Kesihatan

Ketahui 7 Penyakit Yang Boleh Dihidap Anak Anjing

Jakarta - Anak anjing baru di dunia, tentu anda ingin melindungi mereka, terutama dari penyakit. Perkara terbaik yang boleh anda lakukan adalah menyediakan makanan yang sihat dan seimbang secara berkala. Dengan cara itu, sistem imun anak anjing dapat meningkat sehingga dapat melawan jangkitan.

Sistem kekebalan tubuh yang belum matang, kekurangan pengalaman hidup, dan genetik yang lemah semuanya dapat menyumbang kepada peningkatan jangkitan penyakit pada anak anjing. Anda perlu menjaga kesihatan anjing kecil yang anda sayangi dengan menyedari penyakit yang mudah terjadi, iaitu:

Baca juga: 3 Haiwan Domestik Yang Boleh Membawa Penyakit

  • Parvovirus (Parvo)

Penyakit ini sangat berjangkit dan sering menyerang anak anjing antara usia 12 minggu hingga 3 tahun. Penyakit ini dapat menular melalui rembesan tubuh dan anjing yang tidak divaksinasi, parvovirus anjing mudah menular, walaupun kebanyakan anjing divaksinasi dari enam hingga lapan minggu kelahiran.

  • Distemper

Vaksinasi terhadap virus penyebar taring cukup berkesan untuk mencegah penyakit ini. Vaksinasi pertama dilakukan enam hingga lapan minggu, dan sekali lagi selepas 9 minggu. Setelah anak anjing mendapat vaksin, ia akan menjadi kebal.

Penyakit ini dianggap teruk. Ini dapat dilihat dari gejala yang biasanya muncul sebagai masalah pernafasan dan adanya pelepasan mata. Keadaan ini boleh berkembang menjadi radang paru-paru atau boleh menyebabkan masalah neurologi seperti ensefalopati maut (kerosakan otak).

  • Batuk Kennel

Jangkitan bakteria atau virus canine parainfluenza, keduanya dapat menular melalui udara, dan menyebabkan batuk kennel pada anak anjing. Keadaan ini juga dikenali sebagai tracheobronchitis berjangkit. Gejala batuk kennel termasuk kelesuan, penurunan selera makan, dan demam. Kemudian anak anjing itu mengalami batuk yang mendalam. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, batuk kennel boleh menyebabkan radang paru-paru.

Baca juga: 5 Penyakit Berjangkit dari Haiwan

  • Adenovirus

Adenovirus pada anjing boleh menyebabkan hepatitis berjangkit pada anjing. Walau bagaimanapun, keadaan ini jarang berlaku kerana vaksin. Biasanya vaksin adenovirus diberikan pada masa yang sama dengan vaksin penyebar anjing.

Gejala penyakit ini sangat sukar diketahui. Masalah gastrointestinal biasanya berlaku, seperti muntah dan cirit-birit, dan berkembang menjadi penyakit kuning.

  • Leptospirosis

Penyakit bakteria ini mempengaruhi buah pinggang dan hati dan disebarkan melalui air yang tercemar dan air kencing yang dijangkiti. Anak anjing boleh diberi vaksin terhadap leptospirosis pada usia 10 hingga 12 minggu, dan sekali lagi pada usia 13 hingga 15 minggu. Gejala penyakit ini adalah seperti selesema, muntah, demam, dan kelesuan.

  • Muntah dan Cirit-birit

Sekiranya anak anjing anda mengalami muntah atau cirit-birit, perkara pertama yang dapat diketepikan adalah parasit usus. Sekiranya ini bukan penyebab muntah atau cirit-birit anjing anda, maka dia mungkin baru saja makan atau menjilat sesuatu yang seharusnya tidak dimakannya.

  • Parasit

Pelbagai jenis parasit suka menyerang anak anjing. Parasit usus, seperti cacing gelang, dan cacing tambang, terdapat di hampir setiap anak anjing. Ini mesti dibuang dengan penyahcairan. Selain itu, parasit luaran boleh merosakkan kesihatan anak anjing, iaitu kutu dan kudis.

Baca juga : Sebab Haiwan Peliharaan Baik untuk Kanak-kanak

Anda perlu melindungi anak anjing anda dari kutu dengan langkah berjaga-jaga yang selamat. Apabila anda melihat tanda-tanda kudis pertama, iaitu keguguran rambut, calar, dan kulit kudis, anda harus segera mengatasinya.

Ini adalah beberapa penyakit yang mudah dijangkiti anak anjing dan anda harus sedar. Sekiranya anak anjing kesayangan anda mengalami salah satu penyakit di atas, segera berjumpa dengan doktor haiwan melalui aplikasi tersebut untuk mendapatkan nasihat mengenai rawatan yang sesuai. Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Haiwan peliharaan MD. Diakses pada tahun 2020. 6 Penyakit Umum yang perlu diperhatikan pada Anak Anjing
Dogsters. Diakses pada tahun 2020. 5 Penyakit dan Keadaan Anak Anjing yang Perlu Anda Ketahui