Kesihatan

Mitos atau Fakta, Latihan Kegel Dapat Mencegah Buasir

“Latihan Kegel tidak hanya dapat dilakukan oleh wanita, tetapi juga pria. Di samping itu, melakukan gerakan di gimnastik ini dapat memberikan manfaat kesihatan, baik untuk lelaki dan wanita. Untuk mendapatkan faedah latihan Kegel, lihat cara melakukannya dengan betul dalam artikel berikut! "

, Jakarta - Latihan Kegel mempunyai banyak faedah. Sekiranya dilakukan dengan betul dan teratur, jenis latihan ini dapat membantu mencegah penyakit, salah satunya adalah buasir. Secara amnya, latihan Kegel atau juga dikenali sebagai latihan latihan otot pelvis bawah dapat membantu memperbaiki gangguan atau penurunan fungsi dan kekuatan otot pelvis bawah.

Berita baiknya ialah Kegels adalah jenis latihan yang cukup mudah dan boleh dilakukan di mana sahaja. Melakukan pergerakan ini secara berkala dikatakan dapat membantu mengencangkan otot-otot pelvis bawah yang merangkumi otot-otot yang menyokong rahim, pundi kencing, dan usus besar. Dalam mencegah buasir, Kegels dilakukan untuk menguatkan otot pelvis atau pelvis sehingga dapat melegakan tekanan dari bahagian bawah badan.

Baca juga: Buasir hanya dapat disembuhkan dengan pembedahan, bukan?

Pelbagai Kebaikan Melakukan Latihan Kegel

Kegels dapat membantu mencegah dan bahkan merawat buasir. Ini kerana pergerakan dalam sukan ini dapat membantu menguatkan otot pelvis dan meningkatkan aliran darah ke kawasan ini, termasuk dubur. Jadi, mitos atau fakta latihan Kegel dapat mencegah buasir? Jawapannya adalah fakta. Cubalah latihan ini jika anda mempunyai sejarah atau risiko buasir.

Selain berkesan dalam mencegah buasir, terdapat pelbagai faedah latihan Kegel yang perlu anda ketahui, termasuk:

  • Pundi kencing yang lebih sihat

Adalah normal bagi pundi kencing dan otot yang menyokongnya untuk menurun dalam fungsinya, terutama seiring bertambahnya usia. Kelemahan otot-otot ini dapat menyebabkan seseorang dapat membuang air kecil ketika ketawa, batuk, atau bersin. Melakukan senaman Kegel dapat membantu mengetatkan otot-otot ini dan menjadikan pundi kencing anda lebih sihat.

  • Meningkatkan Prestasi Seksual

Bukan hanya pada wanita, Kegels juga dapat memberikan manfaat untuk lelaki. Pergerakan dalam latihan ini dikatakan dapat membantu meningkatkan prestasi seksual pada lelaki, kerana dapat mengetatkan otot pelvis di sekitar Mr.P.

  • Bermanfaat untuk Kehamilan dan Melahirkan

Wanita hamil adalah kumpulan yang paling disyorkan untuk melakukan latihan ini. Kerana, kegel diklaim dapat membantu meringankan pelbagai aduan yang timbul semasa kehamilan, seperti sakit belakang bawah, sembelit, dan sakit ketika membuang air kecil. Di samping itu, melakukan Kegels semasa mengandung dapat membantu melancarkan proses kelahiran. Latihan ini dapat membantu menguatkan dan melenturkan otot pelvis sehingga dapat membuka saluran kelahiran.

  • Mengetatkan Miss V

Bagi wanita, melakukan senaman Kegel secara rutin dapat membantu mengencangkan Miss V. Setelah melahirkan atau proses penuaan boleh menjadikan organ seks ini sedikit lebih longgar, tetapi tidak secara kekal. Nah, Kegels boleh menjadi salah satu cara untuk mempercepat proses pengetatan Miss V.

Baca juga: Ketahui Kelebihan Latihan Kegel untuk Mencegah Ejakulasi Pramatang

Bagaimana hendak melakukannya?

Latihan Kegel dapat dilakukan tanpa ruang atau waktu khas, dan bahkan boleh dilakukan ketika dalam perjalanan, duduk, atau berdiri. Inilah cara melakukan kegel:

  • Kenali otot-otot pelvis yang lebih rendah, caranya adalah dengan cuba menghentikan pembebasan air kencing ketika membuang air kecil. Nah, otot yang menahan air kencing adalah otot pelvis bawah.
  • Untuk melakukan senaman Kegel, ketatkan atau tahan otot selama 5 saat, kemudian berehat semula. Semasa memegang otot, pastikan untuk terus bernafas dan berehat.
  • Secara beransur-ansur meningkatkan jangka masa memegang otot, meningkatkannya dari 5 saat hingga 10 saat.
  • Lakukan senaman ini beberapa kali sehari.

Baca juga: Adakah Kegels Berkesan untuk Vaginismus?

Itulah faedahnya dan bagaimana melakukan latihan Kegel. Sekiranya anda fikir anda melakukannya dengan betul tetapi anda masih menghadapi masalah kesihatan, cubalah segera ke hospital. Untuk mempermudah, cari senarai hospital yang boleh dikunjungi dengan aplikasi . Muat turun di sini!

Rujukan:
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2021. 4 Latihan Membantu Buasir dan Mana Yang Perlu Dielakkan.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Adakah Mungkin Memiliki Faraj Longgar?
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Latihan Kegel untuk Lelaki: Fahami Manfaatnya.
Universiti Harvard. Diakses pada tahun 2021. Panduan langkah demi langkah untuk melakukan latihan Kegel.