Kesihatan

Makan Petai Berlebihan Meningkatkan Risiko Gout

“Petai mempunyai aroma khas dan paling sering disajikan dengan sambal dan sayur-sayuran segar. Benih ini sebenarnya mempunyai banyak manfaat kesihatan. Tetapi, jika anda makan petai berlebihan, kandungan purin dalam biji-bijian ini dapat meningkatkan risiko gout. "

Jakarta - Petai adalah gandum hijau rata yang sering dipasangkan dengan sambal dalam masakan Indonesia. Petai mempunyai aroma khas. Walaupun sebilangan orang tidak menyukainya, petai atau Parkia speciosa Ia mengandungi banyak nutrien untuk kesihatan.

Namun, walaupun mempunyai banyak manfaat, memakan biji-bijian ini tidak boleh berlebihan. Sebilangan kandungan di dalamnya sebenarnya berpotensi menyebabkan gout jika dikonsumsi secara berlebihan. Inilah penjelasan lengkapnya.

Baca juga: Walaupun Bau, Petai Mempunyai 5 Manfaat Penting Ini

Kesan Buruk Makan Petai Terlalu Banyak

Sebenarnya, apa-apa makanan yang didakwa sihat boleh memberi kesan buruk jika dikonsumsi secara berlebihan, termasuk petai. Salah satu kesan buruk daripada memakan biji-bijian ini secara berlebihan, iaitu meningkatkan risiko gout.

Petai mengandung purin, yang dapat memicu peningkatan kadar asam urat dalam tubuh. Apabila tahap asid urik terlalu tinggi, gejala gout seperti sakit sendi boleh berlaku. Oleh itu, jika anda atau orang yang dekat dengan anda mempunyai sejarah sakit urat dan sakit sendi, anda tidak boleh mengambil biji-bijian ini secara berlebihan, OK?

Di samping itu, menurut kajian 2014 yang diterbitkan di Jurnal Laporan Kes Perubatan Antarabangsa terungkap, kandungan asam jengkolat dalam petai dapat menyebabkan ureter (saluran yang membawa air kencing dari ginjal ke pundi kencing) menjadi tersumbat.

Baca juga: 3 Kebaikan Kulit Petai yang Tidak dijangka untuk Kesihatan

Faedah Sekiranya Digunakan dalam Jumlah Yang Berpatutan

Pengambilan petai yang berlebihan dapat meningkatkan risiko berulang gout, dan mungkin tidak baik untuk orang yang mengalami keadaan perubatan tertentu. Namun, ia dapat dimakan dalam jumlah yang berpatutan, biji ini mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan, Anda tahu. Berikut adalah beberapa daripadanya:

  1. Baik untuk buah pinggang

Menurut kajian yang diterbitkan di Perubatan Pelengkap dan Alternatif Berasaskan BuktiPetai adalah tumbuhan yang tinggi antioksidan, terutama quercetin dan fenolik. Kedua-duanya dipercayai mempunyai sifat antihipertensi, analgesik, antimikroba, dan anti-radang, sehingga mereka diklaim mampu mengatasi gangguan buah pinggang akibat jangkitan.

Selain itu, biji ini juga mengandungi antioksidan flavonoid dan asid thiazolidine-4-carboxylic. Kedua-duanya berfungsi untuk membantu melawan radikal bebas yang dapat melemahkan fungsi ginjal dan beberapa penyakit kronik, seperti diabetes dan barah. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan mengenai faedah biji-bijian ini untuk buah pinggang.

  1. Memberi Kesan Menenangkan

Kandungan triptofan (sejenis protein yang ditukar oleh tubuh menjadi serotonin) dan vitamin B dalam biji ini dapat membuat seseorang merasa santai dan meningkatkan mood.

  1. Mengatasi Anemia

Petai mengandungi zat besi, mineral yang berperanan penting dalam penghasilan sel darah merah di dalam badan. Nutrien inilah yang menjadikan biji-bijian hijau ini dapat membantu mengatasi anemia. Namun, itu tidak bermakna bahawa anemia dapat disembuhkan dengan memakan banyak biji-bijian ini, anda tahu.

  1. Mengurangkan Risiko Strok dan Penyakit Jantung

Jika diminum secara berkala, biji ini juga diyakini dapat mengurangi risiko strok dan penyakit jantung, kerana kandungan kalium mampu mengawal tekanan darah.

Baca juga: Suka Makan Petai? Berikut adalah 7 kebaikan untuk kesihatan

  1. Melegakan Mual

Petai mempunyai kesan antasid semula jadi di dalam badan, dapat memberikan kelegaan dan melegakan loya.

  1. Mata Sihat

Walaupun anda mungkin tidak menyangka, petai membantu menjaga kesihatan mata. Ini kerana biji-bijian ini mengandungi vitamin A yang tinggi.

Itulah sedikit perbincangan mengenai petai yang dapat meningkatkan risiko gout apabila dikonsumsi secara berlebihan, serta manfaat yang dapat diperoleh ketika dimakan secara sederhana. Walaupun didakwa mempunyai banyak faedah, memakan biji-bijian ini mungkin tidak membawa manfaat jika tidak seimbang dengan makanan berkhasiat yang seimbang.

Jadi, makan bijirin ini secara sederhana dan jangan lupa makan pelbagai makanan berkhasiat lain juga. Sekiranya anda mengalami masalah kesihatan kerana memakan biji-bijian ini, gunakan aplikasinya untuk berbincang dengan doktor, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Masa Manfaat Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Manfaat Kesihatan Petai.
Perubatan Pelengkap dan Alternatif Berasaskan Bukti. Diakses pada tahun 2021. Parkia speciosa Hassk .: Potomedicine Berpotensi.
Jurnal Laporan Kes Perubatan Antarabangsa. Diakses pada tahun 2021. Djenkolism: Laporan Kes Dan Tinjauan Literatur.