Kesihatan

Selsema, Angin Duduk, dan Serangan Jantung, Apa Perbezaannya?

Jakarta - Tebak apa, apa perbezaan antara gejala ketiga-tiga aduan kesihatan dalam tajuk di atas? Hmm, sebenarnya "sebelas-dua belas", alias hampir serupa. Ketiganya boleh menyebabkan pedih ulu hati atau sakit dada yang memancar ke leher ke belakang, berpeluh sejuk, pening, gangguan pencernaan seperti mual atau sakit perut, hingga lemah.

Jadi, apa perbezaan antara tiga masalah perubatan di atas?

Tidak Tahu Angin

Malangnya, banyak orang mengabaikan gejala serangan jantung, yang serupa dengan selesema. Sebenarnya, selsema sebenarnya bukan penyakit.

Baca juga: 5 Cara Berkesan untuk Mengatasi Selsema

Di hemisfera barat tidak ada istilah sejuk dalam dunia perubatan. Tetapi di negara kita, selsema sering digunakan untuk menggambarkan masalah tidak sihat, angin kembung, perut kembung, perut kembung, dan sakit, dll. Ringkasnya, aduan ini serupa dengan aduan asid perut atau asid perut penyakit refluks gastroesophageal (GERD).

Ramai yang berpendapat penyebabnya adalah kerana terlalu banyak angin masuk ke dalam badan, terutama ketika musim hujan. Sebenarnya, GERD disebabkan oleh kelemahan otot di bahagian bawah esofagus.sfinkter esofagus bawah/ LES). Apabila LES melemah, kandungan asid perut dan perut boleh naik ke kerongkongan.

Faktor pendorong untuk GERD bervariasi, mulai dari kegemukan, usia lanjut, kehamilan, gastroparesis atau scleroderma. Beberapa simptom biasa seperti loya dan muntah, bisul, sesak nafas, hingga kerap bersendawa.

Angin Duduk Boleh Berbahaya

Walaupun kedua-duanya menanggung kata "angin", angin duduk jauh lebih serius daripada sejuk. Malangnya, sebilangan orang menganggap angin yang duduk serupa dengan kesejukan. Lebih buruk lagi, banyak juga yang memandang rendah keadaan kesihatan ini.

Dalam dunia perubatan, duduk angin disebut angina atau angina pectoris. Keadaan ini dicirikan oleh rasa sakit di dada, kerana kekurangan bekalan darah ke otot jantung. Kekurangan bekalan darah ini disebabkan oleh penyempitan atau pengerasan saluran darah. Perkara yang perlu dititikberatkan, angin atau angina yang duduk ini boleh menyerang seseorang secara tiba-tiba.

Gejala angina pectoris umumnya dicirikan oleh rasa sakit di dada. Orang dengan angina boleh mengalami sakit dada yang memancar ke lengan kiri, leher, rahang, dan belakang. Di samping itu, terdapat juga gejala lain, seperti:

Baca juga: 5 Jenis Penyakit Berkaitan dengan Jantung

  • Sukar bernafas;

  • Saraf;

  • Letih dengan mudah;

  • Merasa sakit seperti gejala GERD;

  • Pening dan loya;

  • Berpeluh berlebihan.

Sekiranya anda mengalami gejala di atas, segera berjumpa atau meminta doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat. Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan.

Seterusnya, bagaimana dengan serangan jantung?

Boleh Menyebabkan Kerosakan Jantung

Penyakit jantung koronari adalah punca serangan jantung. Namun, ingin mengetahui lebih lanjut mengenai faktor pencetus yang lain? Sebut saja kolesterol tinggi, tabiat merokok, jarang bersenam, darah tinggi, diabetes, obesiti, hingga tekanan. Ringkasnya, faktor-faktor ini mengakibatkan gangguan bekalan darah ke otot jantung, sehingga mencetuskan serangan jantung.

Menurut jurnal Harvard Health Publishing, setiap arteri koronari membekalkan darah ke bahagian jantung yang tertentu. Kehadiran gumpalan darah boleh merosakkan bahagian-bahagian ini. Penyumbatan ini boleh mengganggu keupayaan jantung untuk mengepam darah. Nah, keadaan ini berpotensi mematikan.

Ingat, serangan jantung adalah keadaan kecemasan perubatan yang mesti dirawat dengan segera. Seseorang yang mengalami serangan jantung biasanya mengadu keadaan yang serupa dengan angin sejuk atau duduk.

Baca juga: Bagaimana Mengenali Gejala Serangan Jantung?

Contohnya, pening, mual atau muntah, keringat sejuk, jantung berdebar, dada terbakar, tekanan atau berat. Selain itu, rasa sakit juga dapat muncul di dada dan merebak ke leher, rahang, dan belakang.

Jangan sekali-kali memandang rendah serangan jantung jika anda tidak mahu ia berakhir dengan kematian. Sebabnya, komplikasi dari serangan jantung boleh mencetuskan kegagalan jantung. Keadaan ini menjadikan jantung tidak berkesan untuk mengepam darah ke seluruh badan. Segera bawa ke hospital terdekat jika anda mengalami gejala yang menunjukkan serangan jantung.

Selsema, menggigil, dan serangan jantung bukanlah perkara yang sama. Walaupun mereka mempunyai simptom yang hampir sama, ketiga penyakit ini adalah keadaan perubatan yang berbeza, baik dari segi penyebab dan faktor pencetus.

Sekiranya anda mempunyai aduan mengenai jantung atau aduan lain, tanyakan terus kepada doktor melalui permohonan tersebut. Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
NHS UK. Diakses pada November 2019. Kesihatan A-Z. Serangan jantung.
Garis Kesihatan. Diakses pada November 2019. Angina yang stabil.
Klinik Mayo. Diakses pada November 2019. Penyakit dan Keadaan. Serangan jantung.
Klinik Mayo. Diakses pada November 2019. Penyakit & Keadaan. angina.
Klinik Mayo. Diakses November 2019. Penyakit dan Keadaan. Penyakit Refluks gastroesofagus
Penerbitan Kesihatan Harvard. Diakses pada November 2019. Hearth Attack.