Kesihatan

Inilah sebab wanita haid tidak dapat berpuasa

, Jakarta - Wanita yang sedang haid tidak dibenarkan berpuasa. Terlepas dari larangan agama, ternyata ada fakta perubatan di sebalik peruntukan ini. Memaksa diri anda untuk menahan lapar dan dahaga semasa haid sebenarnya boleh mencetuskan sejumlah gejala dan membuat badan tidak selesa. Apakah sebab mengapa wanita haid tidak dapat berpuasa?

Puasa adalah ibadah wajib bagi umat Islam sepanjang bulan Ramadhan. Setiap orang yang berada dalam keadaan fizikal dan mental mesti mengalaminya. Namun, ada beberapa ketentuan yang membolehkan seorang muslim melangkau puasa, salah satunya adalah semasa haid. Wanita haid yang tidak berpuasa boleh menggantinya dengan melakukan ibadah yang sama selepas Idul Fitri.

Baca juga: Puasa bermanfaat untuk kesihatan, berikut buktinya

Sebab Perubatan untuk Wanita Menstruasi Tidak Boleh Berpuasa

Selain dilarang oleh agama, ternyata ada fakta perubatan yang menjadi sebab mengapa wanita haid tidak boleh berpuasa, termasuk:

1. Banyak Darah Keluar

Darah haid biasanya cukup banyak, berasal dari penumpahan dinding rahim yang sebelumnya menebal. Pendarahan ini cenderung berat pada hari pertama haid dan secara beransur-ansur menurun pada keesokan harinya sehingga selesai. Pelepasan darah yang banyak ini menjadikan wanita yang sedang haid mudah merasa lemah dan lesu.

2. Sakit Perut

Gejala khas semasa haid adalah sakit perut atau kekejangan. Kesakitan ini berpunca dari penumpahan dinding rahim. Sebilangan wanita hanya mengalami sakit perut pada beberapa jam pertama dalam tempoh mereka, tetapi yang lain mungkin mengalaminya sepanjang hari. Dalam kes yang teruk, kesakitan haid tidak dapat diturunkan menurunkan kesedaran (pengsan). Kesakitan yang tidak dapat ditanggung dan berulang harus dibincangkan dengan doktor.

3. Migrain

Selain sakit perut, wanita yang sedang haid juga terdedah kepada migrain. Sekiranya ini berlaku, tentunya wanita yang haid mungkin tidak selesa berpuasa.

4. Sensitif terhadap Sakit

Semasa haid, wanita mengalami penurunan hormon estrogen. Keadaan ini menjadikannya lebih sensitif terhadap kesakitan, jadi dia mudah letih, sakit belakang, dan masalah kesihatan yang lain. Selalunya, keadaan ini dirawat dengan ubat sakit.

Baca juga: Jangan panik, ini adalah tempoh biasa

Sekiranya Wanita Menstruasi Memaksa Diri Berpuasa

Telah disebutkan bahawa semasa haid banyak darah dikeluarkan dari badan. Akibatnya, tubuh kehilangan banyak zat besi, menyebabkan gejala kelemahan. Sekiranya seorang wanita memaksa dirinya berpuasa dengan keadaan ini, berikut adalah kesan yang perlu diperhatikan:

  • Tubuh semakin lemah dan disertai dengan pening, kerana bekalan oksigen yang rendah.
  • Sakit dada yang menyebabkan degupan jantung lebih cepat dan sesak nafas. Keadaan ini berlaku kerana bekalan oksigen yang rendah ke jantung yang tidak dapat dibawa oleh sel darah, kerana zat besi yang rendah di dalam badan. Dalam keadaan teruk, gejala ini boleh menyebabkan pembengkakan jantung hingga gagal jantung.
  • Kulit pucat dan tangan dan kaki yang sejuk. Gejala ini menunjukkan bahawa tahap zat besi dalam badan sangat rendah, sehingga mula mengganggu peredaran darah di anggota badan (tangan dan kaki).
  • Mahu makan makanan yang tidak sihat. Sebabnya, kekurangan zat besi semasa haid mencetuskan keinginan untuk memakan makanan yang tidak sihat. Contohnya, makanan goreng, makanan segera, minuman manis, dan lain-lain.

Baca juga: Inilah kelebihan berpuasa untuk kesihatan pembiakan

Itulah sebab wanita haid tidak dapat berpuasa. Sekiranya anda mempunyai aduan kesihatan atau gejala muncul semasa berpuasa, jangan ragu untuk bercakap dengan doktor anda . Anda hanya perlu membuka aplikasi untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, cepat muat turunpermohonan di App Store atau Google Play!

Rujukan
Kaedah Berpuasa. Diakses pada tahun 2021. Wanita dan Puasa: Adakah Puasa Mempengaruhi Kitaran Anda?
Harian Elite. Diperoleh pada 2021. Adakah Puasa Berselang-Seli Mempengaruhi Masa Anda? Inilah Perkara Yang Mahu Anda Ketahui oleh Pakar.
Badan Minda Hijau. Diakses pada tahun 2021. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Puasa Berselang & Tempoh Anda.