Kesihatan

5 Prinsip Membina Otot Yang Harus Diketahui oleh Lelaki

, Jakarta - Sekiranya wanita rajin bersenam untuk mendapatkan badan langsing, lelaki biasanya bekerja keras untuk mendapatkan badan yang berotot. Mempunyai bentuk badan yang tegang dan berotot memang boleh menjadikan lelaki kelihatan lebih jantan. Itulah sebabnya mengapa ramai lelaki rajin berlatih angkat berat di tempat kecergasan . Walau bagaimanapun, badan berotot tidak dapat diperoleh hanya dengan melakukan senaman mengangkat berat yang kerap.

Ramai lelaki sudah bekerja keras, menambah berat badan dan melakukan lebih banyak set dan repetisi. Namun, usaha ini tidak mendapat hasil badan yang diinginkan. Ini kerana kesalahan dalam latihan atau prinsip penting dilupakan. Berikut adalah beberapa prinsip yang mesti anda ketahui untuk membina badan berotot:

  1. Jangan Memaksa Diri Anda Terlalu Banyak

Untuk mendapatkan badan yang berotot dengan cepat, lelaki biasanya akan segera melatih semua bahagian badannya dalam sehari. Sebenarnya, kaedah ini hanya akan menjadikan otot dan tenaga terforsir malah tidak memberikan hasil yang maksimum. Ingat, rehat dan pemulihan mempunyai peranan yang sama pentingnya dalam mengoptimumkan pembinaan otot. Jadi, buatlah jadual senaman yang teratur untuk setiap bahagian badan. Seimbangkan waktu dan waktu latihan untuk berehat, dan jangan lupa untuk memenuhi nutrien yang diperlukan oleh badan anda.

  1. Lakukan Latihan Berbilang Sendi pada Permulaan Latihan

Latihan otot terbahagi kepada dua kumpulan, iaitu: sendi tunggal (amalan tunggal) dan pelbagai sendi (latihan gabungan). Sendi tunggal adalah latihan yang bertujuan untuk melatih hanya satu bahagian badan, seperti bisep, lengan, kaki, dan lain-lain. Berbilang sendi adalah gerakan sukan untuk melatih beberapa bahagian otot sekaligus, sebagai contoh, setinggan dan tarik ke atas . senaman pelbagai sendi ia dapat membina otot dengan cepat, kerana melibatkan beberapa kumpulan otot sekaligus dan lebih dari satu pasang sendi. Untuk mendapatkan yang maksimum, anda harus melakukan latihan pelbagai sendi Ini adalah pada awal latihan ketika badan masih segar.

  1. Tingkatkan Isipadu Latihan

Mengangkat berat badan tentu merupakan cara yang paling berkesan dan sangat digalakkan bagi anda yang ingin mendapatkan badan yang berotot. Namun, untuk memaksimumkan pertumbuhan otot, anda disarankan untuk melakukan latihan berat badan ini dengan cara yang betul dan menambah berat badan secara beransur-ansur. Lakukan latihan ini selama beberapa set dan pengulangan untuk mendapatkan otot besar (hipertrofi).

Yang perlu diingat, anda tidak boleh memaksa diri untuk berlatih dengan jumlah yang tinggi yang melebihi had kemampuan. Ini kerana jumlah senaman yang terlalu tinggi sebenarnya akan menjadi tidak produktif.

  1. Lakukan Set dan Rep

Bilangan pengulangan yang ideal bagi setiap set untuk memaksimumkan pertumbuhan otot adalah 8-12 kali. Tetapi itu tidak bermakna anda menggunakan sebilangan pengulangan ini dari awal hingga akhir latihan. Ingat, terus menyesuaikan diri dengan kemampuan dan ketahanan tenaga anda. Untuk pergerakan pelbagai sendi , anda dinasihatkan untuk melakukan jumlah pengulangan yang tidak terlalu banyak. Sementara itu, pada awal latihan, lakukan sekurang-kurangnya enam pengulangan pada beberapa set untuk merangsang jisim otot dan kekuatan badan. Anda juga boleh menggunakan mod piramid, iaitu dengan menggunakan bobot ringan dengan lebih banyak perulangan, dan berat yang lebih banyak dengan pengulangan yang lebih sedikit.

  1. Latih Otot dari Pelbagai Sudut

Memaksimumkan penggunaan pelbagai alat di tempat Gim untuk melatih semua kumpulan otot badan setelah mengkaji fungsi alatan terlebih dahulu. Di samping itu, anda juga perlu menentukan bahagian tubuh yang ingin anda latih, contohnya kaki, tangan, lengan, dan posisi badan yang lain sehingga anda dapat menentukan jenis latihan yang dapat dilakukan pada setiap kumpulan otot ini .

( Baca juga: Mengintip Cara Membentuk Sixpack Abdomen)

Apabila jisim otot telah terbentuk, anda disarankan untuk terus berlatih dengan tekun agar otot tidak mengecil. Untuk menjaga kesihatan atau pemakanan badan anda, anda boleh membeli makanan tambahan yang anda perlukan melalui aplikasi , kamu tahu. Ia sangat mudah, hanya tinggal pesanan , dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.