Kesihatan

Perhatikan perkara ini apabila anda kerap mengonsumsi serbuk protein

, Jakarta - Bersama dengan karbohidrat dan lemak, protein adalah salah satu daripada tiga makronutrien utama, yang digunakan tubuh dalam jumlah yang cukup besar untuk fungsi harian. Walau bagaimanapun, protein sangat diperlukan untuk membina jisim otot, jadi tidak hairanlah bahawa banyak orang yang ingin membina otot sering menggunakan serbuk protein seperti whey. Protein juga digunakan untuk pembaikan tisu, fungsi imun, dan proses tubuh yang lain.

Protein juga sangat penting untuk dimakan lebih banyak oleh mereka yang menurunkan berat badan, kerana protein dapat membuat anda merasa kenyang lebih lama. Selain sumber sayur-sayuran dan haiwan, keperluan protein juga dapat dipenuhi melalui serbuk protein.

Namun, adakah anda benar-benar memerlukan protein tepung? Apakah perkara yang perlu diberi perhatian semasa memakan serbuk protein? Untuk mengetahui jawapannya, lihat ulasan berikut:

Baca juga: Inilah Kelebihan Protein Whey sebagai Makanan Tambahan

Penggunaan Serbuk Protein, Benarkah Perlu?

Tahukah anda bahawa kebanyakan orang tidak memerlukan serbuk protein untuk memenuhi keperluan harian mereka. Seseorang biasanya memerlukan pengambilan protein sekurang-kurangnya 0.8 gram per kilogram berat badan setiap hari. Sebagai contoh, seseorang yang mempunyai berat sekitar 72 kilogram memerlukan sekurang-kurangnya 58 gram protein sehari.

Sebagai rujukan, satu dada ayam 100 gram mengandungi sekitar 31 gram protein. Kemudian dalam satu hari anda juga boleh mengambil lebih daripada satu jenis sumber protein. Sebagai contoh, dua telur mengandungi 12 gram protein, untuk 113 gram salmon mengandungi sejumlah 26 gram protein di dalamnya. Jadi, agak mudah bagi kebanyakan orang untuk memenuhi cadangan pengambilan tanpa banyak usaha.

Namun, jika anda mahukan komposisi badan tertentu, misalnya, anda ingin meningkatkan jisim otot, American College of Sports Medicine mengesyorkan agar anda melakukan aktiviti fizikal seperti latihan kekuatan dan meningkatkan pengambilan protein harian anda dari 1.2 hingga 1.7 gram protein per kilogram berat badan.

Baca juga: Smoothie Kaya Protein Tanpa Serbuk Segera, Inilah Caranya

Jumlah protein dalam hidangan serbuk protein berbeza dari produk ke produk, tetapi kebanyakan mengandungi sekitar 20 hingga 25 gram. Walaupun protein serbuk kadang-kadang boleh menjadi sumber protein yang cepat dan mudah, ia tidak memberikan kelebihan berbanding protein sahaja. Sebenarnya, bentuk protein makanan keseluruhan secara semula jadi mengandungi nutrien lain, seperti serat, vitamin, dan mineral, yang sebenarnya lebih bermanfaat.

Namun, bagi sesetengah orang seperti vegan, orang yang pulih dari pembedahan, dan orang dewasa yang lebih tua, mungkin lebih sukar bagi mereka untuk mencapai tujuan harian mereka melalui diet sahaja. Jadi, serbuk protein disyorkan untuk mereka.

Ingat, serbuk protein bukan pengganti makanan sebenar. Serbuk protein hanya dapat melengkapkan diet yang sihat. Anda boleh mencampurkannya smoothie atau milkshake sebagai makanan ringan.

Anda juga boleh berbincang dengan pakar pemakanan di sebelum memakan serbuk protein. Doktor anda mungkin mempunyai cadangan tertentu yang harus anda pertimbangkan sebelum mengambil makanan tambahan ini.

Baca juga: Sumber Protein Yang Diperlukan Memasuki Umur 40-an

Perkara yang Perlu Diperhatikan semasa Mengonsumsi Serbuk Protein

Terdapat beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan semasa membuat keputusan untuk membeli serbuk protein, termasuk:

Pastikan telah lulus ujian

Serbuk protein dikelaskan sebagai makanan tambahan, jadi di Amerika Syarikat produk ini tidak diatur oleh A.S. Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) serta makanan atau ubat konvensional. Namun, jika kebimbangan mengenai keselamatan atau kesahihan produk kemudian dikemukakan, FDA boleh menyiasat tuntutan tersebut dan mengeluarkan produk tersebut dari pasaran jika perlu. Oleh itu, cari produk yang telah diuji pihak ketiga oleh syarikat bebas.

Pilih Produk dengan Komposisi Ringkas

Pastikan anda membaca bahan-bahan yang tertera pada label. Semakin kurang komposisi, semakin baik. Sebaiknya cari sejenis serbuk protein tanpa rasa dengan hanya satu ramuan atau campuran protein. Anda juga boleh menggunakan buah atau mentega kacang untuk memberi rasa semula jadi pada smoothie anda.

Perhatikan gula tambahan

Gula tambahan harus dielakkan, kerana ini dapat dengan mudah mempermanis serbuk protein. Serbuk yang mengandungi pemanis buatan sebenarnya akan meningkatkan pengambilan kalori tambahan yang tidak diperlukan.

Rujukan:
Huffpost. Diakses pada tahun 2021. Adakah Serbuk Protein Buruk Untuk Anda? Ahli Pemakanan Timbang.
DIRI. Diakses pada tahun 2021. Adakah sesiapa yang benar-benar memerlukan serbuk protein?
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Serbuk Protein: Yang Harus Anda Ketahui.