Kesihatan

Pembedahan, Penyelesaian Untuk Bisul Yang Sentiasa Kembali

, Jakarta - Untuk hidradenitis suppurativa atau biasa disebut bisul, yang tidak ingin sembuh dan terus kembali, mungkin pembedahan dapat memberikan kelegaan. Penyakit kulit jangka panjang yang menyebabkan benjolan di bawah kulit di bahagian intim badan ini, pastinya sangat tidak selesa. Penyebab hidradenitis suppurativa adalah pembengkakan kerana penyumbatan kelenjar peluh dan folikel rambut.

(Baca juga: Adakah saya Berisiko menghidapi Hidradenitis Suppurativa? )

Rawatan Hydradinitis Suppurativa

Apabila bisul atau hidradenitis suppurativa tidak dapat disembuhkan dengan perawatan utama seperti antibiotik dan hormon, serta perubahan gaya hidup, pembedahan mungkin merupakan pilihan terbaik yang dapat anda lakukan. Lebih-lebih lagi, kelainan ini sudah meradang dan menjadi gumpalan keras pada kulit. Terdapat beberapa pilihan pembedahan yang perlu anda ketahui.

Doktor atau pakar bedah boleh menggunakan beberapa prosedur yang berbeza untuk menghilangkan nodul, luka dan saluran di bawah kulit dan membantu mengawal keradangan. Apakah pilihan pembedahan?

Insisi dan Saliran

Doktor akan memotong kulit dan mengalirkan cecair dari lesi. Kesannya tidak jangka panjang dan tidak menghalang berulang lesi. Walau bagaimanapun, prosedur ini membantu memberikan kelegaan dan melegakan kesakitan hidradenitis suppurativa yang tidak dapat ditanggung.

Pemberian Tebukan

Juga dikenali sebagai mini-unroofing , adalah pembedahan kecil untuk membuang nodul atau lesi tunggal. Ini adalah pembedahan kecil untuk mengeluarkan folikel yang menyebabkan nodul atau lesi. Prosedur ini berkesan untuk mencegah pertumbuhan semula nodul dan lesi.

Membongkar

Juga dipanggil mencabul , ini adalah pembedahan biasa untuk merawat hidradenitis suppurativa lanjut. Prosedur ini melibatkan memotong kulit dan daging yang mengandungi bisul yang dihubungkan melalui terowong di bawah kulit. Doktor boleh menggunakan laser karbon dioksida untuk menghilangkan kawasan kulit yang terjejas.

Keratan

Ini adalah teknik pembedahan yang agresif untuk memberi kelegaan bagi penderita hidradenitis suppurativa yang tidak dapat disembuhkan dengan jenis terapi atau pembedahan lain. Pakar bedah akan menghilangkan lesi dan tisu lembut di sekitarnya, membuang tisu yang meradang, serta tisu parut yang lain. Dalam prosedur pembedahan ini, bahagian kulit yang sihat boleh digunakan untuk menggantikan tisu parut (cangkokan kulit) dan menutup kawasan pembedahan untuk membantu luka sembuh.

Setelah pembedahan selesai, rawatan dengan perubahan gaya hidup masih diperlukan. Sama ada dengan antibiotik, biologi, atau terapi hormon. Terapi ini bertujuan untuk mencegah hidradenitis suppurativa kembali.

(Baca juga: Mengubati Hidradenitis Suppurativa dengan Antibiotik dan Hormon )

Malangnya, pembedahan besar untuk membuang terowong dan nodul di bawah kulit boleh menyebabkan parut tidak rata. Jadi, sebelum memutuskan untuk menjalani pembedahan, pastikan anda memahami tahap jaringan parut yang anda alami dan proses penyembuhan masa depan.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai penyebab hidradenitis suppurativa dan rawatannya, anda boleh bertanya kepada doktor di aplikasinya melalui perkhidmatan panggilan video / suara atau berbual . Di samping itu, dalam aplikasi Anda juga boleh membeli ubat dan vitamin melalui perkhidmatan Inter Pharmacy, anda tahu. Dan periksa makmal tanpa perlu keluar dari rumah. ayuh muat turun permohonan di App Store dan Google Play sekarang.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found