Kesihatan

Kenali Kesan Sampingan Ceftriaxone yang Perlu Dipahami

"Tersedia dalam bentuk suntikan, ceftriaxone adalah sejenis antibiotik yang biasanya diresepkan oleh doktor untuk merawat jangkitan bakteria. Seperti ubat lain, antibiotik ini juga mempunyai risiko kesan sampingan. Walaupun kebanyakan kesan sampingan ringan, ada juga risiko kesan sampingan yang serius yang memerlukan rawatan perubatan segera. "

Jakarta - Untuk mengatasi jangkitan bakteria di dalam badan, antibiotik diperlukan. Salah satu jenis antibiotik yang biasanya diresepkan oleh doktor adalah ceftriaxone. Sama seperti jenis antibiotik lain, ceftriaxone juga berfungsi dengan menghentikan pertumbuhan bakteria penyebab penyakit di dalam badan.

Penggunaan ceftriaxone mengikut dos dan arahan doktor sangat penting. Seperti kebanyakan ubat lain, ceftriaxone juga mempunyai risiko kesan sampingan dan perkara lain yang perlu diperhatikan. Ayuh, lihat perbincangan penuh!

Baca juga:Bahaya Memakan Antibiotik Tanpa Preskripsi Doktor

Kesan Sampingan Ceftriaxone

Kerana dirancang untuk melawan bakteria, antibiotik tidak dapat mengatasi penyakit yang disebabkan oleh jangkitan virus, seperti selsema dan selesema. Menggunakan antibiotik apabila tidak diperlukan dapat meningkatkan risiko jangkitan tahan antibiotik.

Risiko kesan sampingan yang boleh berlaku selepas mengambil ceftriaxone, seperti:

 • Sakit perut.
 • Pening dan muntah.
 • Cirit-birit.
 • Pening atau sakit kepala.
 • Mengantuk.
 • Bengkak dan kerengsaan di kawasan kulit yang disuntik.
 • Berpeluh berlebihan.

Walaupun jarang berlaku, terdapat juga risiko kesan sampingan yang lebih serius, seperti sesak nafas, demam, degupan jantung tidak teratur, sawan, sakit ketika kencing, dan lebam.

Sekiranya anda mengalami kesan sampingan yang teruk ini setelah menggunakan ceftriaxone, segera berjumpa doktor atau jabatan kecemasan hospital terdekat. Anda juga boleh bertanya lebih lanjut mengenai kesan sampingan ubat ini kepada doktor dalam permohonannya melalui sembang.

Baca juga:Hati-hati, Antibiotik Bukan Penyembuhan untuk Semua Penyakit

Perkara yang perlu dipertimbangkan

Ceftriaxone adalah sejenis antibiotik yang diberikan melalui suntikan ke otot atau urat. Jadi, ubat ini hanya boleh diberikan oleh doktor atau pegawai perubatan seperti yang diarahkan oleh doktor. Dos yang diberikan akan ditentukan dari keadaan dan tindak balas badan terhadap rawatan.

Jangan berhenti rawatan walaupun gejala telah hilang setelah beberapa hari. Menghentikan rawatan sebelum waktunya dapat mencegah bakteria tumbuh, menyebabkan jangkitan berulang. Penting juga untuk memberitahu doktor sekiranya keadaan tidak hilang atau bertambah buruk.

Juga, jangan lupa beritahu doktor anda jika anda mempunyai masalah kesihatan yang lain. Kerana, beberapa penyakit yang sebelumnya dimiliki mungkin terkena dengan penggunaan ubat ini.

Anda perlu memberitahu doktor mengenai sejarah perubatan anda, terutamanya:

 • Anemia.
 • Cirit-birit.
 • Penyakit hempedu.
 • Pankreatitis atau keradangan pankreas.
 • kolitis.
 • Hiperbilirubinemia atau tahap tinggi bilirubin dalam darah.
 • Penyakit buah pinggang.
 • Penyakit hati.
 • Kekurangan zat makanan.

Selain memberitahu doktor mengenai sejarah penyakit ini, juga penting untuk memberitahu ubat-ubatan yang sedang atau akan dimakan. Kerana, ada beberapa ubat yang boleh berinteraksi jika digunakan bersama dengan ceftriaxone.

Penggunaan bersamaan dengan ceftriaxone dengan ubat lain biasanya tidak digalakkan. Walau bagaimanapun, dalam beberapa keadaan mungkin diperlukan. Sekiranya perlu digunakan bersama, doktor biasanya akan mengubah dos atau kekerapan pemberian ubat.

Baca juga:Kesan Sampingan Penggunaan Antibiotik dalam jangka masa yang panjang

Perkara lain yang perlu dipertimbangkan adalah makanan, pengambilan alkohol, dan merokok. Beberapa jenis ubat tidak boleh digunakan dengan makanan atau dengan makanan, kerana interaksi ubat dapat terjadi.

Sekiranya anda mempunyai kebiasaan minum alkohol atau merokok, anda harus bertanya kepada doktor anda apakah tabiat ini masih boleh diteruskan semasa rawatan atau tidak.

Itulah sedikit perbincangan mengenai kesan sampingan ceftriaxone, dan perkara lain yang perlu anda ketahui. Lebih lanjut mengenai ubat ini, anda boleh bertanya kepada doktor yang merawat, semasa sesi perundingan.

Rujukan:
ubat-ubatan. Diakses pada tahun 2021. Ceftriaxone (suntikan).
Memes Indonesia. Diakses pada tahun 2021. Ceftriaxone.
Medscape. Diakses pada tahun 2021. Ceftriaxone (Rx).
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Ceftriaxone Vial With Threaded Port.