit ini dianggap berkaitan dengan mutasi genetik dan sinaran matahari. Kerana mutasi genetik, melanoma boleh disebabkan oleh perubahan DNA yang mengaktifkan onkogen (gen yang membantu sel tumbuh dan membahagi) atau mematikan gen penekan tumor.

Baca juga: Rajin Menggunakan Pelindung Matahari Dapat Mencegah Melanoma

Sementara itu, pendedahan cahaya matahari yang berlebihan juga dapat merosakkan DNA pada sel kulit. Kerosakan ini kadang kala mempengaruhi gen tertentu yang mengawal bagaimana sel kulit seharusnya tumbuh dan membelah. Sekiranya gen ini tidak berfungsi dengan baik, sel yang terkena boleh berubah menjadi sel barah.

Selain itu, ada juga beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko terkena melanoma, yaitu:

 • Mengalami luka bakar yang teruk.

 • Pendedahan yang kerap terhadap sinar ultraviolet.

 • Mempunyai kulit putih.

 • Mempunyai banyak tahi lalat di badannya.

 • Mempunyai jeragat (bintik-bintik coklat pada kulit).

 • Mempunyai sejarah keluarga melanoma.

 • Mempunyai sistem imun yang lemah.

 • Mengalami xeroderma pigmentosum (XP), keadaan yang jarang berlaku yang menjadikan sel kulit tidak dapat memperbaiki DNA yang rosak.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Melanoma
Perpustakaan Perubatan Nasional AS. Diakses pada tahun 2019. Melanoma
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2019. Apa yang Anda Perlu Tahu Mengenai Melanoma?