Kesihatan

Hati-hati, Ini adalah 6 Kesan Sampingan Liquor untuk Kesihatan Tubuh

"Minuman keras adalah sekumpulan minuman beralkohol alkohol. Dengan kata lain, minuman jenis ini boleh mempunyai kandungan alkohol yang cukup tinggi, sehingga 40 peratus. Oleh itu, anda harus mengelakkan minum minuman ini secara berlebihan, kerana boleh mencetuskan masalah kesihatan, seperti kerosakan hati, penyakit jantung, hingga risiko barah.

, Jakarta - Minuman keras adalah sejenis minuman yang mengandungi alkohol. Minuman ini termasuk dalam minuman keras kelas alias minuman keras yang melalui proses penyulingan. Minuman ini dibuat oleh proses penyulingan, yang merupakan proses lanjutan penapaian minuman. Proses ini dijalankan untuk membersihkan atau membuang kandungan air. Oleh itu, kumpulan minuman ini boleh mempunyai kandungan alkohol hingga 40 peratus.

Seperti kebanyakan minuman beralkohol lain, pengambilan minuman keras berlebihan tidak digalakkan. Sebabnya, terdapat sejumlah kesan sampingan yang boleh timbul akibat ini. Salah satu kesan yang boleh berlaku adalah ketagihan alkohol. Apabila seseorang ketagihan alkohol, terutama minuman keras, risiko kerosakan pada tubuh akan lebih tinggi.

Baca juga: Hati-hati, Alkohol boleh merosakkan kesihatan hati

Bahaya Minuman keras dan Minuman Beralkohol Lain

Minuman keras dan minuman beralkohol lain mesti diperhatikan. Sekiranya diminum secara sederhana, minuman ini dikatakan bermanfaat untuk tubuh. Namun, sebaliknya boleh berlaku sekiranya minuman keras dan minuman beralkohol berlebihan. Daripada memberikan faedah, ini sebenarnya dapat meningkatkan risiko masalah kesihatan.

Terdapat sejumlah kesan sampingan dan bahaya yang mengancam kerana pengambilan minuman beralkohol yang berlebihan, terutama minuman keras. Memandangkan, minuman ini termasuk dalam kumpulan minuman beralkohol yang mempunyai kandungan alkohol yang sangat tinggi.

Berikut adalah beberapa kesan sampingan yang boleh muncul jika anda mengambil minuman keras secara berlebihan:

  1. Gangguan Organ Hati

Hati adalah yang paling rentan terhadap kerosakan akibat pengambilan alkohol yang berlebihan. Kerana, organ ini mempunyai tugas membuang atau meneutralkan racun dari darah. Hati juga berperanan dalam metabolisme kolesterol. Apabila mengambil alkohol, seperti minuman keras berlebihan, hati akan bekerja lebih keras untuk memprosesnya, dan ini boleh menyebabkan kerosakan.

  1. Risiko Pankreatitis

Penghidap alkohol juga berisiko untuk pankreatitis, yang merupakan gangguan pankreas. Organ ini memainkan peranan penting dalam menghasilkan enzim dan hormon untuk membantu proses pencernaan. Pengambilan alkohol yang berlebihan boleh menjadikan organ ini benar-benar menghasilkan toksin dan membawa kepada pankreatitis.

  1. Senak

Sistem pencernaan juga dapat mengalami masalah kerana pengambilan alkohol yang berlebihan dan jangka panjang. Akibatnya, nutrien yang masuk ke dalam tubuh tidak dapat diserap sepenuhnya, meningkatkan risiko kekurangan nutrisi.

  1. Fungsi Otak Berkurang

Mengambil terlalu banyak alkohol dalam tahap tinggi, seperti minuman keras, boleh menyebabkan penurunan fungsi otak. Kerana, kandungan alkohol boleh mengganggu prestasi bahan kimia di otak. Walaupun zat ini memainkan peranan penting sebagai pengatur fungsi otak.

Baca juga: 3 Mitos Penyalahgunaan Alkohol yang Menyesatkan dengan COVID-19

  1. Mencetuskan Kanser

Risiko barah juga meningkat pada orang yang mengonsumsi alkohol secara berlebihan. Kerana alkohol mempunyai sifat karsinogenik yang dapat merosakkan sel-sel di dalam badan dan mencetuskan barah. Pengambilan alkohol yang berlebihan dapat meningkatkan risiko barah mulut, barah tekak, barah hati, barah leher, dan barah payudara.

  1. Risiko Penyakit Jantung

Jantung juga boleh terkena jika minuman keras berlebihan. Ini dapat meningkatkan risiko gangguan irama jantung, melemahkan otot jantung, peningkatan tekanan darah, dan risiko penyakit jantung.

Baca juga: Bolehkah anda minum alkohol setelah mendapat vaksin terhadap COVID-19?

Ketahui lebih lanjut mengenai bahaya minuman beralkohol seperti minuman keras dengan meminta doktor dalam aplikasi tersebut . Kemukakan pertanyaan mengenai kesihatan dan minta maklumat yang boleh dipercayai melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual. Ayuh, muat turunpermohonan sekarang di App Store atau Google Play!

Rujukan:
Kamus Percuma. Diakses pada tahun 2021. minuman keras.
Galena. Diakses pada tahun 2021. Apakah perbezaan antara bir, anggur, minuman keras, alkohol, wiski, rum, vodka, bourbon, stout, scotch, feni, champagne, tequila dan gin?
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Alkohol: Menimbang risiko dan potensi faedah.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Alkohol dan Kesihatan: Yang Baik, Yang Buruk, dan yang Jahat.
Pesakit. Diakses pada tahun 2021. Alkohol dan Penyakit Hati.