Kesihatan

Sakit Dada Tiba-tiba pada Wanita, Apa yang Menyebabkannya?

Jakarta - Sakit dada adalah keadaan yang secara langsung menunjukkan penyakit jantung. Keadaan ini boleh dialami di dada kanan, kiri, atau tengah. Sekiranya anda seorang wanita, jangan sekali-kali mengabaikan keadaan ini, okey? Sebabnya, salah satu penyebab paling kerap sakit dada pada wanita adalah serangan jantung. Ayuh, dapatkan penjelasan berikut.

Baca juga: Ini adalah Gejala Penyakit Jantung yang Sering Diabaikan

Penyakit Jantung Menyebabkan Sakit Dada pada Wanita

Sakit dada adalah keadaan yang dapat bertahan lama, bahkan beberapa hari. Keamatan gejala yang muncul dan masa berlanjutan kerana bergantung kepada penyebabnya sendiri. Sebenarnya, penyebab sakit dada secara tiba-tiba pada wanita bukan hanya disebabkan oleh penyakit jantung. Terdapat pelbagai perkara yang mendasari. Ini adalah kaitan antara sakit dada secara tiba-tiba dan penyakit jantung.

Penyakit jantung adalah pembunuh berbahaya kedua di Indonesia yang harus diperhatikan. Penyebabnya sendiri adalah penyempitan atau penyumbatan arteri koronari, yang merupakan saluran yang mengedarkan darah ke jantung. Penyumbatan pada arteri koronari menyebabkan penyakit yang dikenali sebagai penyakit arteri koronari.

Penyakit ini berkembang dari masa ke masa yang boleh bermula dari masa kanak-kanak atau remaja. Mengalami sakit dada, orang dengan keadaan ini akan mengalami beberapa keadaan, seperti sesak nafas, merasa letih, dan berdebar-debar jantung. Sekiranya anda mengalaminya, sila periksa diri anda di hospital terdekat untuk mengetahui apa penyebabnya.

Baca juga: Hati yang Membesar Boleh Mempengaruhi Siapa Saja, Inilah Sebabnya

Punca Lain-lain Sakit Dada Tiba-tiba pada Wanita

Penyebab sakit dada secara tiba-tiba pada wanita bukan hanya disebabkan oleh penyakit jantung. Dalam kebanyakan kes, sakit dada dipicu oleh masalah dengan jantung, seperti miokarditis, serangan jantung, penyakit jantung koronari, atau kardiomiopati. Bukan hanya jantung, berikut adalah beberapa penyebab sakit dada secara tiba-tiba pada wanita:

  • Penyakit paru-paru, seperti emboli paru, abses paru-paru, atelektasis, hingga hipertensi paru, yang merupakan tekanan tinggi pada saluran darah di paru-paru.
  • Gangguan otot sternum, seperti patah tulang rusuk, atau keradangan tulang rawan yang menghubungkan tulang rusuk dan sternum.
  • Gangguan sistem pencernaan, seperti penyakit refluks asid (GERD), batu empedu, pankreatitis, atau keradangan pada pundi hempedu.

Baca juga: 5 Mitos dan Fakta mengenai Penyakit Jantung

Jangan sekali-kali memandang rendah gejala yang muncul, kerana keadaan ini adalah tanda masalah serius dalam badan. Periksa dengan segera sekiranya terdapat beberapa gejala ini, terutama jika sakit dada telah merebak ke rahang, leher, lengan, atau ke belakang, disertai dengan keringat sejuk, sesak nafas, pening, atau mual dan muntah.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Sakit dada pada wanita: Apa yang menyebabkannya, dan bagaimana doktor mendiagnosisnya?
hati.org. Diakses pada tahun 2021. Gejala Serangan Jantung pada Wanita.
WebMD. Diperoleh pada tahun 2021. Apa yang Menyebabkan Sakit Dada Saya?
Persatuan Jantung Amerika. Diakses pada 2021. Tanda Amaran Klinik Mayo Serangan Jantung. Diperoleh pada tahun 2021. Sakit Dada.