Kesihatan

Apa yang Boleh Menyebabkan Cyclothymia?

, Jakarta - Cyclothymia adalah gangguan mood yang jarang berlaku. Cyclothymia menyebabkan naik turunnya emosi, tetapi tidak begitu ekstrem seperti gangguan bipolar. Dengan siklothymia, seseorang mengalami tempoh mood yang berubah-ubah melewati garis normal.

Seseorang mungkin merasa berada di puncak emosi untuk sementara waktu, kemudian bergerak ke titik rendah ketika dia merasa agak sedih. Di antara keadaan siklothimik tinggi dan rendah ini, anda mungkin berasa stabil dan baik. Apa sebenarnya yang menyebabkan siklothymia?

Punca Cyclothymia

Seperti kebanyakan gangguan kesihatan mental, penyebab sebenar siklothymia tidak diketahui. Hanya komponen genetik siklothymia yang cukup kuat. Untuk keadaan siklothymia, kemurungan utama, gangguan mood, dan sejarah keluarga menunjukkan risiko yang lebih besar untuk berkembang.

Risiko menghidap siklothymia adalah 2-3 kali lebih besar pada kembar identik yang didiagnosis dengan gangguan tersebut. Inilah sebab mengapa genetik mempunyai pengaruh yang kuat terhadap gangguan mood.

Baca juga : Pengesanan Awal Gangguan Mental Skizofrenia

Faktor persekitaran juga boleh menyumbang kepada diagnosis siklothymia. Seperti gangguan bipolar dan kemurungan utama, kejadian hidup tertentu dapat meningkatkan peluang seseorang mengalami siklothymia. Ini termasuk kes penderaan fizikal atau seksual atau pengalaman traumatik dan tekanan yang berpanjangan.

Kurang dari separuh orang yang hidup dengan gangguan siklotimik mempunyai gangguan bipolar. Sebahagian besarnya, siklothymia adalah penyakit kronik yang sering berlaku sepanjang hayat. Walau bagaimanapun, yang lain nampaknya hilang sendiri dari masa ke masa.

Cyclothymia boleh memberi kesan kepada pemecahan hubungan sosial, keluarga, pekerjaan, dan romantis. Di samping itu, impulsif yang berkaitan dengan gejala hipomanik boleh menyebabkan pilihan hidup yang buruk, masalah undang-undang, dan kesulitan kewangan. Seseorang yang menderita gangguan siklotimik lebih cenderung menyalahgunakan bahan.

Untuk mengurangkan kesan negatif siklothymia dalam kehidupan seharian, penghidap perlu minum ubat mengikut arahan doktor, tidak menggunakan alkohol atau ubat-ubatan haram, dan menguruskan mood. Di samping itu, tidur yang cukup dan senaman yang teratur dapat membantu mengatasi gangguan ini.

Baca juga: Lebaran dan Holiday Blues, berikut adalah 4 cara untuk mengatasinya

Gejala Orang dengan Cyclothymia

Dalam siklothymia, mood berubah-ubah (naik turun secara melampau) dari kemurungan ringan hingga hipomania dan berulang lagi. Pada kebanyakan orang, corak mood tidak teratur dan tidak dapat diramalkan. Hypomania atau kemurungan boleh berlangsung selama beberapa hari atau minggu.

Antara perubahan mood dan naik turun, seseorang mungkin mempunyai mood yang normal selama lebih dari satu bulan, atau kitarannya mungkin berterusan dari hipomanik hingga kemurungan, tanpa ada periode normal di antara. Berbanding dengan gangguan mood semakin serius gejala siklothymia semakin ringan. Gejala depresi gangguan siklotimik tidak pernah memenuhi kriteria kemurungan utama. Bahkan mood yang meningkat tidak pernah mencapai episod manik.

Sclothymia sering tidak dapat dikesan dan tidak dirawat. Gejala kebanyakan orang cukup ringan sehingga mereka tidak merasa perlu mendapatkan rawatan kesihatan mental. Gejala kemurungan dengan gangguan siklotimik biasanya lebih kerap dan tidak menyenangkan, lebih-lebih lagi daripada hipomania. Perasaan tertekan atau ketidakstabilan biasanya menyebabkan orang yang mengalami siklothymia meminta pertolongan profesional.

Baca juga: Keyakinan Berlebihan Menjadi Berbahaya, Inilah Kesannya

Sekiranya anda merasakan gejala kemurungan dan memerlukan bantuan profesional, anda boleh menghubungi ahli psikologi melalui aplikasi . Ayuh, cepat muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Psycom. Diakses pada tahun 2020. Cyclothymia.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Cyclothymia (Cyclothymic Disorder).
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Cyclothymia (gangguan siklotimik).